Osijek
OBLJETNICA PROGONSTVA IZ IVANOVCA

Žrtve nikada neće biti zaboravljene
Objavljeno 20. studenog, 2021.

Na okruglu 30. obljetnicu progonstva mještana Ivanovca iz njihovoga mjesta izaslanstvo Osječko-baranjske županije položilo je vijence i zapalilo svijeće. Tom prigodom župan osječko-baranjski istaknuo je da je bila riječ o najvećem napadu na južnom potezu obrane grada i tom je prilikom uz 30-ak poginulih hrvatskih branitelja više od njih 120 bilo ranjeno.


- Od Laslova, Ivanovca, Ernestinova, Divoša, Antunovca i Seleša bile su velike fronte i znali smo da nas očekuje masovni napad te da će se neprijateljska srana premjestiti bliže Osijeku, jer im je cilj Karlovac-Karlobag-Virovitica. Uspjeli smo obraniti grad Osijek i nakon 5. prosinca kad su stale borbe mjesta su vraćena u ustavnopravni poredak Hrvatske – rekao je Anušić.


Nemjerljivog egzodusa civila iz Ivanovca nakon što je krenuo napad prisjetio se i načelnik Općine Antunovac Davor Tubanjski, rekavši da su brojni mještani i branitelji dali svoje živote za ovo što imamo danas. Naša sjećanja ostaju, naglasio je, a imena uklesana na spomeniku nikada neće biti zaboravljena. Ma. M.

Najčitanije iz rubrike