Regija
IAKO SE TEMPERATURE VEĆ PENJU DO 30

Preuranjeno ljeto neće požuriti sezonu bazena
Objavljeno 8. travnja, 2024.
- Vrijeme je varljivo, a ionako mi otvaramo ranije no drugi,30. svibnja, a drugi 15. lipnja - kaže direktor Univerzala
ĐAKOVO - Iako su termometri u Slavoniji još krajem ožujka izmjerili (gotovo) 30 stupnjeva Celzijevih, a te su se temperature nastavile i početkom travnja te se, nakon kraćeg pada temperatura i nešto kiše, u Đakovu vratile prošlog vikenda i potvrdile preuranjeno ljeto 2024., u gradskom komunalcu Univerzalu, koji upravlja Gradskim bazenima, na naš upit hoće li ih to nagnati na razmišljanje da ovogodišnju kupališnu sezonu otvore ranije, odgovaraju niječno.

Tehničke pripreme


- Ionako uvijek kupališnu sezonu otvaramo ranije nego drugi – mi 30. svibnja, na Dan državnosti, dok drugi to obično čine 15. lipnja, tako da i na taj način ionako adekvatno odgovaramo na preuranjeno ljeto, dakako, ako se ovakve temperature zadrže. No, vrijeme je varljivo, već 1 lipnja, primjerice, možda može biti snijega, može ispasti svakako - kaže direktor Stjepan Ripić i kao primjer varljivosti vremena navodi 2012. godinu, kada je 23. travnja ujutro bilo -6 stupnjeva Celzijevih.

Podsjeća i na provedbu tehničkih priprema bazena za kupališnu sezonu te najavljuje što je u planu od radova na bazenskom kompleksu.

- Planiramo jači zahvat, popravke na malom bazenu, a veliki bazen zasad nije u planu za neke radove, no idu zahvati na kompenzacijskom bazenu, onom ispod tribina - najavljuje Ripić.

U tehničke pripreme sezone, odnosno bazena, njegovu "generalku" – pripremu filtera, servis klora i dr., Univerzal ide oko mjesec dana prije njezina početka ili još ranije. Bazen se počinje puniti minimalno 10 do 25 dana prije otvaranja sezone, postupno, da se ne poremeti režim. U međuvremenu, komunalac prostor uređuje, kosi itd.

Dodajući i da otvaranje bazena znatno prije nego što završi školska godina također ne bi imalo željenu posjećenost, direktor Ripić podsjeća kako je preklanjskka godina bila rekordna po posjećenosti na Gradskim bazenima, Pretprošlo je ljeto tu provelo 49.000 gostiju, za koje je bilo izdano više od 1600 sezonskih ulaznica, iznad svih očekivanja. Spiralni je aquagan u tri ljetna mjeseca zabilježio više od 100.000 spustova.

Prvi dani besplatnii


I prošla godina zabilježila je značajne brojke već nakon prvog mjeseca od početka sezone, pa je samo u prvom mjesecu, u lanjskom lipnju, prodano više od 8000 ulaznica i 1300 aquagan narukvica, a na lanjski 11. srpnja, inače Svjetski dan bazena, prodana je bila tisućita sezonska ulaznica, čija je cijena prošle godine bila 20 eura, a obiteljska sezonska, bez obzira na broj članova obitelji, 40 eura. Lani su bazeni imali gotovo 40.000 kupača.

Sezonske je cijene Unierzal na bazenima prošle godine, podsjetimo, počeo naplaćivati od 3. lipnja, darujući kupačima prva četiri dana sezone, 30. i 31. svibnja te 1. i 2. lipnja, besplatan ulaz, a koji je obilježio i zadnji vikend kupališne sezone.

Suzana Župan
Poskupljenje simbolično, ako ga bude
Prošle je godine dnevna ulaznica na bazene bila dva eura, a tu je cijenu Univerzal uveo 2022. godine. Na upit hoće li biti povećanja cijena, direktor đakovačkog Univerzala, upravitelja Gradskih bazena, Stjepan Ripić, kaže: “Još ne znamo, no činjenica je da je sve poskupjelo, a mi smo dosad bili među najjeftinijima. Vjerojatno će to biti neki simbolični rast, no tu su i konzultacije s Gradom. Moj je stav da cijene ulaznica na Gradske bazene i dalje ostanu socijalna kategorija, a ako povećanja i bude, da ono bude samo najnužnije.”

Možda ste propustili...

OBILJEŽENE OBLJETNICE ROĐENJA VELIKANA

Cvijeće pred bistama Kršnjavoga i Bilinskog

PROLJETNI TRENING “AKTIVNE HRVATSKE”

Beli Manastir vježbat će s Asjom Petersen

Najčitanije iz rubrike