Regija
OSAMDESET GODINA OD KRVAVOG SLATINSKOG USKRSA

Novi Spomenar hrvatskim žrtvama proširen je imenima još 751 žrtve
Objavljeno 9. travnja, 2024.
SLATINA



Udruga ratnih veterana Hrvatski domobran Slatina pod vodstvom predsjednika Ivana Levara polaganjem vijenca i upaljenih lampiona kod Križa mučenika na gradskom groblju, misom zadušnicom u župnoj crkvi sv. Josipa za sve poginule na Krvavom slatinskom Uskrsu i za sve poginule za domovinu te prigodnim skupom obilježila je 80 godina od stradanja slatinskih Hrvata 1944. godine.

Pripadnici postrojba Titovih partizana u noći između 4. i 5. travnja žestoko su napadali Slatinu nastojeći iskorijeniti Hrvate koji iz toga mjesta dotad još nisu otišli nezadovoljni politikom posrbljivanja hrvatskih krajeva i svojim statusom u takvom društvu. U večernjim satima 4. travnja Slatinu su napali partizani potpomognuti domaćim jatacima, a branitelji su se odupirali do 10 sati sljedećeg dana, dok im nije ponestalo streljiva. Izvršen je tada pravi pokolj slatinskih Hrvata. Vjerojatno se nikada neće znati koliko je Slatinčana poginulo u borbama, a koliko ih je ubijeno poslije. Osloboditelji su 6. travnja u Slatini pronašli 396 tijela, što je samo dio onih koji su stradali. Dio mrtvih, 229 tijela, njihova je rodbina sahranila u obiteljskim grobovima, a 167 nepoznatih, izmasakriranih branitelja, vojnika iz Bosne i Srijema, sahranjeno je u zajedničkim grobnicama na ulazu u slatinsko katoličko groblje. Budući da se taj pokolj dogodio na Uskrs, stradanje Slatinčana u povijesti je zapisano kao Krvavi slatinski Uskrs.

Na prigodnom skupu o tom stradanju govorio je Miroslav Gazda, a potom je predstavljeno novo, dopunjeno izdanje knjige "Spomenar hrvatskim žrtvama Virovitičko-podravske županije od 1941. do 1945. i 1991.-1995." u izdanju Udruge Hrvatski domobran. Govoreći o toj knjizi, predsjednik Levar naglasio je intenzivan petogodišnji rad na otkrivanju novih žrtava, koji je rezultirao s novim 751 imenom žrtava pretežito na virovitičkom i pitomačkom, a nešto manje na slatinskom i orahovačkom području.

– Navedena su imena i prezimena, mjesta stradanja, kod nekih i način na koji su poginuli, a sve to znači da još nisu otkrivene sve žrtve – rekao je Levar i ustvrdio kako na partizanskim spomenicima još uvijek stoje izmišljeni i preuveličani podaci o broju poginulih boraca. – Nama je cilj utvrditi naše stvarne žrtve i objaviti njihova imena i prezimena, jer ne želimo takve manipulacije brojkama.

Prema riječima autora Miroslava Gazde, prvi "Spomenar" objavljen je 2009. godine nakon što je šest godina s Mirom Pelikan istraživao žrtve Drugog svjetskog rata, a bili su to hrvatski vojnici i civili koji su poginuli i nestali u vrijeme Drugoga svjetskog rata i poslije rata u komunističkom sustavu. Nakon dodatnog istraživanja utvrđene su nove žrtve, evidentirane u drugom izdanju knjige dvije godine kasnije.

Sada objavljeno novo izdanje knjige “Spomenar hrvatskim žrtvama Virovitičko-podravske županije od 1941. do 1945. i 1991.-1995.” uredio je mladi povjesničar Dino Mataz.

Petar Žarković
Možda ste propustili...

OBILJEŽENE OBLJETNICE ROĐENJA VELIKANA

Cvijeće pred bistama Kršnjavoga i Bilinskog

PREDSTAVI ĆE "SAMONATAPAJUĆI CVJETNJAK"

Trojac IOŠ-a Virovitica u finalu “Ideje godine”

Najčitanije iz rubrike