Regija
ŽUPANIIJSKA SKUPŠTINA ODLUČILA

Županija kupuje zgradu u središtu Požege
Objavljeno 21. lipnja, 2022.

POŽEGA – Nekoliko županijskim ustanova smjestit će se na novoj lokaciji, u zgradi „Podravske banke“ u središtu Požege (Ulica Republike Hrvatske 1b), čiji će novi vlasnik biti Požeško slavonska županija. Naime, Županijska skupštine je nakon rasprave u kojoj su se čula i drugačija mišljenja oporbe, donijela odluku u kupnji ove vrijedne nekretnine na izuzetno dobroj lokaciji za ovakve namjene. Procijenjena vrijednost zgrade je 19.580.000 kuna, ali kupoprodajna cijena je dogovorena 14.200.000 kuna. Obnova i uređenje zgrade planira se sredstvima Europske unije, za što je dokumentacija većim dijelom pripremljena.


Razloge za ovakav korak županija Antonija je objasnila pored ostalog sljedećim: „U tijeku je otvoreni natječaj vezano za sredstva Ministarstva i regionalnog razvoja fondova EU, na kojima možemo aplicirati dio troškova, odnosno obnovu ove zgrade. Projektni i prijavni obrazac se može popunjavati čak i ako niste vlasnik nekretnine, a u razgovorima s Podravskom bankom smo bili jedan  određeni period vremena u kojemu su se analizirale mogućnosti Županije i ponuda banke za prodaju ove nekretnine.“ U ovu zgradu čija j ukupna površina (s dvorištem) 3.290  kvadratnih metara, smjestili bi se: Županijska uprava za ceste, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjima županije, Turistička zajednica Požeško-slavonske županije i Vatrogasna zajednica.. Sve one su sada u prostoru koje je u vlasništvu Grada Požege, pa će im taj prostor biti oslobođen.“ Osim smještaja županijskih ustanova, zgrada otvara razne mogućnosti.

O tome županica Jozić Kaže: „Ono što je ovdje bitno za napomenuti je da činjenica da Podravska banka želi ostati u najmu idućih deset godina u zgradi, gdje su sad smješteni. Ako smo preračunavali po onim kvadratima koje oni žele koristiti, i po cijeni kojoj je utvrđen najam, dolazimo do toga da ćemo primati  oko 350 tisuća kuna na godišnjoj razini prihodovati od najma. S druge strane, uštedjet ćemo sredstva za najam za „Panoru“, oko 150 tisuća kuna. Dakle govorimo o pola milijuna kuna što prihoda, što ušteda u proračunu Požeško-slavonske županije na godišnjoj razini. Osobno smatram da je kupnja ove nekretnine jako povoljna za Županiju, što je u konačnici pokazala i procjena od strane ovlaštenog procjenitelja, koja kaže da je cijena te nekretnine veća od cijene o kojoj mi sada razgovaramo i po kojoj sklapamo kupoprodajni ugovor. Naglašavam da ćemo u budućnosti, osim ovog natječaja na koji se planiramo javiti, planiramo se javiti i na natječaje za energetsku obnovu zgrade. U konačnici, to je imovina od koje u budućnosti možemo imati još nekakvih prihoda“ (B.S.T.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike