Regija
ZBOG PREMALOG PROSTORA NA GROBLJU

Svi sveti: Misa je ispred kuće oproštaja u 11 sati
Objavljeno 28. listopada, 2021.
Dogovor Župe Svih svetih i Univerzala jest da se ove godine i misa na Dušni dan održi kod kuće oproštaja, početak je u 9 sati
ĐAKOVO



U povodu svetkovine Svih svetih i Dušnog dana, u ponedjeljak i utorak, 1. i 2. studenoga, održan je sastanak predstavnika Univerzala i Župe Svih svetih, koja na taj blagdan ima crkveni god, kako bi se suglasili oko lokacija i održavanja svetih misa na Gradskom groblju uz izbjegavanje gužvi zbog situacije s COVID-19, ali i oko osiguravanja što bolje protočnosti na glavnoj i drugim grobljanskim alejama.



Sastanak su održali direktor Univerzala Stjepan Ripić i župnik, vlč. Ivan Lenić, sa suradnicima. Žele se izbjeći gužve jer procjenjuje se da na Sve svete i Dušni dan groblje posjeti 20.000 ljudi.

Molitva kod Kalvarije


Ove godine bit će napuštena dosadašnja praksa da se poslijepodnevne mise na groblju na Sve svete i Dušni dan održavaju na prostoru ispred kapelice.

– Zbog izbjegavanja gužve, skučenosti prostora kod kapelice i zato što se tada stvori čep prema drugim alejama, odlučeno je da se ove godine svečana misa za Sve svete na groblju održi ispred kuće oproštaja u 11 sati. Predvodi ju nadbiskup Đuro Hranić. Potom je molitva kod Kalvarije – kaže Danijel Geošić, iz Odnosa s janvošću Univerzala. Ispred kuće oproštaja bit će i misa na Dušni dan, i to u 9 sati.

– Za to će ispred kuće oproštaja biti postavljen oltar, osiguran razglas, pjevat će Katedralni zbor i dr. – dodaje Geošić. Na sastanku je Župa zatražila suglasnost Univerzala za te promjene jer to poduzeće upravlja grobljem.

– Mi te promjene pozdravljamo zbog zdravstveno-sigurnosnih razloga, jer se izbjegava dosadašnja gužva na skučenom prostoru kod kapelice, osigurava se bolja protočnost u te dane. Naša je želja da ovogodišnja lokacija za mise ostane trajna – kaže Geošić.

Kako je Župa Svih svetih izvijestila na svojim stanicama, na svetkovinu Svih svetih svete mise u katedrali su u 7.30 i 18, a u crkvi Svih svetih u 9 sati. Prigoda za pojedinačni blagoslov grobova je od 9 do 11 i od 14.30 do 16 sati. Na Dušni dan mise za sve vjerne mrtve u katedrali su u 7 i 8, a svečani rekvijem u 18 sati. Blagoslov grobova je nakon dopodnevne mise do 11 te od 14.30 do 16 sati.

Dezinficijensi


U Župi Svih sveth do petka traje trodnevna duhovna obnova, priprava za crkveni god, s temom "Živjeti svetost u braku i obitelji".

– Pozivamo sve na krunicu i molitvu za obitelji u 18 sati te na večernju misu s homilijom u 18.30. Voditelji su kanonik, mons. Stjepan Karalić, profesor na KBF-u Đakovo dr. Josip Bošnjaković i župnik u Gunji, vlč. Ivan Živić – poručili su iz Župe. Mogućnost molitve svećenika s najbližima pokojnika bit će u nedjelju, 31. listopada, od 14.30 do 16 sati.

Univerzal nudi i novi digitalni servis građanima - e-groblje, gdje se u tražilicu upisuje ime i prezime pokojnika i locira njegovo grobno mjesto.

U Univerzalu kažu kako dosad iz Stožera CZ-a RH nije stigao nikakav naputak vezan uz epidemijsku situaciju. Komunalac će na ulazima u Gradsko groblje i prigradska groblja osigurati dezinficijense.



Suzana Župan
prijedlog
OVOGODIŠNJA

LOKACIJA ZA

MISE - TRAJNA

UMJESTO NA HELLOWEEN U ŽUPNU CRKVU
S obzirom na to da je župna crkva Svih svetih odnedavno mjesto trajnog euharistijskog klanjanja, ona je mjesto osobitog načina bdjenja i uoči ove svetkovine. “Zato odvojimo vremena, ne samo koji dežuramo nego i drugi, i dođimo pred Gospodina. Radi predvečerja svetkovine titula crkve u 21 sat molit ćemo zajedno Večernju i Službu čitanja iz Časoslova”, poziv je iz Župe Svih svetih. Ujedno je to sadržaj koji ona nudi u noći s nedjelje na ponedjeljak, na svetkovinu Svih svetih, umjesto Noći vještica po kafićima i drugim objektima.

Možda ste propustili...

NADBISKUPIJSKA I FAKULTETSKA KNJIŽNICA

Simpozij Akvinski

Najčitanije iz rubrike