TvObzor
JAGODA LESICA (KLAPA LUKA)

Mislim da smo pobjednička i kvalitetna klapa jer uvijek težimo najvišem cilju
Objavljeno 9. rujna, 2022.
Kažemo da smo amaterske pjevačice s profesionalnom deformacijom, onom koja opsesivno želi točnost i kvalitetu
Razgovarao: Danijel MIKLIĆ

U svojoj više od 37 godina dugoj karijeri Klapa Luka eksperimentirala je s brojnim izazovima, a najnoviji od njih posezanje je za skladbama grupe Queen. Kako u izvedbi višestruko nagrađivane riječke klape zvuče "Bohemian Rhapsody", "The Show Must Go On", "We Are the Champions" i "Somebody To Love" doznat ćemo vrlo skoro, a u međuvremenu pročitajte što nam je o najnovijem projektu "Queen - Magnificent 4", ali i bogatoj povijesti Klape Luka ispričala njezina predsjednica, altistica Jagoda Lesica.



Kada se i kako rodila ideja o posezanju za pjesmama Queena?



- Iako uvriježeno a cappella klapskog višeglasnog izričaja, a izvorno i prirodno ukorijenjena u istarskoj ljestvici svoje kolijevke, Klapa Luka povremeno je težila i malim odmacima iz uobičajenih, tradicionalnih napjeva. Duboko u duši, odrastajući u rock, pop-rock, pa i punk generacijama, posegnule smo tako i za skladbama jednog od najmoćnijih pop-rock sastava svih vremena - Queena. Ideja o svojevrsnom potpuriju poznatih skladbi na engleskom jeziku rodila se još u veljači 2019. Potaknuta glazbenim trendovima, članica klape Sandra Damijanić predložila je upravo Queen. Na prvu, svi smo bili oduševljeni tom zamisli jer nam njihovo višeglasje gotovo savršeno odgovara. Uz to smo i fanovi Queena, a posebice Freddiejeva lika i djela. U to vrijeme film "Bohemian Rapsody" bio je hit, a sam Freddie jednom je istaknuo: "Ja neću biti rock-zvijezda! Ja ću biti legenda", pa smo se jednoglasno odlučili ovjekovječiti njegovu legendu. Na naš način.

Zašto ste se odlučile baš za ove četiri njihove skladbe?



- Nakon rasprava o odabiru skladbe za naše potrebe, nastao je problem jer su želje i prijedlozi samo pljuštali. Raspravu je presjekao naš voditelj Andrej Babić. Kako bi umirio buku oduševljenja, predložio je potpuri od četiri gotovo najpoznatije skladbe velikih kvinovaca, što je bilo odmah prihvaćeno. Moram reći da je Andrej već imao ideju u glavi kako raspisati dionice za naše višeglasje i povezati četiri skladbe. I tako su u proljeće 2019. započele probe raspisanih partitura, isprekidane koncertnim nastupima, posebice u ljetnim mjesecima. Koncem listopada 2019. prihvatile smo sudjelovanje na humanitarnom koncertu zajedno s brojnim poznatim riječkim rock i pop-izvođačima u sportskoj dvorani Zamet. I upravo je izbor izvođača utjecao na odluku da prvi put javno izvedemo uvježbani Queen potpuri, jer je u cijelosti odgovarao konceptu koncerta. Budući da Klapa inače nastupa u dugim bijelim uniformama, začuđena publika reagirala je tek na naše prve taktove euforičnim raspoloženjem, "paljenjem" mobitela i pjevanjem uglas. Tada smo shvatile koliko je odabir skladbi grupe Queen bio pun pogodak i da smo napravile odličan posao.

Druga obitelj


Koji elementi izričaj grupe Queen čine pogodnim za implementaciju u klapsku formu?



- Budući da svi članovi grupe Queen pjevaju u višeglasju, bilo je toliko prirodno prihvatiti te prema njihovim raspjevanim dionicama složiti partiture za klapu. Tu se ne radi o klapskoj formi, već, jednostavno, o pjevanju u više glasova, što je svakoj klapi ili zboru prirodno izvođenje. Ono što je kuriozitet ovog potpurija, partiture su raspisane u identičnom tonalitetu i ritmu kako ih izvodi i Queen. No tko uopće može kopirati jedinstveno osebujnog Freddieja, pa je Andrej ulogu solista dijelio doslovce svim članicama klape, u konstantom isprepletanju tijekom sve četiri skladbe. U prijevodu, solističku dionicu naizmjence su pjevale različite pjevačice te se nadovezivale i izmjenjivale čak i u kraćim frazama. Naravno, najveći obol u ulozi lead vokala dala je naša prva sopranistica Sanja Žan. Kompletan medley počiva na 5 osnovnih glasova koji se isprepleću i povremeno razdvajaju u čak sedam glasova. Kako bi jedna naša kolegica rekla: "Skoro da mi svaka glasnica pjeva svoju dionicu." I tako smo marljivo radile do polovine lipnja 2019. te u 15-ak proba uspjele posložiti sve elemente svih skladbi, od dionica do ritma. Dalje ih je trebalo samo ispjevavati i brusiti ukupnu izvedbu. Iskreno se nadamo se da će konačni uradak naići na pozitivan odjek u javnosti.

Koje su vam od brojnih osvojenih nagrada i priznanja najdraže te što vam one predstavljaju?



- Svaka je nagrada srcu draga, posebice kad izbrojimo uloženi trud i rad. Mislim da smo pobjednička i kvalitetna klapa jer uvijek težimo najvišem cilju. Kažemo da smo amaterske pjevačice s profesionalnom deformacijom, onom koja opsesivno želi točnost i kvalitetu. A kad smo na sceni, najjednostavnije, uživamo. To nas drži zajedno i to radimo s veseljem i osmijehom. Vjerujem da je to recept za pozornicu - biti svoj, dati ono najljepše iz tebe publici koja te sluša. Kad na to sjedne i nagrada, ako se radi o natjecanju, ispunjeno ti je srce, a duša pjeva. Nagrade nam jako puno znače jer smo time "isplatile" naš trud. Imamo ih pregršt. A imamo i onih koje su nam dodijeljene za rad i doprinos, koje isto jako puno govore, jer prepoznaju sve ono što smo učinile. Poznavajući osobnost mojih cura, sigurna sam da bi svaka istaknula svoju najdražu nagradu. Meni osobno najdraže su prva od pobjeda na natjecanju u Omišu iz 1994. i prvi osvojeni Porin 2018.

Koliko često imate probe i imate li problema s usklađivanjem poslovnih i glazbenih obveza?



- Probe se održavaju punih 37 godina dvaput tjedno. Po svim vremenskim uvjetima, uvijek smo tu, postojane kao trovremenski Taft. Probe su ne samo onog profesionalnog karaktera, već i prigoda da se međusobno družimo, izjadamo, nasmijemo, prepričamo novosti. Uvijek smo tu jedna za drugu, i u dobru i u zlu. I zato držim da ovakvo funkcioniranje upravo i čini klapu u onom pravom smislu riječi - grupa prijatelja. Čak i više od toga, jer naša je klapa zapravo druga obitelj. Međusobno poštovanje i uvažavanje različitosti, u prijevodu mušica, osnovni je preduvjet dobrog zajedništva. Bez obzira na normalna i povremena razilaženja, jer ipak smo sve posebnih karaktera - svaka ima svoj faktor, poanta je da u konačnici sve vrlo brzo prevladamo. Problem usklađivanja poslovnih i glazbenih obveza imamo, ali su mali i brzo rješivi uz puno razumijevanja. Svi naši poslodavci upoznati su s našim klapskim radom i svi ga podržavaju, pa je to velika olakotna okolnost. Isto tako, i naše obitelji daju nam maksimalnu potporu i uskaču u pomoć na sve moguće načine. Bez takve potpore i razumijevanja bilo bi nemoguće sve uskladiti.

Naklonost publike


Vjerujem da ste, osim na bogatu kolekciju nagrada, ponosne i na činjenicu da ste se više od tri i pol desetljeća prisutne na sceni. Što smatrate presudnim za dugovječnost Klape Luka?



- Radi se o istinskoj ljubavi prema glazbi, međusobnom uvažavanju, opraštanju i dijeljenju dobrih i loših stvari, uživanju u zajedništvu - kako u nastupima tako i poslije njih, a posebice u zajedničkim putovanjima. Vjerujem da je presudno sve to imati i dijeliti. Svaka osvojena nagrada nosi svoju priču. Gotovo svaki nastup ili koncert neku drugu. Dakako, ponosne smo na sve što smo do sada učinile i isto tako ponosne što možemo uvijek donositi kvalitetne i proživljene izvedbe na koje publika jako dobro reagira. Još malo pa ćemo krenuti i s pisanjem memoara s obzirom na to koliko smo toga zajedno prošle. To je jedna od ideja ususret ispunjenju četvrtog desetljeća našeg klapskog druženja i života.

Koliko je zapravo teško "natjecati" se s muškim klapama za naklonost publike?



- Na početcima karijere javljala se mala panika. Evidentna je razlika u bojama i snazi glasova muške ili ženske klape. A nastupati uz jedan Trogir s Cocem ili DC Vranjic početkom 90-ih bilo je izazovno i puno poštovanja. Ali izlaskom na scenu sve bi se odmah zaboravilo i preokrenulo u uživanje. S vremenom je taj strah nastupanja uz poznate i jake muške klape nestao jer smo shvatile da nas publika voli i cijeni naš rad i izvedbu. Pa to što smo žene ne predstavlja "borbu" s muškarcima u glasovnom smislu, već u onom interpretacijskom. A tu smo uvijek bile kraljice - posebne, jedinstvene i prepoznatljive. Natjecati se za naklonost publike, posebice uživo, ne predstavlja problem, jer nam je iskustvo dokazalo da smo sposobne stati uz bok najpoznatijim muškim klapama. Svjesne smo činjenice da su muškarci veći mamac na klapskoj sceni jer publiku većinom čine žene, ali "razbiti" koncert ženskim glasovima poput naših zapravo je dobrodošla promjena.
Danijel Miklić
Najčitanije iz rubrike