Osijek
STRUČNI SKUP O SIMULIRANIM SUĐENJIMA

Stekli znanja o važnosti sudstva
Objavljeno 9. travnja, 2024.
U Prosvjetno-kulturnom centru Mađara u RH održan je stručni skup o simuliranim suđenjima. Riječ je o međužupanijskom stručnom skupu iz Građanskog odgoja i obrazovanja u povezanosti s međupredmetnim temama pod nazivom Provedba metode simuliranih suđenja u srednjim školama.

- Simulirana su suđenja dio učenja i stjecanja kompetencija iz Građanskog odgoja i obrazovanja u okviru modula: Simulirana suđenja i vladavina prava - Zakon u razredu - od zakona u razredu prema kulturi vladavine prava. Radi se o simulacijama glavne sudske rasprave, građanske ili kaznene, prema pravosudnom modelu Republike Hrvatske. Na taj se način upoznaje način rada i svrha sudbenog sustava - kaže suorganizatorica skupa, profesorica Mirela Berlančić, županijska voditeljica za Građanski odgoj i obrazovanje u povezanosti s međupredmetnim temama.

Tijekom jednodnevne edukacije, koju je vodio savjetnik Zorislav Jelenčić, brojni su profesori stekli spoznaje, iskustva i znanja o važnosti sudstva i vladavine prava u demokratskom društvu. Edukacija se temeljila na imaginarnom spisu naslovljenom Općinsko državno odvjetništvo protiv Anice Milac (kazneni postupak), a profesori su dobili detaljan uvid u pravosudni sustav (sudionici u kaznenom postupku, ponašanje u sudnici, pravila za izvođenje dokaza...). Pod vodstvom savjetnika Jelenčića pripremljeno je simulirano suđenje, a finalnu je izvedbu vodio Ninoslav Ljubojević, sudac u mirovini.

Zahvaljujući stručnom skupu sudionici su dobili znanja i iskustva o strukturi i funkcioniranju sudbene vlasti i sudskog procesa. Organizator stručnog skupa bio je mr. sc. Tomislav Ogrinšak, viši savjetnik iz Agencije za odgoj i obrazovanje. Organizatori, predavači i sudionici stručnog skupa posebno ističu Ninoslava Ljubojevića, suca u mirovini, koji je pokazao veliku stručnost, te profesorima ponudio pomoć i podršku. V. Latinović
Možda ste propustili...

ISTRANI DOŠLI PO NAŠA ISKUSTVA

Razmjena iskustva dviju europskih regija sporta

INFO DAN EU PROJEKATA FAKULTETA ZA DENTALNU MEDICINU I ZDRAVSTVO

Projekti vrijedni 5 milijuna eura

Najčitanije iz rubrike