Osijek
PROJEKT "ZLATNE GODINE"

Aktivnost umirovljenicima produžuje život
Objavljeno 21. svibnja, 2022.
Cilj projekta bio je stvaranje kvalitetnog i drukčijeg sadržaja za umirovljenike

U sklopu projekta "Zlatne godine", koji su osmislili udruga PLANTaža i udruga Gimnastičko društvo "Osijek-Žito" s ciljem stvaranja i provedbe kvalitetnog i drukčijeg sadržaja za umirovljenike, u Osijeku je 20. svibnja održan okrugli stol o važnosti aktivnog starenja i socijalne uključenosti umirovljenika na terasi Sokolskog doma. U sklopu projekta tijekom protekle dvije godine provedeno je deset inovativnih programa koji su omogućili stjecanje novih znanja i vještina, koji su uključivali aktivno provođenje vremena, socijalizaciju i uključenost te međugeneracijsku suradnju.



- Jedna od aktivnosti europskog projekta "Zlatne godine" je i ovaj okrugli stol na kojemu želimo saznati kakve sve aktivnosti naši stariji sugrađani žele, što im nedostaje i kako im možemo pomoći. Sam projekt pridonosi jačanju organizacija civilnog društva u području aktivnog starenja i povećavanja kvalitete života umirovljenika. Provodili smo program emocionalnog razvoja s art terapeutima, razne kreativne, ekološke i likovne radionice. Kako se projekt privodi kraju, moram reći kako smo u ovo izazovno vrijeme COVID-a uspjeli iznjedriti naše planirane programe, ali i doći do korisnika te im nekako dati priliku da sudjeluju u nekim od aktivnostima. Brojni umirovljenici postali su ‘članovi‘ - rekla je Darija Walter, predsjednica udruge PLANTaža.

Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda u sklopu poziva "Pridruži se – Aktivni u mirovini", a pridonio je razvoju socijalnih inovacija i znanstvenog istraživanje u području poboljšanja kvalitete života ove ciljane skupine. Kako je istaknula Jelena Dodig, jedna od korisnica projekta, inače predsjednica udruge Aktivni umirovljenici, sve aktivnosti bile su primjerene njihovoj dobi, pružale su im zadovoljstvo, a posebno ističe sudjelovanje u kvizu "Osijek kojeg pamtimo".

- Ovo je naša prva suradnja s udrugom PLANTaža i izuzetno je uspješna te se nadam kako je ovo bio samo početak uspješnih budućih projekata. U protekle dvije godine više od 150 korisnika prošlo je kroz naše treninge za umirovljenike. Nama se pokazalo da nije problem organizirati treninge za osobe treće životne dobi, zato što su oni izuzetno zahvalni za suradnju i posebno su zainteresirani biti dio takvih treninga. Oni su se pokazali kao izvrsni korisnici, jer su najredovitiji od svih polaznika. Već nakon mjesec-dva redovitog dolaska svi oni sjedoče o velikim zdravstvenim poboljšanjima nakon treninga. A ne treba zaboraviti ni socijalni aspekt uključivanja u zajednicu gdje oni s tim svojim prijateljima nakon treninga ostaju na druženju u Sokol-centru - rekla je Ivana Maltešić iz Gimnastičkog društva "Osijek-Žito".

Nakon okruglog stola, na kojemu, su osim Walter i Maltešić, sudjelovali predstavnici umirovljenika i grada Osijeka, održan je trening na otvorenom pod vodstvom trenerice Ksenije Ivančić u Perivoju kralja Petra Krešimira IV.

Nikola Kučar
Možda ste propustili...

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

Najčitanije iz rubrike