Osijek
TRETMANI IZ ZRAKA I SA ZEMLJE

Kreće novi krug borbe protiv letećih krvopija
Objavljeno 2. lipnja, 2023.
Tretmani će ovisiti o vremenskim (ne)prilikama. Ako bude kiše ili jakog vjetra sve se pomiče na subotu i nedjelju

Očito smo uhvatili tempo u borbi s komarcima. Novi tretman najavio je zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin, a bit će, posluži li nas vrijeme, danas ujutro i navečer (subota). U slučaju nepovoljnog vremena, ista dinamika seli se na nedjelju.



Vulin je na konferenciji za novinare u petak prijepodne podsjetio na rezultate od tretiranja avionima i korektivnim tretmanima sa zemlje, gdje je učinkovitost bila prosječno 86 posto, a ponegdje i gotovo potpuna, što nam je kupilo nekoliko dana mira. Zamjenik gradonačelnik Osijeka kaže da očekuju kako će ovim tretmanima biti na malo duže vrijeme rasterećeni od letećih krvopija.

Dva zrakoplova


Preporuka je ljudi zaduženih za monitoring da se u večernje terminu odradi grad na potezu istok - zapad, a južni u subotu ujutro, dok će se prigradska naselja odraditi u subotnjim večernjim satima, odnosno alternativno u nedjelju najkasnije, pa je Vulin siguran da će i to dati dosta dobre rezultate. Sada imaju praksu na temelju čega očekivati da učinkovitost bude ista kao i prošli put. Dobra vijest je da je i vodostaj relativno stabilan, Drava i Dunav opadaju, pa nema novih poplavljenih područja.

- Naravno, opet idemo s dva zrakoplova, dvomotorcem iznad grada, a jednomotorcem iznad rubnih dijelova grada. Vjerujem da će zbog svega biti rezultat dugoročniji kada se riješimo ove generacije komaraca. Nadođe li opet voda, ponovno ćemo larvicidno tretirati područje Osijeka i susjednih općina, dakle poplavnih područja, tako da što manje komaraca doleti do Osijeka, a onda prema potrebi, a vjerojatno će biti sljedeće generacije komaraca, na ovaj način unutar 24 sata iz zraka i sa zemlje s velikom učinkovitošću riješiti ih se i na području samoga grada Osijeka - pojasnio je Vulin.

- Ukupno na raspolaganju ove sezone imamo 1,5 milijuna eura. Do sada, kada se podvuče crta, zaključno s ovim novim tretmanima, uračunavši tu i monitoring koji se plaća Nastavnom zavodu za javno zdravstvo, i sve do sada odrađene trertmane, bit ćemo na negdje oko pola milijuna eura - pojasnio je Vulin, dodavši kako tretman sveobuhvatni iz zraka i sa zemlje na području cijelog Osijeka i predgrađa košta oko 180.000 eura - pojasnio je Vulin.

Kiša je problem


Zamjenik gradonačelnika pojasnio je da proteklih dana nisu tretirali područje jer bi, s obzirom na meteorološke uvjete (jak vjetar i kiša), tretmani bili samo bačen novac. Sve što je bilo predloženo za larvicidno tretiranje i odrađeno je 27. svibnja, a to je područje Višnjevca i Halaševo, dakle lijeva obala Drave, na području općine Darda. Larvicidni tretman odrađen je i na području Podravlja.

Nijedan tretman ne može biti sto posto efikasan, pa se rade korektivni tretmani sa zemlje, koji su preporučeni da se ne izvršavaju dok vremenski uvjeti za to ne budu pogodni. Nastoji se štedjeti, jer tretmani koštaju, no borba protiv letećih krvopija sasvim će se sigurno nastaviti. Inače, tijekom 22. i 23. svibnja, unutar 24 sata odrađeni su adulticidni tretmani iz zraka i sa zemlje na području cijelog grada Osijeka te prigradskih naselja, a građani su odmah mogli osjetiti učinkovitost ovih tretmana.

Darko Pejić
TRETMANI PROVEDENI UNUTAR 24 SATA
Adulticidni tretman sa zemlje i iz zraka u petak je podrazumijevao područje Sarvaškog rita, Nemetina, zelenog pojasa Podravlja, sjevernog dijela urbanog područja Osijeka od Nemetina do Josipovca. U subotu ujutro tretirat će se područje Tvrđavice, zelenog pojasa Halaševa te južnog dijela urbanog područja Osijeka, a navečer tretitat će se područje Josipovca, zeleni pojas Višnjevca, Briješća, Cvjetnog naselja, Brijesta, Tenje, Klise i Sarvaša. “Važno je naglasiti da će svi tretmani biti provedeni unutar 24 sata, čime se postiže veća učinkovitost”, dodao je Vulin.

Najčitanije iz rubrike