TvObzor
TALIJANSKA PRIČA

Liam Neeson u romantičnoj komediji o iznenadnim ljubavima
Objavljeno 3. prosinca, 2021.

Snimana na stvarnim lokacijama u prekrasnoj i suncem okupanoj Toskani, romantična komedija “Talijanska priča”, koju u kinima možemo gledati od 2. prosinca, novi je film holivudske superzvijezde Liama Neesona, koji je uloge akcijskih junaka odlučio zamijeniti s nečim potpuno drugačijim. Ipak, apsolutni protagonist ovog dirljivog uratka sa svojim redovima čempresa i nepreglednim vinogradima Snagiovese, odakle je poteklo poznato vino Brunello di Montalcino, svakako je krajolik Val d’Orcia. Upravo je na tom području redatelj i scenarist James D’Arcy postavio radnju filma u kojem Neeson glumi sa svojim sinom Micheálom Richardsonom. Vinska ruta koja vijuga duž pokrajina Siena i Grosseto te postaje sastavnim dijelom strukture samog filma čija se radnja odvija među grozdovima poznate toskanse vinove loze sangiovese i trebbiano.Riječ je o dirljivoj priči koja govori o londonskom umjetniku Robertu (Liam Neeson) koji se vraća u Italiju skupa sa svojim sinom Jackom (Micheál Richardson), kako bi prodao kuću koju su naslijedili od njihove pokojne supruge, odnosno majke. Ni jedan ni drugi ne očekuju da će nekad lijepu vilu zateći u takvom stanju zapuštenosti. Renoviranje ide očajno, a otac i sin u konstantnoj su zavadi, što im se ne događa prvi put. Robertov komičan nedostatak znanja renoviranja primorat će ga da potraži pomoć lokalnih mještana. Za Jacka se, s druge strane, čini da napušteno stanje kuće odražava njegovu potragu za sjećanjima na sretnija vremena u društvu svoje majke. No, nagla romantična avantura uskoro bi mogla promijeniti njihove planove…

James D’Arcy filmom “Talijanska priča” ostvaruje svoj redateljski debi. Široj publici najpoznatiji po ulogama u filmovima poput “Atlasa oblaka” i “Dunkirka”, D’Arcy je ujedno i napisao scenarij za film, a odlučio ga je snimiti na autentičnim lokacijama, što samom uratku svakako daje posebnu draž. Val d’Orcia je upravo zbog svoje neupitne ljepote tijekom godina bila domaćinom brojnih filmskih setova. Cijenjeni ruski redatelj Andrej Tarkovski upravo je tu snimio svoj hvaljeni film “Nostalgija”, a među najpoznatijim snimljenim filmovima uopće na toj lokaciji svakako su “Gladijator”, redatelja Ridleyja Scotta te “Engleski pacijent” redatelja Anthonyja Minghelle.

Za dvojicu glavnih glumaca u filmu, Liama Neesona i Micheála Richardsona, koji u filmu glume oca i sina koji se pokušavaju boriti s gubitkom supruge, odnosno majke, a koji su otac i sin i u stvarnom životu, moglo bi se reći da su na neki način već proživjeli samu radnju filma, budući da je Neesonova supruga, odnosno Micheálova majka Natasha Richardson, tragično preminula 2009. godine. U jednom intervjuu Liam Neeson je na upit zbog čega je pristao glumiti upravo u ovom filmu, izjavio: “Upoznao sam Jamesa D’Arcyja još ranije kao glumca, znam za njegov rad, a i scenarij mi je bio poznat, jer su njegovi dijelovi autobiografski. Prije jedanaest godina izgubio sam suprugu, a Micheál je izgubio majku, tako da smo sva trojica na neki način bili i previše upoznati s radnjom i temama filma, ali upravo je to ono što ovaj film čini posebnim iskustvom”.

Nikola Kučar
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SNIMLJENA PREMA POSLJEDNJOJ KNJIZI IZ TRILOGIJE

Druga sezona popularne dramske serije “Saga o Forsyteima”

2

KAKO JE DONJI MIHOLJAC POSTAO ATRAKTIVNO KONCERTNO ODREDIŠTE

Prandau Festival

3

”PLESNJAK NA PRISAVLJU”: 14. KOLOVOZA OD 21 SAT NA HTV1

Večer sjajne glazbe prizvati će atmosferu dobrih starih plesnjaka