Osijek
MLADFORMA PROSLAVILA DRUGI ROĐENDAN

Entuzijazam i dobre ideje
najbolje pogonsko gorivo
Objavljeno 27. siječnja, 2022.
Unatoč pandemijskim ograničenjima u 2021. poveden je niz projekata i akcija

Druga je godina iza nas. Od prve tribine došli su brojni (neočekivani) izazovi koji su nas polarizirali, a katkada i deprimirali. Ipak, naša zajednica i dalje opstaje, snage za borbu i dalje imamo, odustajanje nije opcija. Sve to podjednako opisuje čitavu našu zajednicu, no i Mladformu. Kada se zbroje svi mali koraci koje smo napravili kroz 2021. godinu, ne samo mi, već mnogo lokalnih organizacija, inicijativa, i kada se uzme u obzir kakve smo sve projekte i programe osobno pokrenuli ili doživjeli od drugih, imamo razloga za optimizam. I zato smo ipak odlučili slaviti rođendan, a ne ga samo tako pustiti. Kao i prethodne, i ove smo godine odlučili posložiti, prisjetiti se, napraviti presjek svega što smo radili i postigli, a smatramo da za neformalnu inicijativu toga ima podosta.



Volonterski rad


Ovim riječima iz Mladforme, aktivističke neformalne inicijative mladih pokrenute kako bi podržala kreiranje i provedbu aktivnosti i projekata mladih, podsjećaju da u Osijeku postoje već dvije godine. Zasnovana na volonterskom radu skupine entuzijasta koji žele pridonijeti zajednici u kojoj žive, uvjerit ćete se kada pročitate rekapitulaciju postignutog te da u tome i uspijeva.

Iz Mladforme, kada je riječ o 2021. godini, apostrofiraju svoj prvi europski projekt solidarnosti - projekt #bezfiltera. Pokrenut je u rujnu 2020., u trajanju od godinu dana, u želji da pruži alternativu sadržaju koji dominira društvenim mrežama. Zajedno s mladima pokrenuta je aktivističko-edukativna priča kako bi se omogućile mladima drukčije teme, poučne i informativne, ali i atraktivne, one koje osvješćuju o današnjim problemima mladih svih dobnih skupina.

"Formirali smo šest grupa s mladima uključenima u projekt i s njima kreirali interaktivan online sadržaj za šest različitih tema: Ljudska prava, Kvalitetno obrazovanje, Politike za mlade, Prostor za mlade, Kvalitetno slobodno vrijeme i Održivi razvoj. U prvom smo dijelu prošle godine provodili upitnike, ankete, radili istraživanja među školama, u zajednici, analize političkih stranaka i programa u povodu lokalnih izbora…, a kroz sve smo aktivnosti podržavali i promovirali nastavak uvođenja Građanskog odgoja i obrazovanja u osječkim osnovnim školama, razgovarali s osječkim mladim glazbenim snagama i ispitali potrebe za problematiku prostora za bendove u gradu, razgovarali s predstavnicima kulturnih institucija…", opisuju svoj projekt u Mladformi.

U 2021. Mladforma je otvorila svoju mrežnu stranicu, te objavila svoju prvu publikaciju - vodič "Društvene mreže kao alat za aktivizam mladih: primjeri iz prakse". Održali su tribinu "Mladi i aktivizam: Gdje smo stali i kako dalje?". Projekt #bezfiltera nominiran je za prestižnu SALTO Awards nagradu, i kao jedan od pet najuspješnijih projekata za mlade u Europi.

Također, za Dan žena, u akciji "Ženskom stranom ulice", na neko su vrijeme preimenovali tri osječke ulice i tri osnovne škole prema utjecajnim ženama s područja Osijeka i okolice. Tom su akcijom u Mladformi željeli istaknuti Osječanke koje su kroz svoje djelovanje ostavile neizbrisiv trag u razvijanju filantropske osječke priče, priče solidarnosti i aktivnog angažmana u zajednici.

Bolje mjesto


Nastavili su i akciju uklanjanja govora mržnje s osječkih pročelja u suradnji s udrugom Hip Hop Osijek. Među najistaknutijim je akcijama svakako "Osijek - progresivan grad za 21. stoljeće", kao podrška ženama za pravo na vlastiti izbor. Pred kraj godine iz Mladforme su dostavili zamolbu za uvođenjem stavke proračuna vezane uz menstrualne potrepštine za djevojčice u osnovnim školama na području Osijeka."Za kraj 2021. godine u blagdanskom je raspoloženju održan humanitarni buvljak "Buvljarac humanitarac: Dođi milom, izađi sa stilom", u osječkom Cadillacu, s ponudom odjeće, obuće, knjiga te drugih predmeta, gdje su građani svojim donacijama mogli kupiti željeni predmet i podržati ovu akciju te pomoći jednoj obitelji. Osim svega navedenog, volimo slušati i upijati od drugih te putovati. Posjetili smo naše prijatelje i organizacije iz Karlovca, Samobora i Zagreba i razmijenili iskustva, prakse i znanja", nabrajaju u Mladformi, naglašavajući kako sve navedno ne bi bilo moguće da se kroz neko vrijeme nije formirala sve veća i veća grupa entuzijasta koji su pomogli da se sve ideje pretoče u djela. "Idemo i u 2022. godini pokušati učiniti našu zajednicu boljim mjestom za mlade", pozivaju iz Mladforme, koju možete potražiti na društvenim mrežama i pridružiti se ostalim njezinim članovima.



Ivana Rab Guljaš
PO MJERI MLADIH
Među događajima koji su obilježili 2021. bili su lokalni izbori. Mladforma je zaslužna za povelju “Osijek po mjeri mladih”, usmjerenu prema boljem i kvalitetnijem životu mladih u Osijeku te boljim politikama za mlade. “Na razgovor su nas pozvali svi kandidati i kandidatkinje za gradonačelnika ili gradonačelnicu Osijeka, koju su zaključno svi potpisali povelju te se na taj neformalan način ‘obvezali’ probati ispuniti, ili pokrenuti određene stavke”, kažu u Mladformi.

Najčitanije iz rubrike