TvObzor
DOKUMENTARNA SERIJA “REPUBLIKA”

Dubrovnik je tema i glavni lik
Objavljeno 29. ožujka, 2024.
Dokumentarnom serijom “Republika” autor Božidar Domagoj Burić vodi nas u povijest jednoga od najvećih fenomena hrvatske i svjetske povijesti - Dubrovačke Republike. “Ovjekovječen u mnogim filmskim i televizijskim projektima Dubrovnik je oduvijek bio jedinstvena filmska kulisa. Serija “Republika” nudi nešto novo: u njoj je Dubrovnik tema i glavni lik”, kaže autor.

Serija ima šest epizoda u trajanju od pedeset minuta.

- Na seriji je radilo gotovo tisuću ljudi, sašivene su stotine prekrasnih kostima, kombinacijom scenske gradnje i najmodernije računalne tehnologije izgrađene su stotine povijesnih interijera i eksterijera, uprizorene drevne bitke, a sve s jednim ciljem: ponuditi hrvatskim i stranim gledateljima vrijedno obrazovno i umjetničko štivo kako bi na najbolji mogući način upoznali povijest ovoga dragulja hrvatske i svjetske povijesti - kazao je o seriji Božidar Domagoj Burić.

Prva epizoda, koja se prikazuje u srijedu, 3. travnja, na HTV1 u 20.15, donosi pregled dubrovačke povijesti od sredine 14. stoljeća, kad se Dubrovnik oslobađa mletačke prevlasti i počinje živjeti kao neovisan grad država te ubrzo dobiva odrednicu republika, do početka 19. stoljeća, kad u europskim previranjima izazvanima Francuskom revolucijom i napoleonskim ratovima Dubrovačka Republika prestaje postojati kao međunarodni subjekt. D.M.
Možda ste propustili...

HRT OD 1. SVIBNJA PRIKAZUJE DOKUMENTARNU SERIJU “KOLAŽI O LAŽI”

Kako stvoriti vjerodostojnu sliku stvarnosti?

OČEKUJE NAS DEVETA EPIZODA SHOWA “TVOJE LICE ZVUČI POZNATO”

Ove nedjelje stiže gost iznenađenja

PREMIJERA NOVE HTV-OVE IGRANE LUTKARSKE SERIJE ZA DJECU

Pepe, Bubi i Lu kod dr. Zdravke

Najčitanije iz rubrike