Osijek
RJEŠAVANJE PROBLEMA SA PSIMA LUTALICAMA

Bilje gradi sklonište za životinje
Objavljeno 20. siječnja, 2022.
Seoske sredine imaju povremeno problema s napuštenim životinjama, misli se tu na pse i mačke, iako su psi veći problem. Razumljivo je to jer povremeno dolazi do napada na prolaznike, posebice na djecu, koja ne razumiju da pristup takvoj životinji u želji da je maze može dovesti do opasnih posljedica, od ugriza do prijenosa nekih bolesti. Često se prsi lutalice mogu vidjeti upravo oko dječjih igrališta ili škola, gdje ih djeca hrane, pa ne čudi da se psi upravo tamo zbog toga i više zadržavaju. Nije lako, ako životinja nije čipirana, utvrditi tko joj je vlasnik i je li pas sam odlutao ili ga se vlasnik odrekao ili pustio van kako bi izbjegao financijsku obvezu cijepljenja životinje u ovo doba godine.

Ni naselja na području općine Bilje nisu iznimka u tome da po ulicama lutaju napušteni psi, a sudeći po objavama na društvenim mrežama, psi se često izgube pa ostanu sami na ulicama.

Zbrinjavanje takvih životinja, nakon što ih šinteri uhvate, poprilično košta općinski proračun jer se pas zakonski mora zbrinuti na točno propisani način. Stoga se o zbrinjavanju napuštenih životinja ozbiljno promišlja u biljskoj općinskoj upravi.

Kako doznajemo od načelnika općine Bilje Željka Cickaja, planirano je realizirati projekt izgradnje skloništa za pse. To bi mnogo značilo za tamošnju zajednicu.

- Naime, da bi skrb o napuštenim životinjama na području naše općine bila potpuna, potrebno je osigurati sredstva za izgradnju skloništa za napuštene životinje. U 2022. godini planirana je izgradnja skloništa za pse u sklopu čestice biljskog reciklažnog dvorišta. Projektom je predviđen smještaj skloništa za životinje. Naravno, u sklopu tog skloništa moraju se napraviti i svi prateći sadržaji kako bi ispunili sve zakonom propisane uvjete za ovakav namjenski objekt - kaže Željko Cickaj.

Nakon toga će situacija biti pod kontrolom, svaki će napušteni pas biti zbrinut na najbolji mogući način, a bit će zadovoljen i onaj drugi aspekt - sigurnost građana od primjerice nemilih događaja zbog ugriza, a spriječit će se i mogući prijenos bolesti. Sve ide k tome da svi budu zadovoljni i sigurni - niti će se psi eventualno proganjati niti će građani proganjati njih u strahu za svoju sigurnost. D. Pejić
Možda ste propustili...

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

DANAS U POLJOPRIVREDNOJ I VETERINARSKOJ ŠKOLI

Prodaja prijesadnica i panel “Od škole do doktorata”

PLANINARSKO DRUŠTVO ZANATLIJA

Ponovno na Podunavski pješački put u nedjelju

Najčitanije iz rubrike