Osijek
IZLOŽBA AEXPO U GALERIJI WALDINGER

Nastavnici izložili radove
iz vlastite umjetničke prakse
Objavljeno 8. travnja, 2024.
U Galeriji Waldinger otvorena je skupna izložba likovnih radova nastavnika učiteljskih i pedagoških fakulteta AEXPO. Organizator izložbe je Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti Osijek (FOOZOS), a izložbu je otvorila prof. dr. sc. Emina Berbić Kolar, dekanica FOOZOS-a.

- Ova izložba ima za cilj okupiti nastavnike učiteljskih i pedagoških fakulteta koji usporedno s pedagoškim radom održavaju vlastitu likovnoumjetničku produkciju te im dati priliku za prezentaciju vlastite umjetničke prakse - kaže izv. prof. dr. art. Marko Šošić, koji je zajedno s izv. prof. dr. art. Jelenom Kovačević i prof. dr. art. Goranom Kujundžićem i osnivač projekta.

Prof. Šošić dodaje da je sve počelo 2022., kada je 1. međunarodna online likovna izložba AEXPO okupila 37 radova nastavnika s pedagoških/učiteljskih fakulteta iz Hrvatske i inozemstva.

- Nastavnicima se dala prilika i poticaj za prezentaciju vlastite umjetničke prakse te za osobni umjetnički razvoj, koji izravno utječe i na njihov pedagoški rad. Iako su s vremenom najviše posvećeni nastavnom procesu, osobni je umjetnički rad i dalje u fokusu, na što ova izložba upućuje - ističe prof. Šošić.

Godine 2023. ostvarena je AEXPO-futura, online-izložba kojoj je cilj okupiti i izložiti likovne radove studenata koji se obrazuju na studijskim programima ranog predškolskog odgoja i obrazovanja te razredne nastave. Na izložbi je predstavljen 71 studentski rad iz Hrvatske i inozemstva. Likovni radovi studenata Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti osječke sekcije AEXPO-future predstavljeni su na izložbi u Muzeju likovnih umjetnosti u svibnju 2023.

Ove se godine, uz online-izložbu nastavnika učiteljskih i pedagoških fakulteta, projekt AEXPO predstavio skupnom izložbom članova dosadašnjih umjetničkih prosudbenih tijela AEXPO-a.

Na izložbi sudjeluju: prof. dr. Aylin Gürbüz (Sveučilište Edirne, Turska), prof. mr. Marija Džoganović (Fakultet vizuelnih umjetnosti, Univerzitet Mediteran Podgorica, Crna Gora), prof. dr. Maja Žmukić (Pedagoški fakultet Univerziteta u Sarajevu), izv. prof. dr. art. Svetislav Cvetković (Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru), izv. prof. dr. art. Josip Mijić (Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru), doc. dr. sc. Dubravka Kuščević (Filozofski fakultet u Splitu), prof. dr. art. Ines Matijević Cakić (Akademija za umjetnost i kulturu), Jelena Rakin (Sveučilište Zürich, Švicarska) te izv. prof. dr. art. Jelena Kovačević, prof. dr. art. Goran Kujundžić i izv. prof. dr. art. Marko Šošić s osječkog Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti. V. Latinović
Možda ste propustili...

TEEN ZBOR INSTITUTA POLIFONIJA

Prva nagrada s pohvalom cum laude u Belgiji

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

Najčitanije iz rubrike