TvObzor
THIS WAY UP

Duhovita priča o ozbiljnim stvarima
Objavljeno 20. svibnja, 2022.

Depresija je i dalje tabu-tema, koliko god se brzo širila ljudskim društvom u ovo naše moderno doba. Kao i većina drugih psiholoških bolesti i stanja, u pogođenima izaziva osjećaj stida. U okolini kojoj se pokušaju obratiti za pomoć često ne nailaze na razumijevanje. Posebice ako je riječ o lijepim, mladim i uspješnim ženama, koje se "nemaju na što žaliti" pa ostaju usamljene sa svojim stanjem.



Sjajna britanska stand-up komičarka Aisling Bea se u svojoj autorskoj seriji bavi likom baš takve žene, Aine, koja u prvoj epizodi izlazi iz klinike nakon što je doživjela živčani slom. Njezin najveći oslonac je njezina sestra Shona, koja je karakterno dijametralno suprotna od nje i živi posve drukčiji i puno stabilniji život (bar se tako čini). Iako ju podržava i ona povremeno puca od tereta koji joj zahtjevna Aine tovari na leđa. Likovi sestara su odlično razrađeni, posebice u svojim odnosima s ostalima: poslodavcima, majkom, prijateljima... Iako je vrlo usamljena, postoji svijetla točna u Aineinu životu: ima lijep posao podučavanja imigranata engleskom jeziku, a uz to je i privatni tutor jednom dječaku koji se doselio iz Francuske sa svojim ocem. Upravo taj posao joj otvara posve nove vidike, jer se sprijatelji s vrlo zatvorenim dječakom, a i njegovim tatom Richardom, koji je pomalo kruti Britanac, koji ne može biti drukčiji od Aine.

A Richarda glumi apsolutno neodoljivi Tobias Menzies, kojeg nije moguće ne obožavati. Mnogi će ga gledatelji prepoznati iz "Igre prijestolja" (Edmure Tully) i "Krune" (princ Philip), no on iza sebe ima šarenu lepezu najrazličitijih likova, koje je sve vrhunski odradio, kako i priliči glumcu školovanom na Kraljevskoj akademiji dramskih umjetnosti (RADA). Uz Aine koja se neprekidno bori s bujicom osjećaja, Richarda upoznajemo kao muškarca koji sa svojim emocijama uopće nije u doticaju, a kamoli da ih izražava. No, kako Aine svoje nesigurnosti skriva iza duhovitih upadica, samo je pitanje vremena kad će nasmijati i ukočenog (ali predivnog) Richarda...

Podjela uloga je savršena, radnja se razvija logično i ima zanimljive i duhovite zaplete, bez otezanja i potrebe za premotavanjem. Ovo nije serija za glasno smijanje, ali definitino izaziva ugodu i smiješak na licu. Bea je bravurozno oblikovala svoj lik, a možda i pomogla nekome tko ju je gledao. Samo je Ricky Gervais uspio stvoriti sličnu seriju (After Life”).
Tanja Kvorka
ŽANR:

humoristička serija

AUTOR:

Aisling Bea

ULOGE: Aisling Bea, Sharon Horgan, Tobias Menzies, Indira Varma

MREŽA: Hulu

DATUM:

2019.-2021.

EPIZODA: 12

Najčitanije iz rubrike