Magazin
ŽELJKA JOSIĆ

Želimo da očevi iskoriste svoja prava
Objavljeno 4. svibnja, 2024.
DRŽAVNA TAJNICA SREDIŠNJEG DRŽAVNOG UREDA ZA DEMOGRAFIJU I MLADE
Demografija i nedostatak radne snage gorući su problemi u Hrvatskoj. Dugoročno, ta dva problema izrazito su isprepletena, a sve manji prirodni prirast sve više zabrinjava. Prepoznali su to u Središnjem uredu za demografiju i mlade, a u kampanji koju provode potiču ravnopravno roditeljstvo, točnije, da se i očevi koriste dopustom, ali i da se zaposlenici s poslodavcima nađu na - istoj strani. U studiju Media servisa o tome su razgovarali s državnom tajnicom Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željkom Josić i predsjednikom HUP Udruge malih i srednjih poduzetnika Petrom Šimićem.

- Imamo rodiljni dopust - to je, vrlo jednostavno rečeno, prvih šest mjeseci djetetova života. Imamo roditeljski dopust od šestog mjeseca do prve godine djetetova života. Onda imamo onaj produženi roditeljski dopust kojim se koriste majke koje imaju troje ili više djece ili roditelji koji imaju blizance, imamo i očinski dopust - pravo koje smo uveli 2022. godine. Prava koja na raspolaganju imaju i očevi i majke prilično su fleksibilna, mogu se koristiti pojedinačno, izmjenično, ali i u isto vrijeme. To pogoduje obiteljima - ističe državna tajnica Josić.

U sklopu kampanje, čiji je slogan “Zaista propust ne koristiti dopust”, napravljeno je istraživanje o roditeljskom i očinskom dopustu, o čemu se radi?

- Pitali smo naše ispitanike znaju li uopće da postoji to pravo. Ono što je bitno, oni znaju da postoji, a kada ih pitamo koliko je važna majka, a koliko otac - dobili smo vrlo zanimljive odgovore. Najveći je broj ispitanika rekao da je u prvoj godini života ili u prve tri, najvažnija majka, a tek tamo nakon 13. godine raste važnost uloge oca - kaže Josić.

Kampanjom se želi postići da se koristi i roditeljski i očinski dopust, no kakva je stvarna situacija u životu spram poslodavaca?

- Situacija se mijenja, a u koroni smo svi shvatili da možemo i raditi i živjeti u isto vrijeme. Od tada zapravo postoji veća svijest radnika da na neki način fleksibiliziraju svoje radno vrijeme, a s druge strane veće je razumijevanje poslodavaca da iziđu u susret. Kao prvo zbog toga što, naravno, žele udovoljiti svojim kvalitetnim, dobrim zaposlenicima, sačuvati ih, svi znamo kako je teško danas pronaći i zadržati dobrog radnika, a s druge strane zbog toga što su poslodavci također uočili da produktivnost u principu ne pada - naglašava Šimić.

Predsjednik HUP Udruge malih i srednjih poduzetnika ističe kako Hrvatska treba težiti tome da postane svojevrsna oaza za obiteljski život i na taj način i privlačiti druge, a kao glavni faktor koji imamo ističe sigurnost. (Sven Tubak/MS)
Najčitanije iz rubrike