Osijek
INTENZIVNI RADOVI NA UREĐENJU OMILJENOG KUPALIŠTA

U olimpijski od 15. srpnja!
Objavljeno 18. lipnja, 2022.
Olimpijski bazen, kao i bazen s atrakcijama (kolokvijalno “duboki”), pod opsadom je keramičara

Na pijesku uz Dravu, na Kopiki, kaplje znoj od sunčanja, kojih desetak metara dalje također uznojena lica, ali radnika koji marljivo obavljaju svoj posao na uređenju bazenskog kompleksa. Dvije su krajnosti na lijevoj dravskoj obali - dok jedni uživaju u dravskom plićaku, drugi imaju zasukane rukave kako bi u idućih mjesec dana omogućili svim građanima da se (o)kupaju u prvom pravom olimpijskom bazenu na našem gradu.



Radić zadovoljan


Hoće li taj rok biti ispoštovan, u petak je došao provjeriti i gradonačelnik Ivan Radić te nakon viđenog ustvrdio kako radovi na uređenju dravske plaže i bazenskog kompleksa na osječkoj Copacabani teku planiranom dinamikom te da će bazeni u prvoj polovini srpnja biti spremni za kupače.

- Hoće li to biti koji dan ranije ili kasnije, nije toliko važno koliko je važno da radovi budu kvalitetno izvedeni. Kopika dvije godine nije radila, 46 godina nije obnavljana. Napravili smo je u najkraćem mogućem roku i Osijek će prvi put dobiti olimpijski bazen koji će udovoljavati svim normama svjetske plivačke federacije - izjavio je gradonačelnik Radić.

Olimpijski bazen, kao i bazen s atrakcijama (kolokvijalno "duboki", nap.a.), pod opsadom je keramičara. Nova je i zgrada strojarnice koja će sadržavati i sanitarne prostore, svlačionice i druge pripadajuće sadržaje. Kako se smanjuje dominacija teške mehanizacije, pojačavat će se i hortikulturni radovi.

- Svemu su ovome prethodili kompleksni radovi na infrastrukturi, prije svega gradnja kanalizacijske, hidrantske i vodoopskrbne mreže te na neutralizaciji bazenske vode. Dosad se u Dravu ispuštala klorirana voda, a sada će ići pročišćena. Cijeli će kompleks biti spojen na kanalizacijsku mrežu grada Osijeka - rekao je gradonačelnik.

Osim olimpijskog, rekonstruiran je i okrugli bazen s atrakcijama, a oba će bazena biti prilagođena osobama s invaliditetom. Vrijednost radova u prvoj fazi rekonstrukcije iznosi 30 milijuna kuna.

Zoran Škorić, član uprave Projektgradnje plus, izvođača radova, podsjetio je kako su radovi počeli u prosincu, ističući da je otad napravljeno mnogo posla i da bi se olimpijski bazen uskoro trebao početi puniti.

Poznate su već i cijene ulaznica na Kopiku. Za djecu do sedam godina ulaz je besplatan. Cijena pojedinačne dnevne ulaznice za djecu od 8 do 15 godina, umirovljenike i invalide iznosi 10 kuna. Ostali će posjetitelji za ulazak na kupalište za radnog dana izdvojiti 15, a subotom i nedjeljom 20 kuna. Najam ležaljki za vrijeme radnog vremena od ponedjeljka do nedjelje iznosi 15 kuna.

Osvježena i plaža


Uređuje s i dravska plaža na Kopiki, gdje su Grad Osijek i Hrvatske vode prošle godine nasipali oko 7000 prostornih metara pijeska. Gradonačelnik Radić istaknuo je kako je riječ o dobroj suradnji Športskih objekata, Unikoma i Hrvatskih voda.

- Osvježeni su i obojeni tuševi, slavine, klupe i stalci za bicikle. Uredili smo i igralište za mali nogomet, odbojku i košarku. Postavili smo 80 novih ležaljki i uredili kabine. Zavod za javno zdravstvo ocijenio je kakvoću vode izvrsnom. Siguran sam da će i ovog ljeta naši sugrađani uživati na dravskoj plaži - kazao je gradonačelnik.

Željko Kovačević, direktor vodnog gospodarstva za Dunav i donju Dravu u Hrvatskim vodama, izvijestio je kako se radovima, koji uključuju nasipavanje pijeska, na kupalištu kod "Želje" neće moći pristupiti prije 15. kolovoza, jer se čeka dogovor između izvođača radova i nadležnog ministarstva. Temeljni je uvjet zaštita prirode - istaknuo je Kovačević.

Igor Pandžić, direktor Unikoma, dodao je kako se cijeli prostor Copacabane sustavno čisti i održava, što će djelatnici ove osječke komunalne tvrtke nastaviti raditi cijele ljetne sezone.

Dario Kuštro
U PLANU I DVA NOVA BAZENA
Sredstva za nastavak rekonstrukcije i gradnje novih bazena u drugom dijelu Kopike, potražit će se kroz Poziv Ministarstva turizma preko Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, očekivano u rujnu. Prema planovima, uredit će se mješoviti i dječji bazen te će se dograditi i dva nova bazena. Izvrsna vijest za sve ljubitelje zabave u bazenima!

Kopika dvije godine nije radila, 46 godina nije obnavljana. Vrijednost radova prve faze rekonstrukcije iznosi 30 milijuna kuna

15
kuna radnim danom stajat će ulaznica za većinu odraslih posjetitelja, subotom i nedjeljom 20 kuna. Za djecu do sedam godina ulazak je besplatan. Cijena pojedinačne dnevne ulaznice za djecu od 8 do 15 godina, umirovljenike i invalide iznosi 10 kuna

80
novih ležaljki postavljeno je duž dravske plaže. Osvježeni su i obojeni tuševi, slavine, klupe i stalci za bicikle. Uređene su kabine. Tu su i igrališta za mali nogomet, odbojku i košarku. Nastavni zavod za javno zdravstvo OBŽ-a ocijenio je kakvoću kupališne vode izvrsnom.

Najčitanije iz rubrike