Regija
OD ČETVRTKA NA SNAZI PRIPREMNO STANJE OBRANE OD POPLAVE

Vodostaj Save raste, ali ne očekuje se ugroza Županje
Objavljeno 21. siječnja, 2023.
ŽUPANJA - Vodostaj Save kod Županje raste i od četvrtka je od 11 sati na snazi pripremno stanje obrane od poplave, koje se proglašava kada vodostaj dostigne 600 centimetara. Redovite mjere obrane od poplave nastupaju na 880 centimetara, izvanredne na 980, a izvanredno stanje proglašava se na 1080 centimetara. Prema podatcima Hrvatskih voda, u petak je u 13 sati vodostaj Save kod Županje iznosio 737 centimetra i u odnosu prema prethodna 24 sata narastao je za 125 centimetara, s tendencijom daljnjeg rasta. Kiša koja je u BiH pojačano padala od srijede prouzročila je i nagli rast vodostaja u toj državi, a desni pritoci Save, bosanske rijeke Vrbas, Bosna, Drina i Una, donose velike količine vode iz njihova slijeva.

U Vodnogospodarskoj ispostavi za mali sliv "Biđ-Bosut" Hrvatskih voda poručuju da razloga za brigu nema i da Sava ne prijeti županjskom kraju. Situacija se prati, sve je pod kontrolom i ne očekuju probleme na tome području. "Prema našem modelu, koji nam okvirno, iako to nije stopostotna sigurnost, daje prognoze za pet dana unaprijed, a uzimajući u obzir sve pritoke i uzvodni dio, sve oborine i zasićenost tla, ne bismo trebali ući u redovito stanje obrane od poplava. Prema postojećim parametrima. vodostaj bi trebao doći do 830 centimetara", kaže voditelj Emil Dereš. U prilog tome ide i informacija da i u BiH očekuju stabilnu hidrološku sliku na cijelom vodnom području Save i kažu da je većina vodostaja u opadanju.

Županjci dolaze na šetnicu kod muzeja i provjeravaju situaciju. Ne vjeruju da će doći do velikog porasta vodostaja ni da će Sava na bilo koji način ugroziti Županju, ali poručuju da opreza nikad dovoljno. "Svi se dobro sjećamo događaja iz svibnja 2014., kada je Sava narasla na 1191 centimetar i preko noći se pretvorila u najvećeg neprijatelja. Teškom smo je mukom i nadljudskim naporima jedva uspjeli obuzdati i spriječiti katastrofu, ali poplavljena su sela u Cvelferiji zbog pucanja nasipa. Mislimo da se takvo što više nikada neće ponoviti", poručuju. Nakon poplava počela je realizacija projekta "Modernizacija ljevoobalskih savskih nasipa od Račinovaca do Nove Gradiške". M.L.O.
U županjskoj Posavini obnovljeni su i ojačani nasipi u duljini od 48,5 km, što bi trebalo jamčiti sigurnost

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike