Osijek
TJEDAN NOVCA NA EKONOMIJI

Čeka li nas mirna starost ili neizvjesna budućnost?
Objavljeno 30. ožujka, 2023.

Studentska udruga Financijski impuls, koja djeluje na Ekonomskom fakultetu, i ove godine, već tradicionalno, obilježava Europski tjedan novca i kao takva je jedan od važnijih promicatelja potrebe financijske pismenosti na istoku Hrvatske.



Europski tjedan novca globalni je događaj podizanja svijesti o važnosti financijskog obrazovanja odraslih, djece i mladih s ciljem donošenja informiranih financijskih odluka, kao i konačnog postizanja financijske dobrobiti i otpornosti. Tema ovogodišnjeg Europskog tjedna novca na osječkoj Ekonomiji bila je financijska pismenost, s naglaskom na mirovinskom sustavu i njegovoj održivosti.


- Cilj događaja je svima okupljenima još jednom ukazati na važnost financijske pismenosti kao sastavnog dijela života svakog čovjeka i potaknuti građane da na vrijeme počnu razmišljati o mirovini i dobrovoljnoj štednji kao potencijalnom rješenju za lošiju demografsku sliku, koja zasigurno s vremenom uzdrmava mirovinski sustav svake zemlje u kojoj do nje dođe - rekao je Pejo Bosnić, predsjednik udruge.

U uvodnom je dijelu Anja Tkalčević, iz Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga, predstavila rezultate anketnog ispitivanje srednjoškolaca, koje je pokazalo da su višu razinu znanja mladi iskazali u odgovorima koji određuju njihovo financijsko ponašanje, a posebno je to vidljivo u njihovu odnosu prema kupnji, u praćenju i usporedbi cijena i razmatranju kupnje.

Središnji dio manifestacije bila je panel-rasprava "Mirovinski sustav Republike Hrvatske - Mirna starost ili neizvjesna budućnost?" uz sudjelovanje Dijane Bojčete Markoje, direktorice Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava, Branke Bjedov Kostelac, glavne savjetnice Sektora za sistemske rizike i zaštitu potrošača u Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga i Dražena Novakovića, poslijedoktoranda na Katedri za financije i računovodstvo Ekonomskog fakulteta. Hrvatska se posljednjih godina bori s negativnim demografskim trendovima te trenutni omjer osiguranika i umirovljenika dugoročno nije održiv, pa tako u ovom trenutku za mirovinu 1 umirovljenika rade 1,2 zaposlenika, zbog čega je sve izraženija individualna odgovornost za vlastitu financijsku budućnost,

Panel je poslušala i Jasenka Crnković, zamjenica osječkog gradonačelnika, koja je u pozdravnoj riječi podsjetila na financijske instrumente kojima raspolaže Grad Osijek kada je u pitanju upravljanje sredstvima gradskog proračuna. D. Kuštro
Pejo Bosnić

Udruga Financijski impuls

Cilj događaja je svima okupljenima još jednom ukazati na važnost financijske pismenosti kao sastavnog dijela života svakog čovjeka te potaknuti građane da na vrijeme počnu razmišljati o mirovini i dobrovoljnoj štednji kao potencijalnom rješenju za lošiju demografsku sliku, koja zasigurno s vremenom uzdrmava mirovinski sustav svake zemlje u kojoj do nje dođe.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike