Osijek
PRIJEDLOG KOREKCIJE

Komunalna naknada
ide gore za 15 lipa
Objavljeno 27. studenog, 2021.
Pred vijećnicima Gradskog vijeća u ponedjeljak će se, među ostalim, naći i prijedlog o povećanju vrijednosti boda komunalne naknade za 15 lipa po četvornom metru korisne stambene površine. Konkretno, sa sadašnjih 0,70 na 0,85 kuna, a ako to bude prihvaćeno, nova cijena stupa na snagu s prvim danom iduće godine.

U obrazloženju materijala koje je pripremio Upravni odjel za komunalno gospodarstvo (...) ovaj prijedlog pravda se time što je u proteklom razdoblju došlo do povećanja površina komunalne infrastrukture diljem grada, što zahtijeva i povećane troškove održavanja tih novoizgrađenih javnih površina. To su pješački nathodnici, novoizgrađeni trgovi, kružni tokovi, parkovi, biciklističke staze, rasvjeta...

U materijalu se posebni ističe kako je, primjerice, rekonstrukcija pješačkog mosta odgađana niz godina upravo zbog nedostatka financijskih izvora, sada su ipak pokrenuti radovi u trogodišnjem rasponu, a cjelokupna rekonstrukcija iznosi 13,6 milijuna kuna. Također u ovoj godini izvedeni su radovi na rekonstrukciji Krapinskog naselja (3,3 mil. kn.), Podravske i Istarske ulice (obje također gotovo tri milijuna kuna).

Prema upozorenjima nadležnih tijela, procijenjeno je kako je u idućem razdoblju potrebno uložiti više od deset milijuna kuna za redovito održavanje gradskih cesta, a što je u obvezi gradske uprave. Nadalje, u idućem razdoblju potrebno je pristupiti potpunoj rekonstrukciji građevina javne odvodnje u Višnjevcu, Josipovcu, Briješću i Tenji jer je ondje dominantan otvoreni sustav kanalske mreže. Za nužno uređenje, zaštitu i zamjensku sadnju stabala u tri velika parka potrebno je investirati više od tri milijuna kuna.

"Grad Osijek je u prethodnim godinama što iz vlastitih prihoda, kredita, ali i privučenih EU sredstava izgradio nove kilometre postojeće infrastrukture, podigao razinu postojeće, što samo po sebi implicira veća sredstva za održavanje", stoji u obrazloženju.

Kako bi što plastičnije pokazali efekt korekcije cijene, dan je prikaz za stambeni prostor od 60 kvadrata pri čemu razlika na mjesečnoj razini iznos devet, odnosno 108 kuna na godišnjoj razini. U drugoj zoni mjesečni porast dosadašnjeg računa je za 7,20; odnosno u trećoj za 4,86 kuna mjesečno. D.Kuštro
Možda ste propustili...

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

OKRUGLI STOL “BRENDIRANJE RIZNICOM”

Vrijednosti za zajednicu u riznici svojevrsne utopije

NAKON ISPITA UČENICIMA SLIJEDI VOŽNJA BICIKLOM

Natjecanje Sigurno u prometu 2024.

Najčitanije iz rubrike