Regija
U VELIKOM MIMOHODU 43 SKUPINE IZ ZEMLJE I INOZEMSTVA

Šokačko kolo plesali i Ukrajinci, Slovenci, Bugari, naši iseljenici
Objavljeno 3. srpnja, 2022.
Gradom prodefiliralo i oko 40 svatovskih zaprega, 60 jahača, puhači, mažoretkinje, hrvatski ovčari, ukupno 2000 sudionika

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.

 

ĐAKOVO - Kada ju je izgradio, 1905., biskup Strossmayer nije ni slutio kako će podno dva zvonika đakovačke katedrale, počevši od 1967., prvog vikenda u srpnju Đakovo i Šokadija zemlji i svijetu pokazivati najljepše što imaju, a satkano u Đakovačkim vezovima, u njihovu svečanom mimohodu.


U njemu ove godine, 56. put, 43 folklorne skupine iz Hrvatske i inozemstva, oko 40 svatovskih zaprega, 60 konjanika..., ukupno 2000 sudionika. U 1,5-satnom prolasku središtem grada, od Malog do Strossmayerova parka, naš i folklor Ukrajine, nakon 2018. ponovno zemlje partnera Vezova, Bugarske, Slovenije, slovački folklor, nastup Hrvata iz SAD-a, Srbije, BiH.

"Đakovo, Đakovo, grade, divan, divan si ti..." pjevala je Slavonija gradu Vezova. Prkosilo se vrućini narodnim nošnjama, cvijećem zataknutim za bećarske šešire, u rukama kose, srpovi, snopovi žita. Nek se zna da Šokadija slavi i žetvu i Vezove.

"Oj, Đakovo, Šokadijo stara, tebe diči tvoja katedrala..." nastavili su KUD-ovi iz Đakova i cijele Đakovštine te Slavonije umiljkavati se prijestolnici Vezova, a mimohod ispred katedrale, uz domaćina, gradonačelnika i saborskog zastupnika Marina Mandarića, prate i narodnom se blagu dive i izaslanik predsjednika Sabora i osječko-baranjskog župana, saborski zastupnik Goran Ivanović, veleposlanica Bugarske Genka Georgieva, počasni građanin Vladimir Šeks, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, koji je nakon prolaska mimohoda u katedrali predvodio misno slavlje.

Pljesak i za dojmljiv nastup članova Zakarpatskog akademskog narodnog zaslužnog zbora iz ukrajinskog Užgoroda, Bugara iz Sofije, Slovenaca iz Metlike za prolazak gradom s dva folkloraša koja stoje na ramenima kolega, za dolazak "Hrvatskog običaja - tamburaša" čak iz Kansas Cityja, za nijemo kolo iz Vrlike, za uvijek atraktivnu koreografiju josipovačkih Slovaka, za očuvanje hrvatskog nacionalnog bića u vojvođanskom Bačkom Monoštoru i Tomislavgradu, u BiH.

"Đakovčani, alaj ste na glasu, Đakovački vezovi vas krasu", orilo se iz povorke, a iz grla Ličana: "Slavonijo, nek je tebi dika, što je tebe naselila Lika". Čule su se i istarske sopile, kandžijali bosi kandijaži iz Kruševice, bili su tu i kuburaši iz Maruševca.

Čuli su se i ojkalica, diple, Dubravci na Vezove stigli sa svatovima, a dekla iz Desinca noseći spretno punu košaru na glavi. U mimohodu i staro i mlado, i bosi i obuveni, i ljelje i netom prohodala dječica... Nakon prolaska i 43. skupine u velikom šokačkom kolu zaplesali su i Ukrajinci i Bugari, i Slovenci i naši iseljenici.

Malo tko je ostao ravnodušan na prizor bujtara što su se u prolasku pokraj fontane došli napiti vode. Jer pasja je vrućina, no ne mari, mimohod ide dalje, pa slijedi prolazak četveroprega i dvoprega Ergele Đakovo, a za njima svatovske zaprege.

Upregao Šokac blago iz štale, okitio zaprege, Šokice sjele na šlingane jastuke, pa na Vezove. Za njima projahaše momci i djevojke.

Tko to može platit? Nema tih dukata.

Suzana ŽUPAN

Najčitanije iz rubrike