TvObzor
26. SVIBNJA PREMIJERNO NA PROGRAMU VIASAT NATURE

Lov na Escobarove nilske konje
Objavljeno 26. svibnja, 2023.
Pablovi “kokainski nilski konji” razmnožavaju se dvostruko brže od svojih afričkih rođaka, pa ih je već više od 150 jedinki

Prošla su tri desetljeća od smrti narkobosa Pabla Escobara. No njegov život i dalje je predmet velikog zanimanja, a kolumbijska vlada i brojni stručnjaci imaju pune ruke posla. Zašto?



Mafijaški šef ostavio je za sobom i neobično nasljeđe, koje se tijekom godina povećalo te još i danas zadaje glavobolje dužnosnicima. Nije riječ o drogi, prljavom novcu ili nekretninama, nego o, pomalo nevjerojatno, nilskim konjima. Da, dobro ste pročitali, o nilskim konjima.

Pablo Escobar dopremio je 80-ih godina u Kolumbiju četiri nilska konja (jednog mužjaka i tri ženke) kako bi se mogao hvalisati pred svojim prijateljima. Međutim, problemi su počeli onog trenutka kad su nilski konji iz Escobarova privatnog zoološkog vrta pobjegli u kolumbijsku divljinu. Nilski konji uglavnom žive u Africi, južno od Sahare, pa Južna Amerika nije njihovo prirodno stanište. A nilski konji daleko su opasniji od lavova i nosoroga te svake godine u Africi ubiju tisuće ljudi.

Osim toga, imali su mogućnost protekla tri desetljeća slobodno se razmnožavati u “južnoameričkom raju”, jer je kolumbijskim zakonima zabranjen lov na njih. Već se godinama provodi program sterilizacije, no nilski konji razmnožavaju se brže nego što ih lokalni stručnjaci mogu pronaći. Osim toga, Pablovi “kokainski nilski konji” navodno se razmnožavaju dvostruko brže od svojih afričkih rođaka, pa ih je već više od 150 jedinki.

Veliki nilski konji nisu opasni samo za ljude nego i za životinje na kopnu i u vodi. Izmet nilskih konja može usmrtiti ribe i druge životinje koje žive u vodi, a voda u kojoj žive nilski konji je zamućena, što snižava razinu kisika u njoj. Je li moguće nešto poduzeti ili je za sve već prekasno?

Stručnjaci kažu da se populacija nilskih konja može gotovo udeseterostručiti za samo nekoliko godina. I stoga je kolumbijska vlada angažirala veterinarku Ginu Paolu Sernu Trujillo da pokuša ovladati situacijom. Budući da je riječ o zahtjevnoj zadaći, cijeli je projekt trebalo i zabilježiti, a rezultat toga je dokumentarac “Lov na Escobarove nilske konje” (“The Hunt for Escobar’s Hippos”).

Vlasti su objavile da planiraju u predstojećim mjesecima uhvatiti i premjestiti gotovo polovinu nilskih konja, od kojih će njih deset biti prebačeno u utočište Ostok u Meksiku, a šezdeset će ih otići u Indiju. Taj zahtjevan projekt stajat će kolumbijsku vladu 3,5 milijuna dolara. “Lov na Escobarove nilske konje” pogledajte premijerno na programu Viasat Nature u petak, 26. svibnja, u 15.10 i u 22.40. D.M.
Možda ste propustili...

PREMIJERNE IZVEDBE, ODLIČNE PJESME I JAKA KONKURENCIJA

Izravni prijenos 71. Zagrebačkog festivala

AKCIJSKA DRAMA “GRAĐANSKI RAT: SVAKOM CARSTVU DOĐE KRAJ”

Filmsko upozorenje na ekstremističku politiku

DOBRO DOŠLI U “KRALJEVSTVO SNOVA” NA HTV2

Zavodljivo carstvo ljepote, glamura, moći i novca

Najčitanije iz rubrike