Osijek
USPJEŠNA POTRAGA OSJEČKOG HGSS-A

Život starijeg muškarca spasio Maxov oštar njuh
Objavljeno 21. rujna, 2022.
Nestala osoba kod Donjeg Miholjca bila je u nepokretnom i pothlađenom stanju, i to na izrazito nepristupačnom terenu

Jedanaestogodišnji belgijski ovčar Max, uzdanica Hrvatske gorske službe spašavanja stanice Osijek, u ponedjeljak navečer u iznimno je teškim vremenskim i prirodnim uvjetima pronašao starijeg muškarca za kojim je u okolici Donjeg Miholjca pokrenuta sveobuhvatna potraga. Naime upravo zahvaljujući Maxu i potražnom timu osječkog HGSS-a spašen je ljudski život, jer je u trenutku nalaska starija osoba bila potpuno nepokretna, pothlađena i naglavce zapela u nepristupačnoj šikari.



HGSS Stanica Osijek u ponedjeljak je u 19.51 sati na poziv policije posredstvom Centra 112 pokrenula potragu za starijom muškom osobom kod Donjeg Miholjca. S obzirom na to da je nestanak prijavljen u večernjim satima i da su protekle noći bile poprilično hladne te da se radilo o osobi starije životne dobi, voditelj HGSS-ove potrage odredio je najviši stupanj hitnosti potrage. Sve je to upozoravalo na to da je svaka protekla minuta iznimno važna za uspješnost potrage i spašavanje ljudskog života.

Dva sata nakon primitka poziva, u 21.57, na dijelu starih i zapuštenih ribnjaka potražni tim s Maxom pronašao je nestalu osobu koja je bila u nepokretnom i pothlađenom stanju na izrazito nepristupačnom terenu, pa je tek nakon utopljavanja transportirana UT nosilima i predana djelatnicima Hitne pomoći u 22.21 sat.

- Uvjeti za potragu bili su jako teški - rekao je za Glas Slavonije Maxov vlasnik Hrvoje Domazetović. - Vidljivost je bila tek nekoliko metara ispred nas, koliko su zapravo ‘bacale‘ naše svjetiljke, a koprive i šipražje bili su nam do vrata - dodao je. Naglašava kako je potraga odlično isplanirana i na temelju prikupljenih informacija određeno je da potražni tim sa psom dobije upravo najzahtjevniji sektor.

- Iza starih pogona bila je žičana ograda obrasla u šikaru. Hodali smo uz nju jedva se probijajući kroz gusto grmlje sve dok Max nije snažno zalajao. Max je zadrhtao od sreće i uzbuđenja kada je shvatio da je uspješno odradio svoj zadatak i potragu. Da njega nije bilo, vjerojatno bismo prošli pokraj tražene osobe koja je iza žice zaglavljena i nepokretna, naglavce ležala u grmlju ispod razine naših nogu - prepričava Hrvoje zadovoljan što je potraga uspješno okončana, a stariji muškarac vraćen obitelji.

Hrvoje i Max već su cijelo desetljeće nerazdvojni licencirani potražni tim i sudionici niza uspješnih potraga u službi spašavanja ljudskih života.

Tomislav Prusina
U potrazi 11 spašavatelja i heroj Max
Na područje potrage zaputilo se 11 spašavatelja s potražnim psom i termovizijskom bespilotnom letjelicom. Zajedno s policajcima PP-a Donji Miholjac, i interventnim policajcima, krenulo se u “grubu” pretragu terena. Kao ispomoć u noćnoj potrazi aktiviran je i član Odjela za bespilotne sustave iz HGSS Stanice Požega. I nakon ove potrage HGSS podsjeća koliko su potražni psi sa svojim vodičima nezamjenjiv resurs u potražnim akcijama i koliko se dugogodišnji rad, ulaganje i odricanje višestruko vraća spašenim životima.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike