Magazin
FENOMEN PUHAČKIH ORKESTARA: DVD ORAHOVICA

Vatra i glazba
Objavljeno 6. kolovoza, 2022.
Slavonska tradicija: Mnogi DVD-ovi imaju svoje orkestre. orahovački slavi 50 godina...

Ljeto je sezona požara, no požari se na događaju samo ljeti, nego i tijekom cijele godine. Zato je obrana i zaštita od požara za svaku zemlju sigurnosni prioritet, a dobrovoljna vatrogasna društva, poznatija po skraćenici DVD, temelji na kojima počiva svaka sustavna i praktična protupožarna aktivnost u Hrvatskoj.



No DVD-ovi nisu samo društva isključivo okrenuta prema zaštiti i obrani od požara, nego i društva čiji je jedan segment djelovanja posebno naglašen. Radi se o puhačkim orkestrima kojih je gotovo u svakom našem DVD-u, pa i onome u Orahovici, koji je definitivno zaštitni znak toga slavonskog grada, kolektiv bez kojeg je nezamisliva svaka gradska manifestacija.

Kroz njega su prošle generacije, rađale se ljubavi, prava prijateljstva, i to ne samo među orahovačkim glazbenicima nego iz cijele regije, jer orahovački puhači godinama više nego uspješno surađuju s kolegama iz Kutjeva, Našica, Slatine i drugih mjesta. Ove godine orkestar slavi punih 50 godina svog marljivog, predanog i uspješnog rada, a sve je počelo 1972. na inicijativu Miroslava Gazde, Zlatka Špoljara i Zlatka Tomšića.

- Prva inicijativa za osnivanje glazbene sekcije pri DVD-u datira još od 1968. godine. Tada je na sjednici odbora 23. veljače, a nakon konstruktivnog razgovora prisutnih i pod predsjedanjem predsjednika DVD-a Orahovica Mate Tomšića donesen zaključak pod točkom 21.: "Da se pokrene glazbeno društvo u okviru vatrogastva u Orahovici" - kaže jedan od osnivača Puhačkog orkestra Miroslav Gazda te nastavlja: "Redovite probe počele su 1973., a 1976. Upravni odbor DVD-a donosi odluku o registraciji orkestra, tada kao limene glazbe, kao samostalne glazbene sekcije društva. Vrlo brzo zahvaljujući Mati Tomšiću i mnogim donacijama tvrtki, građana, pa čak i donacijama Katoličke Crkve i pravoslavnog manastira nabavljeni su instrumenti koje smo dobili u rujnu 1973., i to: dvije krilnice, klarinet, alt-saksofon, tenor, bariton, trombon, F-bas, Es-truba, bubanj, doboš, činele i triangl. Nešto poslije toga posuđen je B-bas iz Vukovara ili Iloka, a važno je napomenuti da su četiri glazbenika imala svoje instrumente, trojica džez-trube, a jedan je imao tenor-saksafon..."

Tijekom godina, uz spomenutog Špoljara te jednog od prvih svirača Zlatka Tomšića, treba svakako izdvojiti pokojne Petra Brstila, Bartola Bašeka, Roberta Špoljara te dugogodišnjeg kapelnika i prijatelja orkestra Zvonimira Babića. Danas pokojni Babić iz Osijeka je donio orkestru moderan štih, uveo nove melodije, a tijekom dugog niza godina na mjestu kapelnika i dirigenta odgojio mnoge orahovačke glazbenike.

- Glazba DVD-a pod njegovim vodstvom doživljava renesansu, posebice školovanjem i ulaskom mladih glazbenika u orkestar. Gospodin Babić jedan je od osnivača Saveza amaterskih puhačkih orkestara Slavonije i Baranje (SAPOSIB) i predsjednik sekcije dirigenata. U glazbeni repertoar, osim koračnica, unosi i lagane pop-melodije, a za neke instrumente radi transpoziciju - podsjeća Miroslav Gazda.

Orkestar je bio više nego uspješan 80-ih i 90-ih godina, a nakon odlaska Zvonimira Babića novu dušu orkestru dao je kapelnik Zoran Vlajnić iz Našica, koji je na tom mjestu punih 27 godina i radi i danas:

- Imamo sada jedan pomlađeni orkestar uz nekoliko starijih, iskusnih glazbenika, što je pravo bogatstvo. Ja sam izuzetno zadovoljan njima i još sam ponosniji što su to isključivo moji učenici, a posebno me veseli što smo ostvarili i suradnju s Glazbenom školu u Orahovici, pa bi se i njihovi učenici puhači trebali priključiti nama gdje bi ostvarili za njih nužno skupno muziciranje. Istina, danas je teško mlade privoljeti na tu vrstu glazbe koju mi izvodimo. Mi njegujemo isključivo limenu glazbu, naravno u nekim nastupima napravimo i program revijske glazbe, ali većinom se držimo svog opusa. Danas u orkestru imamo glazbenika od 10 do 67 godina, ukupno 30-ak, s našim prijateljima koji dolaze u ispomoć - kaže Zoran Vlajnić.

Najdugovječniji član orkestra je Zlatko Tomšić (68), danas u mirovini, no uvijek se rado odazove svakoj probi i nastupu svojim tenor-saksofonom. Predsjednik DVD-a Orahovica Tomislav Pezić ponosan je što društvo ima ovako uspješan orkestar: “Biti jedini u županiji, to je prije svega čast, a k tome još tako uspješni. Naravno da je društvo uz njih, daje sve što je potrebno. Puhački orkestar je duša našeg društva koja cijeli naš vatrogasni kolektiv čini posebnim.” Tu su već punih 50 godina, a novih 50 je tek pred njima.

Vladimir Grgurić
Monografija za pamćenje
U višenamjenskoj dvorani u Orahovici održana je promocija monografije ‘’50 godina Puhačkog orkestra DVD-a Orahovica” autora Miroslava Gazde i urednika knjige Vladimira Grgurića. “Ova monografija je povijesni dokument, jedno svjedočanstvo koje čuva prekrasne trenutke jednog od najznačajnijih glazbenih kolektiva u povijesti Orahovice. Hvala svima koji su utkali i najmanji dio u stvaranje ove knjige koja pokazuje kako je postati glazbenik, što jednom mladom čovjeku znači i definitivno kada jednom zasviraš u orkestru, to u sebi nosiš cijeli život”, rekao je Miroslav Gazda.

Smotra orkestara Hrvatske
U sklopu obilježavanja 140. obljetnice djelovanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva Orahovica i 50. obljetnice djelovanja Puhačkog orkestra, u organizaciji Hrvatske vatrogasne zajednice i uz domaćinstvo DVD-a Orahovica održana je 36. Smotra vatrogasnih puhačkih orkestara Hrvatske. Nakon mimohoda gradskim ulicama i okupljanja orkestara u gradskom parku, uslijedilo je izvođenje državne i vatrogasne himne te skladbe “Dixie parade”. Smotra je okupila više od 300 glazbenika iz 11 prijavljenih puhačkih orkestara.

Možda ste propustili...

DAN PLANETA ZEMLJE: VEDRAN OBUĆINA O VJERSKIM ZAJEDNICAMA I EKOLOGIJI...

Ekološka je kriza prije svega duhovna kriza čovjeka

Najčitanije iz rubrike