Osijek
NAGRADA NAJBOLJIMA I RASTEREĆENJE KUĆNIH BUDŽETA

Maturantima uručeni vaučeri za polaganje vozačkih ispita
Objavljeno 1. srpnja, 2022.

Dugo je postojala ideja da se najbolji osječki maturanti dodatno nagrade za svoj uspjeh te da ih se motivira da svoj obazovni put, a svakako i buduću profesionalnu karijeru, vežu uz svoj rodni grad.


Prvobitno jedna od ideja u tom smjeru bila je da se svim maturantima kojima je Osijek mjesto prebivanja omogući polaganje besplatnih vozačkih ispita na način da Grad pokrije te troškove. No, koliko to god dobro zvučalo, pokazalo se kako je to logistički teško izvedivo.

Kao prihvatljivo rješenje potom se ukazala varijanta po kojoj bi se nagradili najbolji među najboljima, izbor je pao na odabir 50 maturana. Kako Grad Osijek ne bi bio taj koji određuje kriterije za izbor, odlučeno je da to naprave škole. Broj nagrađenih maturanata razmjeran je veličini, odnosno broju učenika u školi. Tako su 50 najboljih maturanata izabrali ravnatelji koji su ta imena elektroničkim putem dostavili Gradu Osijeku.

U međuvremenu rezervirana su sredstva za tu namjenu u gradskom proračunu, i prvi put jučer je u Tvrđi, u ambijentu još uvijek novog trga, Vatroslava Lisinskog, održana dodjela.

- Od 1652 ovogodišnja osječka maturanta, Grad Osijek je nagradio najboljih 50 maturanata koji su dobiti besplatni vozački ispit, odnosno vaučer u vrijednosti od sedam i pol tisuća kuna, za što smo u proračunu izdvojili 375 tisuća kuna. Mislim da je to hvalevrijedna gesta kojom potičemo izvrsnost u školovanju - izjavio je gradonačelnik Ivan Radić tijekom svečanosti uručenja nagrada.

Maturantima su uručene vrijednosnice, koje će moći iskoristiti u osječkim autoškolama prema vlastitom izboru.

- Drago mi je da možemo nagrađivati izvrsnost. Velika većina tih maturanata nastavit će i svoje školovanje u fakultetskim klupama na našem sveučilištu. Tu ćemo ih također pratiti jer, kao što znamo, i tu imamo svoj program stipendiranja izvrsnosti i nadam se da ćemo na ovaj način potaknuti i buduće maturante da budu što bolji u svojim uspjesima i izvannastavnim aktivnostima - zaključio je gradonačelnik Radić.

U ime nagrađenih zahvalio je Marko Zirojević, maturant Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn.

- Ovo je nevjerojatno rasterećenje za roditeljski proračun i velika čast. Neopisivo je biti dobitnik ovakve geste. I dalje smo bez riječi svi. Vjerojatno ne bih odmah nakon škole išao na polaganje vozačkog ispita tako da mi je ova dodjela zapravo i promijenila planove. Iznimno sam zahvalan - istaknuo je Zirojević.

Uz čestitke na ostvarenim školskim uspjesima osječki gradonačelnik poželio je nagrađenim maturantima i uspjeh na - vozačkom ispitu.

Dario Kuštro

Marko Zirojević

nagrađeni maturant

Ovo je nevjerojatno rasterećenje za roditeljski proračun i velika čast. Neopisivo je biti dobitnik ovakve geste. I dalje smo bez riječi svi.

TU SU I STIPENDIJE

Krajem prošle godine dodijeljene su stipendije za 32 učenika srednjih škola i 52 studenta s područja Osijeka, za što je iz proračuna izdvojeno 816 tisuća kuna. Stipendiraju se daroviti te učenici i studenti u deficitarnim i STEM zanimanjima. Učeničke stipendije iznose 6.000 kuna godišnje i isplaćuju se tijekom školske godine u iznosu od 600 kuna mjesečno. Za studente je novčana potpora u iznosu od 1.200 kuna mjesečno.

Najčitanije iz rubrike