Regija
BOV U KOZIČKOM HRASTIKU

Obnovljeno borbeno oklopno
vozilo iz Domovinskog rata
Objavljeno 5. kolovoza, 2022.
Vozilo je postavljeno u prigodi obilježavanja obljetnice ustrojavanja 136. slatinske brigade 2008. godine

KOZICE

U slatinskom prigradskom naselju Kozicama na tragično vrijeme Domovinskog rata podsjeća borbeno oklopno vozilo (BOV) koje su koristili hrvatski branitelji, a koje se nalazi u kozičkom Hrastiku uz državnu cestu D2 kao svojevrsni muzejski eksponat na otvorenom.


Vozilo je postavljeno na betonsku podlogu u prigodi obilježavanja obljetnice ustrojavanja 136. slatinske brigade 28. listopada 2008. godine. Od tada odolijeva svim vremenskim uvjetima, ali koji su tijekom godina neminovno ostavili trag na njegovu oklopu. Zato je Udruga HVIDR-a Slatina još prije dvije godine pokrenula obnovu toga vozila, ali koronakriza spriječila je raniju realizaciju te inicijative.  


–  Dolaskom lijepoga vremena organizirano je čišćenje te je izvršeno temeljito bojanje cijele površine vozila, a za kraj nam je jedino preostalo vratiti grb RH na tri pozicije i dodati obris karte Hrvatske koja je pripremljena u nekoliko veličina, – rekao je predsjednik slatinske HVIDR-e Nenad Križić prilikom obilaska obnovljenog vozila sa zamjenikom gradonačelnika Ilijom Nikolićem.


Predsjednik Križić zahvalio je svima koji su sudjelovali u uređenju borbenog oklopnog vozila, članovima svoje udruge, tvrtki Komrad i Gradu Slatini, koji uvijek pomažu udruzi prilikom organiziranja raznih akcija.

– Ovo je dosta frekventno mjesto pa HVIDR-a stoga uz ovo oklopno vozilo planira dodati i neke druge sadržaje. Očekuje se dolazak još jednoga borbenog vozila iz 1991. godine koje nam je pomoglo u oslobađanju ovoga dijela Slavonije. Prolaznici se svakako zanimaju za ovo mjesto pa planiramo ugraditi još dvije klupe kako bi se imali gdje odmoriti u hladu ovih hrastova dok su u prolasku, ali i saznati da su ovdje živjeli, žive i živjet će pobjednici Domovinskoga rata. – rekao je Križić.


Dogradonačelnik Nikolić iznio je pojedinosti o projektu vrijednom oko sedam milijuna kuna koji čeka odobrenje. 

– Namjeravamo stvoriti jednu atraktivnu turističko-edukacijsku cjelinu koju će sačinjavati ovo borbeno vozilo i još jedno koje planiramo dovesti, spomenik poginulim hrvatskim braniteljima Ivici Filkoviću i Perici Sabi koji je podignut u centru naselja i mjesni dom u Kozicama koji bi se sastojao od prostora namijenjenog za braniteljske udruge, dvorane za predavanja te izložbenog prostora. Tako bi, primjerice, učenici u grupnom obilasku ovoga područja mogli doći vidjeti čime i kako se Slatina branila ’91. godine. – rekao je Nikolić.
Križić i Nikolić ističu da slatinska HVIDR-a postavljanjem i uređenjem ovakvih eksponata i provođenjem projekata želi promicati istinu o Domovinskom ratu i bolje informirati hrvatske o borbi za oslobođenje slatinskoga kraja od okupatora tijekom Domovinskog rata.

Petar Žarković

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike