Regija
OPĆINA ŽELI IZBJEĆI BLOKADU

Feričanci dižu kredit ako budu izgubili sud
Objavljeno 30. ožujka, 2023.
FERIČANCI - Kako bi premostila jaz nastao zbog eventualnog gubitka sudskog spora i različite dinamike priljeva sredstava i dospijeća obveza, Općina Feričanci podići će kratkoročni kredit. Zadužit će se kod Slatinske banke za 310.000 eura, s rokom otplate od 12 mjeseci uz poček od šest mjeseci i uz fiksnu kamatnu stopu 5,9 posto.

Odluku o kratkoročnom zaduženju Općine Feričanci jednoglasno, bez rasprave, donijelo je Općinsko vijeće. Pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Ivan Matulić objasnio je kako se Općina na taj korak odlučila da bi izbjegla blokadu računa u slučaju negativnog ishoda sudskog spora za rekonstrukciju nerazvrstane ceste Goveđa glava.

- Zadužit ćemo se kako račun ne bi bio blokiran. Potpisat ćemo ugovor o kreditu, ne aktiviramo ga, imamo poček od 180 dana, a do tada ćemo znati ishod sudskog spora. Ako prvostupanjska presuda na Visokom trgovačkom sudu u Zagrebu bude poništena, odnosno riješena u korist Općine, kredit nećemo aktivirati. Znači, pripremamo se za slučaj da izgubimo spor, da ne završimo blokadi. Uopće nismo sretni što donosimo takvu odluku - rekao je pročelnik Matulić. Napomeno je kako je iznos kredita jednak iznosu duga izvođaču radova, zajedno s kamatama te sudskim i odvjetničkim troškovima.

Naime, Općina Feričanci završila je na sudu jer izvođaču radova nije isplatila dug za rekonstrukciju nerazvrstane ceste Goveđa glava. Općina je pokušavala naći zajednički jezik s izvođačem radova, ali do sporazumnog rješenja nije došlo.

Općina u žalbi osporava dug i obvezu plaćanja izvođaču radova.

- Naša žalba je na Visokom trgovačkom sudu u Zagrebu, no moramo se pripremiti u slučaju da izgubimo spor. Nalazimo se u teškoj situaciji i kredit je jedino rješenje da Općina ne uđe u financijsku blokadu. Ovo je način da u slučaju negativne sudske presude Općina može dalje funkcionirati i biti servis svojim mještanima - kazao je načelnik Knežević, dodavši kako će se kratkoročni kredit u slučaju negativnog sudskog scenarija pretvoriti u dugoročni s povoljnim ratama otplate. S. Fridl
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike