Regija
TALENITRANI AUTISTIČNI DJEČAK

Jakovljevi crteži na izložbi su u knjižnici, ilustrirao i slikovnicu
Objavljeno 11. travnja, 2024.
Krenuo je Jakov i na likovne poduke akademskome slikaru Draženu Jerabeku. Oslikao je “Čudesan keks”
SLATINA



Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Vretenac postavila je u Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina izložbu crteža 11-godišnjeg dječaka Jakova Kneževića iz Virovitice pod nazivom "Obojeni svijet". Riječ je o dječaku s poremećajem iz spektra autizma čiji su roditelji na vrijeme otkrili dječakov iznimni talent za likovnu umjetnost i rade na njegovu razvoju.

Na početku male svečanosti otvorenja izložbe ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Sanja Pajnić izrazila je dobrodošlicu cijeloj obitelji Knežević, članovima Udruge Vretenac i ostalim gostima te zadovoljstvo što upravo u knjižnici izlaže mladi umjetnik pred kojim su zasigurno brojni uspjesi.

Prema riječima voditeljice aktivnosti i radionica u Udruzi Vretenac Ane Teodorović, izložba je postavljena u povodu Svjetskog dana svjesnosti o autizmu.

– Svaki ovaj crtež ima neku priču i želimo pokazati kako dječak iz autističnog spektra može biti izvor kreativnosti te da šarenilo boja, što je i tema ovogodišnjega Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, predstavlja borbu protiv predrasuda kako bismo prihvatili sve kreativnosti bez obzira na to ima li autor neku teškoću. Želimo Jakova uključiti i u našu zajednicu, zato smo mu htjeli prirediti ovakvu prijateljsku atmosferu, da se možemo družiti s njim i vidjeti kako stvara.

I doista, Jakova je dočekao pribor za crtanje i on je sve vrijeme crtao, što motive iz glave, što osobe koje su ga okruživale. Jakovljev otac Josip Knežević zahvalio je uime cijele obitelji na podršci i na motivirajućoj zajednici u Slatini.

– Suosjećajnost je danas češće iznimka nego pravilo, pa kad naiđete na podršku obitelji, rodbine, zajednice, sve bude lakše. Iz površnih odnosa nastane nešto kreativno, iz čega se može dalje crpiti energija. Zato smo ponosni i zahvalni svima koji podržavaju Jakova i njegov rad, mi to vidimo i to nam daje snagu – rekao je tata Josip.

Članovi Udruge Vretenac uručili su Jakovu svoje crteže, nastale prema njihovim idejama, kreativnosti i mogućnostima.

– Dok smo se mi borili s liječenjem, terapijama, upisom u školu i drugim problemima, Jakov je sve vrijeme provodio u crtanju. Mi u početku nismo imali vremena baviti se tim njegovim hobijem, ali to se promijenilo kad njegovi crteži nisu više stali u registrator s njegovim nalazima. Veličinu te njegove crtačke arhive shvatili smo prilikom selidbe iz stana u kuću i tada je sve krenulo u tom smjeru – ispričala nam je mama Vedrana.

Prvu izložbu Jakovu je tata Josip organizirao u prijateljevu Horn Pubu u Virovitici, uslijedila je izložba u školi, a nakon slatinske priprema se i našička. Krenuo je Jakov i na likovne poduke akademskom slikaru Draženu Jerabeku, koji je ilustrirao brojne slikovnice za djecu, pa je i Jakov već ilustrirao slikovnicu "Čudesan keks" Božidara Prosenjaka.

Prema riječima tate Josipa, djeca u autističnom spektru introvertna su i rjeđe izražavaju svoje osjećaje, ali Jakovljeva ekspresija u likovnom izražavanju govori sama za sebe, svaki lik pokazuje određenu emociju. Tako se Jakov emocionalno izražava.

– Jakov ima mlađeg brata Roka (7), pa je u početku bilo ljubomore, ali sada je već sve sjelo na svoje mjesto. To je i dalje stalna borba u nastojanju da sve bude u redu, da se nijedan ne osjeća zapostavljenim, i to nas je još više povezalo kao obitelj – ispričao nam je Josip Knežević.

Petar Žarković
Najuspješniji na slatinskom natječaju
U povodu Međunarodnog dana djece, slatinska OŠ Eugena Kumičića u suradnji s Društvom Naša djeca Slatina jesenas je organizirala treći likovno-literarni natječaj “Poznajem dječja prava” o temi “Igra”. U kategoriji likovnih radova za niže razrede najuspješniji je bio upravo Jakov Knežević, učenik 4.K1 razreda OŠ Vladimira Nazora Virovitica, čija je mentorica bila Adriane Piljek.

Možda ste propustili...

RUKOMETAŠI SŠ I. KRŠNJAVOGA

Treći u državi

SKUPŠTINA UDVDR-A DONJI MIHOLJAC

Članstvo udruge raste, no nema mlađih članova

Najčitanije iz rubrike