Regija
SUNCOKRET RURALNOG TURIZMA

Čak je 15 projekata iz VSŽ-a u utrci za prestižno priznanje
Objavljeno 8. veljače, 2023.
Tu su i Šokačko sijelo, “Šokačka lady”, Muzej pčelarstva, Slavonska kuća i Stanarski susreti
ŽUPANJA - Priznanje Suncokret ruralnog turizma Hrvatske projekt je u sklopu kojeg se jednom godišnje ocjenjuju turistička seljačka gospodarstva, tradicijska (ruralna) domaćinstva, tradicijska (ruralna) gastronomija, vinski turizam, craft turizam, aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru, ruralno-turistički projekti kao i projekti/nositelji zaštićenih i marketinških oznaka. Jedinstvenim ocjenjivanjem najboljih programa, projekata ili aktivnosti želi se očuvati hrvatska izvornost, omogućiti nastanak ruralno-turističkog proizvoda i usluga uz promociju i razvoj ruralnih krajeva. Ocjenjivačka komisija je u dvodnevnom obilasku Vukovarsko-srijemske županije posjetila i evaluirala čak 15 projekata.

Među prijavljenim kandidatima je i Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županija s tri projekta: Standardizacija ključnih turističkih proizvoda VSŽ-a - Doživljaj Srijema i Slavonije, Pjenušavi srijemski doručak u vinogradu i Pješačko-planinarska staza na području Fruške gore. Kandidatkinja Mirjana Maras iz Marinaca predstavila je projekt Ruralna kuća za odmor kategorizacije četiri sunca i kvalitete Q. U konkurenciji su i Podrum Marija iz Iloka s projektom Razvoj prezentacije vlastitih proizvoda i tržišnih niša, Paintball Park WARZONE Nuštar s projektom Tvornica zdravih emocija i Komunalno društvo Rokovci-Andrijaševci s projektom Adrenalinski park Andrijaševci. Suncokretu se nadaju i Valentinijan iz Vinkovaca s projektom Craft bar Valens, Braniteljska zadruga Medene ruke iz Vukovara s projektom Medena Hrvatska i KopEx iz Marinaca s projektom Kopićland. U konkurenciji je za laskavo priznanje i pet vrlo zanimljivih projekata s područja županjske Posavine. Turistička zajednica Županje prijavila je projekt Šokačko sijelo, Udruga za promicanje i očuvanje šokačke baštine "Šokadija Babina Greda" projekt Stanarski susreti, a u utrci je i Centar za promociju poljoprivrede i ruralnog razvoja "Slavonska kuća". Sa svojim su se adutima predstavili i Kuća za odmor "Šokačka lady", originalan projekt koji predstavlja autentičnu baštinu toga kraja, te OPG Ivan Knežević s jedinstvenim projektom Muzej pčelarstva.

Završna dodjela nagrada održat će se 28. veljače u Opatiji.

Marija Lešić Omerović
RAST KONTINENTALNOG TURIZMA
Kontinentalni turizam posljednjih nekoliko godina doživljava vrlo dinamičan rast, a posebno je zapažen razvoj ruralnoga turizma u svim dijelovima naše zemlje. Od samih početaka prati ga Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo”, na čelu s predsjednicom Dijanom Katicom. U udruzi ističu da je impresivno vidjeti da se današnji broj OPG-ova, seoskih gospodarstava, kuća za odmor i ostalih kategorija u ruralnom turizmu može brojiti u tisućama. A strani i domaći posjetitelji sve više traže upravo ovakva mjesta za odmor, daleko od gužve, autentična, koja čuvaju tradicionalne vrijednosti i promiču obiteljske kvalitete.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike