Osijek
PUTNIČKE AGENCIJE OVISE O COVID POTVRDAMA

Zbog kompliciranog prelaska granice interes za adventska putovanja samo po Hrvatskoj
Objavljeno 20. studenog, 2021.

Za razliku od prošle godine, kada su zbog epidemiološke situacije mnogi gradovi odustali od održavanja adventskih sajmova ili su ih organizirali u skromnijem obliku, ove je jeseni situacija bitno drukčija. Iako je epidemiološka slika još uvijek daleko od prihvatljive, granice i vrata otvoreni su svima koji posjeduju EU digitalnu COVID potvrdu.



Unijelo je to nakon (pre)duge hibernacije živost u putničke agencije. Iz razgovora s Kristinom Marić, voditeljicom turističke agencije Arriva Travel, doznajemo da su COVID potvrde, odnosno otvorenost zemalja onima koji ih posjeduju, dovele do većeg zanimanja za adventska putovanja, međutim, u slučaju Hrvatske, gdje je cijepjenost i dalje na niskoj razini, one su istovremeno i ograničavajući faktor. Advent u Opatiji, Zagrebu ili Varaždinu, jednodnevna ili dvodnevna putovanja, najpopularniji su aranžmani, a za klasične i nekoć iznimno popularne inozemne adventske destinacije, kao što su Beč, Prag i Budimpešta, interes je daleko manji, i to zato što mnogi hrvatski građani još uvijek nemaju EU digitalne COVID potvrde.

- Interes ovisi o aktualnim epidemiološkim brojkama, čim su one počele rasti, interes je opao, međutim, i dalje ga ima. U odnosu prema godinama prije pandemije, i dalje većina želi putovati unutar granica Hrvatske, što zbog neposjedovanja COVID potvrde, jer ju mnogi još uvijek nemaju, što zbog potencijalnih otegotnih okolnosti pri prelasku granice. Na naše iznenađenje, još uvijek je puno sugrađana koji žele na put, ali nemaju COVID potvrdu, zbog čega imaju problem ulaska u zemlju ili povratka u Hrvatsku - objašnjava Marić.

Tehnički, izvan granica Hrvatske moguće je putovati i s negativnim COVID testom, no to je opcija samo ako je riječ o dvodnevnim ili trodnevnim izletima. Sve duže od toga skupo je i nepraktično te obeshrabruje sve koji razmišljaju o odlasku u inozemstvo.

S druge strane, dobra je vijest da u slučaju otkazivanja putovanja zbog zaraze građani neće biti na gubitku.

- COVID je u tom smislu bolest kao i svaka druga. Ako ste uplatili osiguranje od otkazivanja putovanja, u slučaju COVID-a i bilo koje druge bolesti ili opravdane spriječenosti osiguravajuće društvo refundirat će vam 90 posto iznosa. Ako zbog nekog razloga putovanje otkazuje organizator, zbog nedovoljnog broja putnika ili zatvaranja granica, putnik će i bez police osiguranja dobiti povrat cijelog iznosa - objašnjava voditeljica Arriva Travela.

I u osječkoj agenciji Ora Tours potvrđuju da je situacija ove jeseni puno bolja, interes za adventske sajmove postoji, ali i dalje ga diktira neizvjesna epidemiološka situacija.

- Krenulo je začuđujuće dobro, međutim, u posljednja dva tjedna, kako su brojke rasle, i interes je opao te je zavladala neizvjesnost. Što se tiče upita, najviše ih je za Advent u Beču i Budimpešti, kao i za Opatiju, gdje se početkom prosinca održava i Festival čokolade - rekla je za Glas Slavonije Božena Menalo Adam iz Ora Toursa.

Iako su naši sugovornici u trenutku razgovora bili mišljenja da novih lockdowna neće biti, odluka Austrije u petak, 19. studenoga, potvrdila je da su pred agencijama i svima koji žele putovati neizvjesni dani. Naime, ta je zemlja na čelu s kancelarom Alexanderom Schallenbergom odlučila uvesti potpuni lockdown od ponedjeljka, 22. studenoga, koji će vrijediti bar deset dana, nakon čega će se ta odluka evaluirati ovisno o aktualnim brojkama.

To znači da će svi oni koji su planirali ili već uplatili putovanja u tom razdoblju morati od njih odustati ili odbarati destinaciju u nekoj drugoj zemlji, a pod velikim su upitnikom i putovanja koja bi trebala biti realizirana nakon isteka desetodnevnog lockdowna u Austriji. Kako nam je u petak potvrdila Kristina Marić iz Arriva Travela, u toj su agenciji već imali uplaćene aranžmane za Salzburg i Beč, no dobra je vijest, kako je već rečeno, da će svi putnici biti obeštećeni.

- Svi koji su nešto rezervirali ili uplatili dobit će povrat punog iznosa, a moguće je odabrati i neku drugu destinaciju. Riječ je o višoj sili, borimo se kako znamo i umijemo, no očito su ovo situacije na kakve se trebamo pripremiti u sljedeće vrijeme - rekla je Marić.



Ivan Alilović
Austrija je odlučila uvesti potpuni lockdown od ponedjeljka, a koji će vrijediti bar deset dana

Najčitanije iz rubrike