Osijek
PO MJERI ČOVJEKA

Osijek, najljepši grad s najvećim srcem
Objavljeno 2. prosinca, 2021.
Povjerili ste mi grad i obvezali me da sačuvam sve dobro i lijepo, ali i da ga učinim razvijenijim, uređenijim i naprednijim
Osječko je Adventiranje, vrijeme kada smo mi i domaćini i gosti, pred nama. Blagdansko vrijeme kada se okupljaju obitelji i prijatelji. Ponosan sam što je naš grad obgrljen kilometrima lampica koje će nas svojom svjetlosnom igrom uvesti u božićnu čaroliju. A u iščekivanju Božića imamo i tu sreću da je našem gradu 235. rođendan. Dana 2. prosinca 1786. godine ujedinile su se tri gradske općine -Tvrđa, Gornji grad i Donji grad - u jedinstveni grad Osijek. Tim je činom Osijek postao najveći grad u Hrvatskoj, što je i ostao do 1850. godine. Od tada, u srcima generacija Osječana i dalje je ne samo najveći, nego i najljepši, grad po mjeri čovjeka.

Najveći proračun



Prije šest mjeseci povjerili ste mi grad i obvezali me da sačuvam sve dobro i lijepo u njemu, ali i da učinim sve da bude gospodarski razvijeniji, komunalno uređeniji i napredniji. Kako bi se to ostvarilo prije tri dana donijeli smo najveći proračun u povijesti Osijeka, težak milijardu i 87 milijuna kuna. U njemu je čak 46 kapitalnih projekata koji će najvećim dijelom biti financirani nepovratnim novcem iz nacionalnih i europskih fondova. Svi su pomno planirani u suradnji s Vladom RH, Osječko-baranjskom županijom i javnim tvrtkama.



Za 18 posto povećali smo poticaje za gospodarstvo. Budući su investitori oslobođeni plaćanja komunalnoga doprinosa, a riječ je o milijunima kuna koji nas čine konkurentnijima u odnosu na ostale gradove. U prvoj fazi prodali smo svih 25 parcela u Industrijskoj zoni Nemetin, gdje se već gradi. Spremna je i druga faza s novih deset parcela. U IT parku prodano je šest od devet parcela, a sagradit ćemo i Centralnu zgradu u kojoj će biti smješten IT inkubator za manje tvrtke. Sve bi to trebalo otvoriti nova radna mjesta kojima bi se osnažili pozitivni demografski trendovi. U zadnjih deset godina Osijek ima rekordan broj zaposlenih (više od 50 tisuća). Prosječna je plaća povećana za pet posto. Prvi put u zadnjih deset godina imamo više doseljenih nego iseljenih.

Svjesni smo da će posao, ali i povoljne cijene nekretnina, mlade obitelji zadržati u Osijeku. Njihovoj djeci želimo osigurati bezbrižno odrastanje, kvalitetnu predškolsku skrb i obrazovanje koje će poticati izvrsnost. Ove smo godine upisali 15 učenika više u prvi razred, a dogodio se i pravi mali baby boom. Do sada imamo 110 rođenih beba više nego u istom razdoblju prošle godine. Pomažemo obitelji od njezina planiranja. Prvi smo i jedini grad u Hrvatskoj koji potiče medicinski potpomognutu oplodnju. Potpora za svako novorođenče iznosi 2000 tisuće kuna. Za Ginekologiju osječkoga KBC-a izdvojili smo značajna sredstva. Ne želimo da nijedno vrtićko dijete ostane "ispod crte". Ove godine upisali smo 253 djece više te zaposlili 43 odgojiteljice. Uz pomoć NPOO-a planiramo sagraditi tri nova vrtića te još jedan proširiti. U planu je i dogradnja nekoliko škola. Želimo da svi osječki osnovnoškolci pohađaju jednosmjensku nastavu. Ponosni smo što smo među većim gradovima jedini u Hrvatskoj koji u svim svojim školama imamo produženi boravak. Za tu smo svrhu osigurali čak 12,5 milijuna u proračunu. Svi osnovnoškolci imaju besplatan školski obrok, za što smo izdvojili više od tri milijuna kuna. Sve su osječke škole uključene i u Shemu školskog voća. Nagrađujemo izvrsne učenike. Iduće ćemo godine prvi put 50 najboljih maturanata nagraditi plaćenim vozačkim ispitom. Stipendiramo učenike i studente i aktivno smo s našim Sveučilištem Josipa Jurja Strossmayera uključeni u mnoge projekte.

Nismo zaboravili ni naše sugrađane treće životne dobi. Kroz mnoge programe nastojimo ih što više uključiti u život zajednice. Uz dnevni boravak za umirovljenike osigurali smo i pomoć za umirovljenike s najmanjim mirovinama, ove ćemo godine isplatiti božićnicu za čak deset tisuća umirovljenika, jer smo povećali imovinski cenzus na 2500 kuna. I dalje ćemo sufinancirati njihov javni prijevoz.

Hvala vam što imate strpljenja za zvukove bagera i privremeno zatvorene prometnice, jer Osijek je danas najveće gradilište u Hrvatskoj. U tijeku su radovi na projektima vrijednim milijardu kuna. Obnavlja se osječka Tvrđa, gradi se Centar za posjetitelje, počinje gradnja podvožnjaka u Ulici svetog Leopolda Bogdana Mandića. Gradi se Objedinjeni hitni bolnički prijem u KBC-u, a stižu bageri i na Copacabanu. Do ljeta bit će završena dva bazena, a prvi će put Osijek dobiti i pravi olimpijski bazen na kojemu će se moći održavati natjecanja u vodenim sportovima. Sagradit ćemo i kružni tok na Trpimirovoj, a i modernizacija tramvajske infrastrukture ide svojim tijekom. Projekt vrijedan 270 milijuna kuna donijet će novu prugu, stajališta, niskopodne tramvaje, remizu.

Hvala vam i što se pridržavate komunalnoga reda. Na ulicama ste mogli zamijetiti mnogo više komunalnih redara nego prijašnjih godina. Nije nam cilj kažnjavati, nego grad učiniti uređenijim. Osijek se oduvijek dičio svojim zelenilom, parkovima, širokim ulicama. Uz vašu pomoć opet će biti i zelen i uređen.

Dičimo se i sportskim uspjesima. Priželjkujemo ove godine i neke titule i naslove koji nikada nisu bili u Gradu na Dravi. Navijamo svim srcem, ali možda i više od rezultata želimo da djeca i mladi budu uključeni u sportske aktivnosti. Među vodećim smo gradovima po izdvajanjima za sport po stanovniku. Uz već spomenute nove bazene na Kopiki, nakon što se NK Osijek preseli na novi stadion, Gradski vrt ćemo rekonstruirati i vratiti kraljici sportova.

Čarolija Adventiranja


Kraljevski tretman zaslužuje i osječka kultura. Zato planiramo sagraditi Koncertnu dvoranu pri Kulturnom centru. Za Osječko ljeto kulture, najveću kulturnu manifestaciju istočne Hrvatske, izdvojili smo rekordnih 1,6 milijuna kuna. I dok ovih dana stavljamo posljednje adventske ukrase, već planiramo Advent za iduću godinu, za što smo osigurali 1,2 milijuna kuna.

U blagdanskom i slavljeničkom ozračju sam počeo, pa ću tako i završiti. Sretan vam Dan grada, drage Osječanke i Osječani!

Zajedno s vama veselim se iznenađenjima i čaroliji Adventiranja koje će nas uz drage ljude, prijatelje i obitelj dovesti do božićnih i novogodišnjih blagdana u najljepšem gradu s najvećim srcem. U gradu po mjeri čovjeka. Našem Osijeku.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike