Osijek
PREDSTAVLJENA BIOGRAFIJA VLADE GOTOVCA

Moralni gorostas i noćna mora komunističkoj vlasti
Objavljeno 4. srpnja, 2022.
Predstavljanje biografije Vlade Gotovca, koju je napisao Filip Zoričić na temelju svoje doktorske disertacije obranjene prošle godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu, bilo je povod za prisjećanje na tog istaknutog političara, pjesnika i esejista, filozofa, novinara, političkog uznika, polemičara i govornika.



Osim autora o knjizi su još govorili u Klubu knjižare Nova u petak navečer dr. sc. Josip Vrbošić, nakladnik Zvonimir Despot i kći Vlade Gotovca Ana, a nazočne su pozdravili dekan Filozofskog fakulteta u Osijeku, izv. prof. dr. sc. Ivan Trojan, i vlasnik Knjižare Nova, prof. Ivica Vuletić.



Umirovljeni sveučilišni profesor i diplomat te poznati osječki liberal Josip Vrbošić pročitao je svoja zapažanja koja se tiču dvaju političkih sudskih procesa vođenih protiv Gotovca u vrijeme komunizma. Ana Gotovac posvjedočila je o ozračju u domu Gotovčevih i neslomljivom duhu koje nije uspjela pokolebati ni represija protiv jednog od vođa Hrvatskog proljeća iz 1971. Komunisti su radije voljeli ovaj politički pokret posprdno nazivati Maspokom. Taj sovjetski kancelarizam trebao je značiti Masovni pokret. Naravno, usmjeren protiv samoupravnog socijalizma. Iako se kada je riječ o Vladi Gotovcu često govori kako je nevin završio u zatvoru, treba reći kako je taj moralni gorostas i politički prorok svojim političkim djelovanjem bio noćna mora za totalitarni režim kakav je bio jugoslavenski komunizam. D.Celing
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike