Osijek
ODRŽAN DAN KARIJERA U ELEKTROTEHNIČKOJ I PROMETNOJ ŠKOLI OSIJEK

Učenicima se predstavile jake snage osječkog IT i elektro sektora
Objavljeno 19. svibnja, 2022.

Elektrotehnička i prometna škola Osijek (ELPROS) kao RCK želi promijeniti sliku strukovnog obrazovanja u Slavoniji i Baranji, ali i šire te dodatno osnažiti svoju poziciju kao škola koja će biti otvorena svim učenicima ostalih strukovnih škola. U svrhu promocije strukovnih zanimanja i rada RCK prošlog tjedna se održao krovni događaj pod nazivom Povratak u budućnost 4.0, u sklopu kojeg je bio i Dan karijera u tehničkim zanimanjima na kojem su se učenicima predstavile brojne tvrtke sektora elektrotehnike i računalstva s područja grada Osijeka, ali i Osječko-baranjske županije. Ovakvim aktivnostima ELPROS želi pokazati sadašnjim, ali i budućim učenicima kako budućnost može biti svijetla, jer program škole nudi mogućnosti za svakoga.



"Dan karijera u tehničkim zanimanjima važan je događaj koji pridonosi umrežavanju koje je ujedno i ključna društvena aktivnost koja pomaže u kreiranju svjetlije budućnosti", istaknuo je ravnatelj ELPROS-a, Antun Kovačić, te dodao kako je glavni cilj informiranje učenika o prilikama za zapošljavanje, upoznavanje s tržištem rada, ali i izvrsna prilika za brže i učinkovitije umrežavanje s poslodavcima te planiranje i razvoj karijere. Upravo zbog tog razloga planira se još bolja suradnja s IT tvrtkama i kroz druge aktivnosti. "Trenutačna suradnja s IT tvrtkama odvija se u sklopu izrade i kasnije provedbe novih programa osposobljavanja i usavršavanja. Tvrtke se uključuju i u druge aktivnosti koje se provode u sklopu projekta s ciljem pružanja kvalitetnijeg i relevantnijeg sadržaja polaznicima Regionalnog centra kompetentnosti Elektrotehničke i prometne škole Osijek", naglašava ravnatelj.

Na Danu karijera u tehničkim zanimanjima učenicima se predstavilo deset renomiranih tvrtki: Adeo, Bamboo Lab, Base58, Barrage, Danieli Systec, Elgra servis kućanskih aparata, Mico d.o.o., Mono software, Orqa i Protostar labs. Predavanja su se odvijala u dvije grupe, a interes je na svakom predstavljanju pojedine tvrtke bio velik.

"Odaziv učenika dobar je pokazatelj za domaće tvrtke iz sektora elektrotehnike i IT-ja koje su svakodnevno u potrazi za novim kadrom kojeg u Osijeku ima, ali još uvijek nedovoljno u odnosu prema potražnji na tržištu rada kada je riječ o zapošljavanju u ovom sektoru", istaknula je Diana Kostelnik, PR tvrtke Barrage. Navode i kako su do sada uglavnom bili usmjereni prema studentima i "skautirali" nove kandidate za posao, ali spremni su se više okrenuti i prema srednjoškolcima kada je praksa u pitanju. "Studenti se već nama javljaju, dok prema srednjim školama nismo bili toliko orijentirani, ali shvatili smo da i tamo ima puno talenata i učenika koji rade na sebi i bave se programiranjem od rane životne dobi. Otvoreni smo prema svima koji žele raditi." Osim toga, ističu kako je za grad Osijek od velikog značenja što ima školu poput Elektrotehničke i prometne, pogotovo za sektor u kojem oni djeluju. "Od početka ih se uči osnovna znanja, razmišljati na inženjerski način, što izostaje u drugim školama. Za ovaj sektor i za buduće studente FERIT-a ili Odjela za matematiku dobro je što nauče u ovoj školi i što se već susreću s programskim jezicima. Elektrotehnička i prometna škola, a sada i kao Regionalni centar kompetentnosti jako je dobra polazna točka."

Dobro je već na početku izabrati ispravan put, a Elektrotehnička i prometna škola Osijek, svjesna je vremena u kojem se nalazimo i tehnologije koja se brzo razvija i kao Regionalni centar kompetentnosti, spremni su odgovoriti na takve brze promjene. Zato je važno reći, a možda će i pomoći budućim srednjoškolcima pri odabiru škole, kako je IT sektor već polako naša sadašnjost, ali svakako i budućnost. "Bilo nam je zadovoljstvo voditi dijalog s učenicima te imati priliku svojim iskustvom, znanjem, vještinama i poslovnom kulturom približiti gospodarske i socijalne komponente poslovnog svijeta koji čeka nove generacije. Naglasili bismo kako se upravo kroz ovakve situacije koje zbližavaju poslovni svijet s obrazovnim sustavom, omogućuje prostor i vrijeme budućim generacijama kako bi se pripremili za sve izazove koji ih čekaju." – rekao je Jasmin Pavlović iz tvrtke Base58.

Tea Žagar, HR asistent iz tvrtke Bamboo Lab navodi: "Uvijek je lijepo vratiti se u učionice i doživjeti "throwback", tako da nam je bilo drago učenicima predstaviti što je Bamboo Lab i čime se bavimo, tko stoji iza cijele priče. Osim što smo nastojali što više približiti im čime se točno bavi jedna agencija za web development i digitalni marketing, kako je to raditi kod nas i na koji način radimo, bilo nam je važno dotaknuti se i nekih stvari koje smo mi, kroz svoja iskustva i posao, naučili putem, a puno bi nam pomoglo da nam je to netko rekao jednom (davno) kada smo i mi bili u školskim klupama, zbunjeni oko svega i pitanja od milijun dolara "što želim raditi/biti u životu".

Neki učenici su pokazali entuzijazam i poduzetnički duh što i nama da vjetar u leđa, a nadamo se da su i oni koji su došli samo čuti o IT svijetu i nama bez ikakvih očekivanja, dobili neke informacije i ideje koje će im biti korisne. "

Povratak u budućnost 4.0 održan je u sklopu projekta RCK ELPROS, referentni br. UP.03.3.1.04.0015. Referentni broj Poziva: UP.03.3.1.04 "Uspostava regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u (pod)sektorima: strojarstvo, elektrotehnika i računalstvo, poljoprivreda i zdravstvo." Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Najčitanije iz rubrike