Osijek
OŠ MILKA CEPELIĆA VUKA

Peku zdrave palačinke za sve školske prijatelje
Objavljeno 26. rujna, 2023.
Mala škola u malom selu silno je ponosna na vlastiti recept i angažiranost učenika u kulinarstvu. Riječ je o Osnovnoj školi Milka Cepelića u Vuki, u kojoj jako vode računa o zdravim školskim obrocima. Ravnateljica Maja Turalija kaže kako su se uključili i u projekt "Budi chef škole".

- Cilj je istaknuti važnost zdravih školskih obroka te na zabavan i kreativan način potaknuti učenike da jedu zdravu i nutricionistički uravnoteženu hranu. Osječko-baranjska županija od 1. siječnja 2018. godine provodila je projekt "Školski obrok za sve" s ciljem osiguravanja besplatnog obroka svim učenicima Osječko-baranjske županije. Od 1. siječnja ove godine taj je model preuzelo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, pa sada svi učenici osnovnih škola u Hrvatskoj imaju osigurane besplatne obroke. S obzirom na to da se u OŠ Milka Cepelića u Vuki već duže radi na što kvalitetnijoj prehrani učenika i kuhanju obroka koje djeca vrlo rado pojedu i traže još, nismo dugo razmišljali trebamo li se uključiti u ovaj projekt. Uz to, željeli smo učenike naše škole potaknuti na kreativnost pri osmišljavanju obroka koji će im se svidjeti, a ujedno biti i zdrav - priča Turalija.

- Učenici 3.a/4.a razreda uz pomoć svoje učiteljice Danijele i naše kuharice, tete Mirjane, osmislili su recept za zdrave palačinke. Obrok je to koji sva djeca vole, ali ovaj smo put prilagodili sastojke kako bi one bile zdrave i nutritivno uravnotežene. Škola je osigurala potrebne namirnice, a učenici su postali mali kuhari koji su svojim prijateljima iz razredne nastave pripremili zdrave palačinke. Svaki korak pripreme fotografirali su i poslali na ocjenu, a da je recept dobar, znali smo odmah jer su svi učenici nakon kušanja tražili još - hvali ravnateljica svoje učenike.

Prošlog ih je petka, kaže Turalija, iznenadio poziv s viješću da su prošli u finale.

- Uz još dvije škole iz Zagreba, naša škola, ujedno i predstavnik naše županije, pokušat će osvojiti titulu chefa škole. Naše će učenice Iva i Leona predstaviti našu školu, a ujedno i sve škole Osječko-baranjske županije - poručuje Turalija. D. Pejić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike