Regija
ZAKUP POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA - ČEKA SE MINISTARSTVO

Gradu je neprihvatljivo za povrat predvidjeti više od 60 % zemljišta
Objavljeno 10. travnja, 2024.
SLATINA - Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća opetovano je postavljeno pitanje zašto Grad Slatina nije raspisao natječaj za zakup poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu. Pitanje je uime kluba vijećnika HDZ-HSLS postavio predsjednik Vijeća Tomo Tomić, a odgovore su pokušali dati i situaciju pojasniti pročelnici Marin Kokorić i Krunoslav Šarabok te obnašatelj dužnosti gradonačelnika Ilija Nikolić.

Pročelnik Kokorić upozorio je na očiti nerazmjer u očitovanju Županije o potrebnim površinama za povrat od 3672 hektara u odnosu na raspoložive površine od 2400 hektara na području grada Slatine pa je ponovno zatraženo očitovanje Županije o potrebnim površinama za povrat.

– Dana 24. studenoga 2023. dobiveno je novo očitovanje Županije, kojim je utvrđeno da je za potrebe povrata sada potrebno osigurati 1517 hektara. Nakon toga izrađen je nacrt novoga prijedloga Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem, a budući da je Gradu Slatini i dalje neprihvatljivo da se za povrat predvidi više od 60 posto zemljišta, dok su sve ostale jedinice lokalne samouprave dobile suglasnost na planirani povrat deset posto zemljišta, zatražen je i održan konzultacijski sastanak u Ministarstvu poljoprivrede prije stavljanja Programa na javni uvid, ali suglasnost nije dobivena - rekao je Kokorić.

Tomić je podsjetio da će upravljanje državnim zemljištem prijeći u nadležnost Virovitičko-podravske županije ili Ministarstva poljoprivrede ako Grad ne raspiše natječaj za zakup poljoprivrednog zemljišta.

– Sve općine na slatinskom području imaju isti problem, ali su raspisale i provele natječaj, bez obzira na velika potraživanja zemljišta za povrat – rekao je.

Prema riječima pročelnika Kokorića, Grad Slatina i Općina Sopje zajedno su podnijeli Ministarstvu Program raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem s predviđenih deset posto zemljišta od županijskog očitovanja za povrat.

– Sopje je dobilo suglasnost na deset posto, a Grad Slatina nije, pod istim uvjetima, ali vodimo računa da taj problem riješimo što prije. Ako sve osiguramo za povrat, pitam se što će ostati poljoprivrednicima - kazao je Kokorić.

Obnašatelj dužnosti gradonačelnika Ilija Nikolić potvrdio je da bi Grad prema novijem očitovanju Županije morao predvidjeti 1517 hektara za povrat.

– Kako ćemo objasniti našim poljoprivrednicima i OPG-ovcima da smo svu tu zemlju spremni dati u povrat? – upitao je.

Aktualnu situaciju s poljoprivrednim zemljištem pojasnio je pročelnik Šarabok.

– Da bismo raspisali natječaj, moramo dobiti suglasnost Ministarstva na Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem, a Grad Slatina nije dobio suglasnost na taj program. Odbijeni smo jer nismo predvidjeli dovoljno zemljišta za povrat. Imamo zahtjeve za povrat 1517 hektara, a slobodnoga poljoprivrednog zemljišta za raspolaganje ni tisuću hektara. Ograničenja na raspolaganje poljoprivrednim zemljištem dale su Hrvatske ceste, Hrvatske vode, Hrvatske šume, i to zemljište ne može biti namijenjeno za povrat. Problem s povratom poljoprivrednog zemljišta imaju sve jedinice lokalne samouprave u županiji i dok Ministarstvo pravosuđa ne riješi taj problem, institucije će međusobno prebacivati odgovornost.

Rasprava nije dala konkretna rješenja, tek je predsjednik Gradskog vijeća Tomo Tomić naglasio da će problem povrata rješavati neke druge institucije, a obnašatelji vlasti u gradu dužni su napokon riješiti problem zakupa. Petar Žarković
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike