Magazin
JOSEP BORRELL VISOKI PREDSTAVNIK EU-a ZA VANJSKU POLITIKU I SIGURNOST

Od sljedeće godine postrojbe EU-a za brzo djelovanje
Objavljeno 19. studenog, 2022.

Prije mjesec dana Europska unija donijela je odluku o misiji za obuku ukrajinske vojske. Startni signal dan je sada, nakon sastanka ministara obrane 27 zemalja EU-a, u Bruxellesu. “Može se odmah početi”, najavila je njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht, istaknuvši da bi prvi vojnici iz Ukrajine mogli idućih dana stići u Njemačku na obuku na različitim lokacijama i poligonima.



Iz sigurnosnih razloga Lambrecht nije htjela otkriti gdje točno:

- Dat ćemo značajan doprinos. Do lipnja planiramo obučiti 5000 vojnika u različitim vještinama, u formatu brigade. Drugim riječima, to znači da velike borbene jedinice ukrajinske vojske s 1500 do 5000 vojnika trebaju zajedno vježbati kako vratiti teritorij koji je okupirala Rusija. Radi se o usklađivanju borbenih postrojbi, zaliha, pomoćnih trupa, među kojima su inženjerci, izviđači, ili medicinari, s vojnim vodstvom na svim razinama - pojasnila je Lambrecht.

U iduće dvije godine obuku bi trebalo proći ukupno 15.000 vojnika iz Ukrajine:

- Današnje je ratovanje vrlo složeno. Ukrajinskoj vojsci potrebne su posebne vještine kako bi mogla koristiti suvremeno oružje i suvremenu taktiku. Ovaj rat potpuno je drugačiji od onoga što smo ranije poznavali - napominje visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell u Bruxellesu.

Paralelno s obukom ljudi trebala bi se poboljšati i opskrba oružjem:

- Slovačka i Njemačka otvorit će zajednički centar za popravak teškog naoružanja. Njegova osnovna namjena je servisiranje i popravljanje zapadnih samohodnih haubica i višecjevnih raketnih bacača koji su isporučeni Ukrajini. Može se odmah početi. Važno je da sve što se isporuči može biti popravljeno poslije borbe - kazala je njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht.

Zemlje EU-a dogovorile su se da zajednički kupuju streljivo i opremu kako bi se nadoknadile praznine u europskim vojnim skladištima nastale zbog isporuka Ukrajini:

- Moramo ih dopuniti. Moramo to zajedno učiniti kako bismo izbjegli konkurenciju na tržištu, kao što je bio slučaj s cjepivima protiv COVID-a. Radi se o boljim cijenama i boljoj kvaliteti te da to ide brzo - rekao je Josep Borrell te najavio kako bi, nakon dugih priprema, sljedeće godine trebale postojati postrojbe za brzo djelovanje, koje će biti sastavljene od dijelova vojski zemalja članica EU-a. (DW/Bernd Riegert)
Najčitanije iz rubrike