Osijek
UMJESTO U UČIONICAMA, UČENICI KOD KUĆE

U vrtićima se spajaju srodne skupine, škole poštuju sve preporuke
Objavljeno 20. siječnja, 2022.
Iako je online nastava tek počela, neki roditelji školama javljaju sumnje na koronavirus i svoju djecu šalju na testiranja

Gotovo sve osnovne škole u Osječko-baranjskoj županiji od jučer su poluprazne. Nakon što je prema preporuci Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije organizirana online nastava u osnovnim školama, izuzev razredne nastave te u srednjim školama, i to izuzev praktične nastave. Za razliku od škola, u dječjim vrtićima nije moguć drukčiji oblik izuzev kontaktnog, no valja naglasiti da je u srijedu ukupno 48 skupina u samoizolaciji, ali i 58 odgojitelja.



Odlična organizacija


Na upit znači li to da odgojitelji rade i u drugim vrtićima, ravnateljica Dječjeg vrtića Osijek Ana Mihaljević odgovara:

- Odgojitelji ne odlaze na zamjene u druge vrtiće, no s obzirom na velik broj odgojitelja i skupina u samoizolaciji u nekim podcentrima postoji potreba za spajanjem srodnih vrtićkih skupina radi organizacije rada.

U školama je, pak, sasvim drukčija situacija. Ovaj, već poznati scenarij, čini se, nije zatekao ravnatelje koji kažu da je, s obzirom na sve veći broj zaraženih, mudrije poslati učenike kućama. Štoviše, ravnateljica Osnovne škole Tina Ujevića Jasenka Vajdić kaže kako su i tijekom jučerašnjeg dana roditelji prijavljivali testiranja djece, što samo može povećati broj pozitivnih učenika.

- Škola je "sablasno" prazna i mi, naravno, više volimo da su i djeca i nastavnici u školi, no sve je više zaraženih, kao i samoizolacija. To je dovelo do problema organizacije nastave, a sad, kad smo online, i budući da imam uvid u virtualne učionice, moram pohvaliti nastavnike koji su se odlično organizirali i učinili sve da nastava bude što lakša, ne opterećuju ih domaćim zadaćama, pripremaju prezentacije i doista se trude - kaže Vajdić, dodajući da u školu dolazi svega nekoliko učenika iz viših razreda, i to zbog nedostatka vlastitih računala te koriste školske, i to odvojeni u zasebne učionice. Dodaje da iako vole ići u školu, otpora učenika zbog online nastave nije bilo, baš kao ni u Elektrotehničkoj i Prometnoj školi Osijek, gdje od ravnatelja Antuna Kovačića doznajemo da će se držati preporuke Stožera, dok će se praktična nastava redovito održava prema planu u tvrtkama, a za sada se teorijska nastava, pa i laboratorijske vježbe, obavljaju online, iako su dio strukovnoga predmeta.

Praktična nastava


- Učenici bi morali dolaziti samo na dva-tri sata u školu, a problem je s putnicima kojih je mnogo. Zato smo odlučili držati se preporuka, izuzev tamo gdje to zbog prakse nije moguće. Što se tiče nastavnika, trenutačno ih je samo dvoje pozitivno, a toliko ih je i u izolaciji, ali se broj pozitivnih i izoliranih učenika povećava - pojašnjava ravnatelj Kovačić, dodajući da ne razmišljaju o vraćanju modela A, s obzirom na to da se virus brzo širi.

Slično je i u Strojarsko-tehničkoj školi Osijek, gdje se nastava na daljinu održava, kako stoji na službenoj web-stranici škole, prema modelu C, izuzev praktične nastave i vježbe koja će se održavati u školi, odnosno kod poslodavca. Učenicima je na raspolaganju i cjelokupan raspored za prvi, a potom i drugi tjedan nastave tijekom preporuke Stožera o izvođenju nastave prema modelu C.

Valja naglasiti i da u svakom trenutku, kako pojašnjava Miranda Glavaš Kul, pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje i mlade, škole mogu zatražiti prelazak na druge modele nastave. No ističe da je bolje spriječiti situacije dodatnog širenja virusa.

Situacija će se, čini se, mijenjati možda ne baš iz dana u dan, ali ovisno o broju zaraženih možda i prije 28. siječnja, kada će se ponovno odlučivati o modelima nastave. Stoga, iako bi učenici, vjerujemo, najviše željeli nastavu kakvu su imali prije pojave pandemije, kao i druženje unutar učionica, vrijedi uputiti zajednički apel učenicima da brinu o sebi i drugima, a prema preporukama liječnika i da se cijepe i spriječe komplikacije u slučaju zaraze.



Marija Mihelić
TRI ŠKOLE IPAK PREMA MODELU A
Budući da nemaju zaraženih učenika ni nastavnika, tri su škole unutar Osječko-baranjske županije izrazile želju za redovito održavanje nastave. Ostale se drže preporuka. “I nadalje je na svakom ravnatelju da procijeni kako će organizirati nastavu, a rečeno im je da mogu mijenjati modele. Važno je odreagirati na vrijeme”, kaže Glavaš Kul, apeliraju i na učenike da se, ako imaju simptome, testiraju. Kako kaže, i ono što se čini kao prehlada može lako biti koronavirus koji se, poznato je, brzo širi. Stoga apelira i na roditelje da šalju djecu na testiranje ako se pokažu simptomi koronavirusa.

GRADSKE ŠKOLE
Iz Grada poručuju da su sve škole kojima je Grad osnivač postupile prema preporuci Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije, pa su svi učenici predmetne nastave online. Neke su zbog iznimno loše epidemiološke situacije i dio razredne nastave organizirali online.

Općenito vlada mišljenje da je na dva tjedna bolje spriječiti širenje zaraze negoli ih u učionicama širiti

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike