Dome slatki dome
U KOLOVOZU

Beru se rajčice, paprike, tikvice
Objavljeno 30. lipnja, 2022.
Povrtnjaci su u kolovozu puni povrća. Za berbu dospijevaju rajčice, paprike, patlidžani, krastavci, tikvice, dinje, lubenice, kukuruz šećerac, mahune, korabice, kupus, kelj, blitva, salata, mrkva, peršin, cikla, podzemna koraba, ljetna rotkva, luk, češnjak i drugo. Nakon berbe prazne gredice raščistite, prekopajte, pognojite i pripremite za kasnoljetnu sjetvu i sadnju. Izravno ili na posebnu gredicu za uzgoj prijesadnica, ovisno o načinu uzgoja pojedine kulture, posijte špinat, blitvu, rotkvice, bijelu repu, salatu, kineski kupus - pak choi, luk srebrnjak i ozimi kelj, rukolu, kopar, peršin, a potkraj mjeseca, osobito u planinskim krajevima, možete posijati i grašak. Na Jadranu posijte i mrkvu, peršin, ciklu i radič.



Kao i u srpnju, tijekom dana, kad je vruće i sparno, a temperature mogu biti i više od 30 °C, nije preporučljivo raditi u povrtnjaku. Sve poslove, a osobito zalijevanje povrća, valja obaviti tijekom jutra ili predvečer. Posadite prijesadnice salate, endivije, radiča, kasne korabice, brokule, poriluka.

U kolovozu možete posijati i raž, pšenicu, zob, ječam, krmne repice, uljanu repicu, uljanu rotkvu i slične usjeve za zelenu gnojidbu, koji obogaćuju tlo humusom i popravljaju njegovu plodnost, posebice u povrtnjaku koji je niz godina gnojen samo mineralnim gnojivima. Predvečer povrće i cvijeće okopavajte i plijevite kako biste sačuvali vlagu u tlu i spriječili korove da procvatu i osjemene se. Dopustite li da sjemenke korova dozru, nećete ih se moći riješiti najmanje pet godina jer dugo ostaju klijavi. Ako u kolovozu vlada suša, povrće prema potrebi zalijevajte i malčirajte. J.Kn.
Možda ste propustili...

TEST: EINHELL TE-SW 18/610 LI-SOLO

Za čiste staze i sve površine oko objekta

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

Najčitanije iz rubrike