Magazin
TJEDNI OSVRT

Nikako ne zaboravite - koronavirus nije nestao!
Objavljeno 26. studenog, 2022.

Strah od koronavirusa među građanima kao da blijedi. No on nije nestao! Samo tko će danas o tome misliti, u predblagdansko vrijeme koje mami na uživanje i opuštenost, kao i za akutalnog Svjetskog nogometnog prvenstva.



Uglavnom, pandemija i dalje prijeti, ali traje već dugo pa zaboravljamo i na strahove. Ipak, opuštenost nikako ne bi trebala utjecati na provedbu zaštitnih mjera, bar onih najosnovnijih, jer svjedoci smo i njihova zanemarivanja. Zato bi trebalo malo češće podsjećati na pridržavanje pravila, posebno u zimskim mjesecima kada smo više u zatvorenim prostorima i bližim kontaktima, a kako bismo zaštitili ranjive skupine društva i izbjegli moguće preopterećenje zdravstvenog sustava. Ne bi bilo zgorega ponovno definirati i jasna, standardizirana i svima razumljiva pravila, pa bila ona i samo ona osnovna, poput nošenja maski i dezinfekcije ruku. Kada je riječ o koronavirusu u Hrvatskoj, Stožer objavljuje podatke o zaraženima. Primjerice, u srijedu je zabilježen 381 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj ukupno bio 1664. Među njima su bila 383 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga šest na respiratoru. Preminule su tri osobe, usprkos omikronu, varijanti koja izaziva nešto blaži tijek bolesti. Iako stanje nije alarmantno, brojke upućuju da opreza nikad dosta, jer previše je i samo jedna preminula osoba. Inače, dok su brojne zemlje proglasile kraj pandemije, primjerice i njemački političari zahtijevaju uvođenje strožih zaštitnih mjera, jer broj oboljelih od COVID-a u toj zemlji raste, a klinike su sve punije. Osim toga, u mnogim državama, baš kao i u Hrvatskoj, trgovi su prepuni ljudi. Oni se šetaju od trgovine do trgovine, razgledaju izloge, kupuju odjeću, parfeme, poklone... Nitko se ne pridržava fizičkog razmaka, samo rijetki nose maske. A, uglavnom, nema više ni znakova koji bi podsjećali na obvezno korištenje zaštitnih maski.

Ali to bi se uskoro moglo promijeniti. Bolnice upozoravaju na alarmantno stanje. Sve više liječnika i kliničkog osoblja zahtijeva brzo uvođenje obveznog korištenja maski u zatvorenim prostorima. Sve u svemu, za sada se bar svatko može zaštititi dragovoljnim korištenjem maske ili cijepljenjem, iako diskusija ima čak i u liječničkim ordinacijama s onim pacijentima koji ulaze bez maske, premda na ulaznim vratima stoji znak da je korištenje maske obvezno.

Damir Gregorović
Najčitanije iz rubrike