Regija
USPJEŠNO POČELA KRUZING-SEZONA U VUKOVARU

Prvi su gosti Amerikanci
Objavljeno 19. ožujka, 2022.
Najavljeno je pristajanje 339 kruzera, čiji je kapacitet 150 do 190 putnika
VUKOVAR


U pristanište za putničke brodove u Vukovaru u petak je uplovio prvi kruzer u ovoj turističkoj sezoni.

Brodom naziva "Viking Lif" uplovilo je 100 putnika, a dobrodošlicu su im poželjeli predstavnici Grada i Turističke zajednice. Turistički su djelatnici podsjetili kako su prva dva kruzera u grad na Dunavu uplovila 2002. godine, pa ove godine, na 20. obljetnicu kruzinga u Vukovaru, očekuju iznimno dobre rezultate, budući da je najavljeno 339 uplovljavanja.

Marina Sekulić, direktorica Turističke zajednice grada Vukovara, izjavila je kako imaju razloga za optimizam, jer sezona uplovljavanja kruzera završava sredinom studenoga te ako krizna globalna situacija ne bude negativno utjecala, najavljeni će dolasci biti realizirani.

- Prvi ovogodišnji gosti su Amerikanci koji su ovo putovanje rezervirali za 2020. godinu, ali, nažalost, zbog situacije s pandemijom morali su odustati od putovanja i prolongirati ga. Ukrcali su se u Budimpešti i putovat će deset dana do Bukurešta, gdje će se ukrcati na avion i vratiti u svoju domovinu. Noćas su uplovili u vukovarsku riječnu luku, obišli Osječko-baranjsku županiju, imali ručak na kruzeru, a popodne su proveli u obilasku Vukovara - rekla je Sekulić, dodajući kako su prošle godine u Vukovaru imali 125 uplovljavanja, uglavnom s gostima s njemačkog govornog područja, jer gosti s drugih kontinenata zbog korone nisu bili u mogućnosti neometano uživati u putovanjima.

Kada je riječ o samoj ponudi u Vukovaru, turisti iz inozemstva najčešće se odlučuju organizirano posjetiti Vodotoranj, Muzej vučedolske kulture, Franjevački samostan i Gradski muzej Vukovar, gdje mogu dobiti informacije o povijesti i bogatoj tradiciji i kulturi grada, ali i o aktualnim događanjima u Vukovaru.

- Prema podacima muzeja i drugih institucija, broj najavljenih organiziranih izleta iz godine u godinu raste, a već sada bilježe dobre najave i za ovu godinu, koja je ponovno izazovna. Kao najveća luka na rijekama u Hrvatskoj Vukovar ima i najveći broj pristajanja riječnih kruzera. Dunav je plovan gotovo cijelu godinu i stoga se 80 posto svih pristajanja na Dravi, Dunavu i Savi bilježi u našem gradu - naglasila je.

Rekordna prema broju uplovljavanja bila je 2019. godina, kada je pristao 351 kruzer s oko 50 tisuća gostiju. Slične brojke očekuju se i ove godine, s obzirom na to da su kapaciteti brodova od 150 do 190 putnika.

Dogradonačelnik Filip Sušac naveo je kako gradski čelnici tradicionalno svake godine dočekuju prve goste s kruzera kako bi im poželjeli dobrodošlicu.

- Veseli nas što se kruzing u Vukovaru oporavlja. Dunav je naš biser i potencijal razvoja grada u turističkom smislu. I u prošloj smo godini imali otvorenje novih smještajnih objekata, pa je u ovom trenutku raspoloživo više od tisuću kreveta za goste koji dolaze posjetiti Vukovar - istaknuo je Sušac.



Dragana Korpoš
Možda ste propustili...

GLAZBENE I FILMSKE PROJEKCIJE, RADIONICE, KVIZ

Lapidarij idealno mjesto za događaje zanimljive svima

Najčitanije iz rubrike