Magazin
TJEDNI OSVRT

Osijek nije slučajno najčišći i najzeleniji grad
Objavljeno 20. kolovoza, 2022.

Ovih je dana ponovno istaknuta vijest da je Osijek prvi od četiri velika grada u Hrvatskoj s postotkom odvajanja otpada višim od 50 posto, a za 30 posto bolji je od svih gradova. No možda je manje poznato da Osijek ima i dugogodišnju povijest najzelenijeg i najčišćeg grada.



Danas ima četiri reciklažna dvorišta, jer građani marljivo odvajaju otpad, pa je sa 51,9 % razvrstanog otpada ispunio i direktivu Europske unije, te izbjegao plaćanje penala. Dok Zagreb, Split i Rijeka imaju višemilijunske penale. Rezultat je to višegodišnjeg rada i promišljanja: “Individualna kućanstva imaju četiri spremnika. Za komunalni otpad, biootpad, plastiku i papir. Dok kolektivna imaju šest, i za staklo i metal”, rekao je Igor Pandžić, direktor Unikoma. Zato Osijek i jest primjer u Hrvatskoj, a Osječani ponosni što žive u takvom gradu, u kojem zbog svojeg truda imaju i manje račune. Iz komunalne tvrtke kažu kako na tome neće stati. U planu je i izgradnja Centra za odvajanje glomaznog otpada, kao i drugi projekti. Nastavi li ovako, Osijek teško da će tko sustići. Prepoznat je kao jedan od najzelenijih gradova u Hrvatskoj, posebice jer ima 17 parkova i perivoja, više nego trgova. Tako mu je i krajem prošle godine pripala velika nagrada, i to nakon što je među 27 prijavljenih, u završnici nadmašio Šibenik i Poreč te zasluženo proglašen pobjednikom u izboru Eco City 2021. “Ovo je prije svega nagrada građanima Osijeka. Ovo nam je vjetar u leđa da i dalje nastojimo naš prelijepi grad zadržati zelenim”, izjavio je gradonačelnik Ivan Radić preuzimajući nagradu, koju je dobio za grad s najboljim rješenjima u politikama zaštite okoliša, čiste energije i zbrinjavanja otpada. Uz to, prije desetak godina u nizozemskom Venlu Osijeku je uručen i Brončani cvijet Europe, prestižna titula u nadmetanju Zlatni cvijet Europe, u kojem ugledna Međunarodna asocijacija za cvijeće i krajobraz svake godine dodjeljuje nagrade za uređenost, čistoću i ukupnu kvalitetu života u nekom gradu. Inače, za Osijek je to samo nastavak dobivanja priznanja, ali to je bila prva međunarodna nagrada. Naime, 80-ih godina prošloga stoljeća Osijek je triput bio nositelj ugledne “Zelene vrpce”, 1983. proglašen je najčistijim gradom u bivšoj Jugoslaviji, a 2002. i 2006. dobio je Zelene cvjetove sa zlatnim i srebrnim znakom Hrvatske turističke zajednice za opću uređenost i urednost okoliša.

Dakle, ništa ne iznenađuje, jer Osijek je prvenstveno povijesni zeleni grad, grad s najviše zelenila i zelenih površina u Hrvatskoj, danas s bitnim ciljem oblikovanja kao - “zelenog pametnog grada”. Jednostavno, to je kao i s engleskom travom, stil života.

Damir Gregorović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike