Regija
DUGOGODIŠNJI OTKAZAO UGOVOR

Grad Županja traži novog koncesionara za posao dimnjačara
Objavljeno 26. svibnja, 2022.
Na natječaj Čistoće za zapošljavanje dimnjačara nitko se nije javio, bili spremni ponuditi plaću od 10.000 kuna
ŽUPANJA



Grad Županja traži novog koncesionara za obavljanje dimnjačarskih poslova, a nakon raspisanog natječaja i razmatranja pristiglih prijava Gradsko će vijeće odlučiti kome će povjeriti obavljanje te djelatnosti u sljedeće četiri godine.



Dugogodišnji je koncesionar Dimo Plamen j.d.o.o. iz Županje početkom godine otkazao ugovor za obavljanje dimnjačarskih poslova na području Županje. S obzirom na to da je riječ o komunalnoj djelatnosti koju je prema zakonu lokalna jedinica građanima dužna osigurati, Grad je zbog nemogućnosti provođenja postupka za odabir novog koncesionara bio prisiljen sklopiti ugovor o privremenom obavljanju dimnjačarskih poslova s dimnjačarsko-uslužnim obrtom Eko-dim iz Vinkovaca. Problem se pokušao riješiti i preko tvrtke Čistoća Županja zapošljavanjem dimnjačara koji bi taj posao obavljao na temelju ugovora i Grad ne bi morao ići na dodjelu koncesije. Na raspisani natječaj nitko se nije javio, zainteresiranih nije bilo, iako je ta gradska tvrtka, kako je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća ustvrdio gradonačelnik Damir Juzbašić, bila spremna ponuditi početnu plaću od 10.000 kuna. Direktor Ante Klanac potvrdio nam je da je Čistoća u veljači raspisala natječaj za zapošljavanje majstora dimnjačara, za kojim postoji potreba, ali nije pristigla ni jedna prijava. Napominje da je takav kadar očito teško naći, a i mladi, potvrdio nam je jedan lokalni čelnik koji je pokušavao pronaći osobu za prekvalifikaciju u zanimanje dimnjačar, neopravdano zaziru od toga zanimanja i ne žele se njime baviti iako je ono vrlo traženo i dobro plaćeno.

Gradsko vijeće proteklog je ponedjeljka donijelo odluku o organizaciji i djelovanju dimnjačarske službe kojom je propisan način obavljanja tih poslova u svrhu zaštite života, ljudi i imovine od požara. Njome su utvrđeni rokovi čišćenja dimovodnih objekata i određen je način obavljanja nadzora nad radom dimnjačarske službe na području Županje. Vijeće je prihvatilo i nacrt ugovora o koncesiji za obavljanje dimnjačarskih poslova. Time su, potvrdio nam je Josip Nikolozo, gradski pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, prostorno uređenje i geodetske poslove, stvoreni svi preduvjeti na temelju kojih će se, nakon objave navedenih odluka u službenom vjesniku, raspisati natječaj. Bit će otvoren 30 dana, a nakon toga donosi se odluka o izboru koncesionara. "Vjerujem da će do rujna, odnosno do početka nove sezone grijanja, sve to biti završeno i da će biti odabran novi koncesionar na razdoblje od četiri godine", zaključio je.

Koncesija se dodjeljuje uz naknadu od 2000 kuna godišnje. Cijene dimnjačarskih usluga bit će utvrđene ponudbenim cjenikom iz dokumentacije za nadmetanje, a pri svakoj promjeni cijene usluge koncesionar je dužan pribaviti prethodnu suglasnost gradonačelnika.

Dimnjačarstvom se u Vukovarsko-srijemskoj županiji bave i komunalne i specijalizirane dimnjačarske tvrtke i dimnjačarski obrti. Najviše općina i gradova pokriva Eko-Dim iz Vinkovaca. Među njima je već godinama i općina Bošnjaci, gdje su, kaže načelnik Andrija Juzbašić, zadovoljni uslugom. Dimo Plamen iz Županje ovlašteni je dimnjačar u općinama Cerna, Gradište i Štitar. Neke su se lokalne jedinice odlučile za obrt Dimnjak iz Otoka, a tu je i vukovarska gradska tvrtka Tehnostan. Komunalne tvrtke dimnjačarstvom se bave i u Gunji, Starim Jankovcima i u Drenovcima.

Općina Babina Greda koncesiju je dodijelila obrtu za dimnjačarske usluge iz susjednih Gundinaca.

Marija Lešić Omerović
OD SOCIJALNIH DO TRŽIŠNIH CIJENA
Dimnjačarska služba u Gunji funkcionira već dugi niz godina pri komunalnom poduzeću. Zaposlena su dva dimnjačara, jedan s majstorskim ispitom i drugi pomoćni. Usluge pružaju i na području općine Vrbanja. Direktor Gunjanske čistoće Dragan Šokčević kaže da su cijene dimnjačarskih usluga u Gunji socijalne, no svakako bi se trebalo početi razmišljati o tržišnim cijenama, kao što ih imaju i drugi pružatelji usluga.

Možda ste propustili...

OPĆINA: OBAVIJEST, OPOMENA PA KAZNA

Za zapuštene okućnice kazne od 300 do 1300 €

SUFINANCIRALO MINISTARSTVO SPORTA

Otvoren je višenamjenski teren NK-a Suhopolje

NA GRADSKIM BAZENIMA u ĐAKOVU

Počele pripreme za kupališnu sezonu

Najčitanije iz rubrike