TvObzor
PARAF OBJAVIO SPECIJALNO IZDANJE KULTNOG ALBUMA

Na vinilu reizdano esencijalnio post-punk ostvarenje “Izleti”
Objavljeno 1. srpnja, 2022.

Jedan od ključnih post-punk albuma na ovim prostorima, “Izleti” grupe Paraf, reizdan je na vinilu u special edition verziji, s dvije dodane pjesme. Originalno objavljena 1981. godine, ova je ploča riječkog sastava predstavljala još jedan revolucionarni korak za regionalnu diskografiju.



”Izleti” su označili korak u drugu kadrovsku, diskografsku, pa i poetičnu fazu benda, nudeći kompleksnije čitanje i interpretaciju okruženja, ali i dalje čineći oporbu društvenim i političkim stereotipima te prihvatljivim mitologijama. Na domaću scenu donijeli su takav zvuk i produkciju gdje se sintesajzer koristio kao ravnopravan instrument, a ne tehnološko pomagalo.

Instrumentalistička superiornost i ženski vokal otkrili su novo lice Parafa, a melodioznost i intuicija rezultirali su albumom koji je bio savršeno kompatibilan ondašnjim novovalnim prvacima svjetske scene. “Izleti” su snažno utjecali na regionalnu glazbu, neke pjesme s albuma bile su soundtrack respektabilnih filmova, pjevačica Vim Cola postala je prva frontwoman novovalne scene, a kultni splitski bend Tužne uši nazvao se upravo prema pjesmi s ploče.

Objavljen 1981., album je bio golemo iznenađenje za kompletnu scenu, s obzirom na to da se Paraf, pionirski punk bend u istočnoj Europi, transformirao kadrovski, zvučno i pojavno. Umjesto Valtera Kocijančića u bend su stigli Vim Cola i Mladen Ritchie Vičić (gitara), a zvuk je raširen uporabom sintesajzera, za čijim je tipkama stajao Raoul Varljen. Iz prijašnje postave u grupi su ostali Zdravko Čabrijan, Dušan Ladavac Pjer i Goran Lisica Fox. Paraf je tako drugi puta uspio revolucionarizirati scenu na “similaran način preinake Joy Divisiona u New Order”, kako je istaknuo urednik izdanja Bojan Mušćet.

Osim pjesama koje i danas odzvanjaju arhitekturom zvuka urbane hrvatske glazbe - “Javna kupatila”, “Želim biti vojnik”, “Pobuna bubuljica” i drugih, album sadrži još dvije dodane stvari - naslovnu skladbu singla “Fini dečko” i pjesmu “Praznik”, koja je diskografski debi imala na antologiji “Riječki novi val”. “Fini dečko” bila je prva pjesma koju je Paraf objavio s Vim Colom iza mikrofona, na singlu koji je uključivao i kraću verziju skladbe “Tužne uši”. “Praznik” je nastao krajem razdoblja kad su stvarane pjesme za “Izlete”, pa nije uvršten na ploču, kao ni na sljedeću, “Zastave”, kojoj nije odgovarala ambijentalno.

”Izletima” se zaokružuje trilogija special edition vinilnih izdanja Parafa, a sva tri albuma (“A dan je tako lijepo počeo”, “Izleti”, “Zastave”), s još dodanih bonusa u CD verziji, kao i live izdanje “Paraf Live”, nalaze se u 4 CD box-setu “Sabrana djela 1976. - 1987.”. Za razliku od prilagođene CD verzije, ovitak vinilnog special editon izdanja “Izleta” identičan je originalnome čiji su autori Goran Nemarnik Gus & Maja Planet Studio.

Upravo nakon objavljivanja box-seta “Sabrana djela 1976. - 1987.”, godine 2019. Paraf se reaktivirao ujedinjavanjem vokala i instrumentalista obje rane postave (troje članova Parafa koji su snimili “Izlete” - Vim Cola, Zdravko Čabrijan, Raoul Varljen u aktualnoj su postavi) te redovito nastupa. Njihovi ovogodišnji nastupi u Rijeci, Zagrebu i Ljubljani, u sklopu promocije reizdanja antologije “Riječki novi val”, predstavljaju vrh koncertne produkcije u Hrvatskoj.

Veliki hit s “Izleta” “Javna kupatila”, odlično je obradila grupa Turisti koja je za Dallas Records nedavno objavila svoj treći studijski album “Apneja”, a polovina Turista, Iva Močibob i Vlado Simcich Vava, istodobno su i članovi aktualne postave Parafa koja je dio line-upa ovogodišnjeg izdanja EXIT festivala. Na novosadskoj Petrovaradinskoj tvrđavi Paraf će nastupiti u subotu, 9. srpnja, kada će predstaviti najrecentnije singlove “Novi Berlin” i “Dosta!”, ali i izvesti svoje nezaboravne pjesme koje se sve češće nalaze i na repertoarima drugih izvođača. D. Miklić
Osim nezaboravnih skladbi “Javna kupatila”, “Želim biti vojnik” i drugih, reizdanje sadrži dvije dodane pjesme - “Fini dečko” i “Praznik”

Možda ste propustili...

DOBRO DOŠLI U “KRALJEVSTVO SNOVA” NA HTV2

Zavodljivo carstvo ljepote, glamura, moći i novca

PREMIJERA NOVE HTV-OVE IGRANE LUTKARSKE SERIJE ZA DJECU

Pepe, Bubi i Lu kod dr. Zdravke

Najčitanije iz rubrike