Regija
U STEČAJU UNOVČENO ČAK 59 NEKRETNINA, 46 MILIJUNA KUNA

Bivši Distributivni centar Trgoprometa prodan je đakovačkoj Ancona grupi
Objavljeno 20. listopada, 2021.
ĐAKOVO



Stečaj PAN Papirne industrije - Trgoprometa d.d. Đakovo, koji je otvoren 2015., odnosno 2017. godine, približava se svojoj završnici. Kako doznajemo od stečajnog upravitelja Tihomira Zeca, do sada je prodano čak 59 nekretnina za ukupno 46,08 milijuna kuna, dok se za preostalih nekoliko nekretnina još uvijek vode parnični postupci i trenutačno nisu u postupku prodaje, a s brodskog su područja. Posljednja nekretnina što je u Đakovu bila preostala za prodaju – bivši Distributivni centar (DC) PAN Trgoprometa, u đakovačkoj Industrijskoj zoni, također je prodana i to, navodi Zec, đakovačkoj Ancona grupi d.o.o., poznatom proizvođaču namještaja. U naravi su to dva skladišta, zgrade i dvorište Čipluk, površine 18.487 četvornih metara, u katastarskoj općini Budrovci, a s đakovačkom adresom – u Preradovićevoj ulici.



– Nekretnina je prodana na drugoj elektroničkoj javnoj dražbi koja je trajala od 23. ožujka do 16. lipnja za 2.648.917,98 kuna – kaže Zec. Na drugoj e-dražbi cijena joj je smanjena za 50 posto, pa je početna cijena u prvom e-dražbovnom krugu bila 5,3 milijuna kuna. Ta je nekretnina ostala posljednja za prodaju u "đakovačkom portfelju" stečaja PAN Trgoprometa jer je bila vođena ovrha od HEP Opskrbe koja je potom obustavljena, a skladište je zatim služilo za smještaj arhive bivšeg PAN-a, koja je u međuvremenu premještena i zbrinuta.

Đakovačka grupa za proizvodnju namještaja bila je tada jedini zainteresirani natjecatelj za nekadašnji distributivni centar PAN Trgoprometa. Svojevremeno je interes za tu nekretninu ili bar jedan njezin dio iskazivao i Grad Đakovo, i to za potrebe gradnje poduzetničkog inkubatora u Industrijskoj zoni. Plan je bio graditi na državnom zemljištu blizu Distributivnog centra, smještenom između DC-a i željezničke pruge, a za zahtjev o njegovu darovanju bila bi potrebna lokacijska dozvola, za koju je potrebno osigurati pristupni put do javne ceste. Grad je svojevremeno bio zainteresiran od Pan-Trgoprometa otkupiti dio površine bivšeg Distributivnog centra za tu komunikaciju, 1805 četvornih metara. Nije bila isključena ni opcija da kupi cijelu nekretninu.

Za dosadašnjim tijekom ovog stečaja veliki je posao – prodaja gotovo 60 nekretnina, a u čemu su dobru "kampanju" odigrali i veliki plakati – oglasi na izlozima i pročeljima s "vrištećom porukom": "Prodaje se", te navedenom početnom cijenom i kontaktom. Uz takvu "vizualu" i oglašavanje "na mjestu događaja", Zec kaže da je bio dobro pogođen i "tajming" prodaje. Dio ih je prodan na dražbi kod javnog bilježnika, a dio na e-dražbama. Roma, Novi dom, ĐA-MA, bivša upravna zgrada Trgoprometa s četiri lokala na korzu, Pašenica, Progres, Sjever, Metalia i Color – samo su dio prodanoga.

Jedan je od posljednjih velikih, zvučnih stečajeva, s mnoštvom imovine, odnosno s više imovine nego radnika. Jer radnika je ovdje samo desetak, a samo do sada prodano je gotovo 60 nekretnina, u čemu se ovaj stečaj potpuno razlikuje od onog u također "panovskoj" tvrtki iz Đakova, PAN Trgovini, u kojoj je bilo mnoštvo radnika – njih 344, a imovina na samo jednoj poziciji i to pokretnina – oko 260.000 litara voćnih rakija i drugog alkohola. Prodani su tvrtki u Slovačkoj.

Zec priznaje kako mu je to, s obzirom na toliku brojnost nekretnina, i to u dva grada, u Đakovu i Slavonskom Brodu, te po njihovim okolnim selima, bio najspecifičniji stečaj u dosadašnjoj praksi. Isto to za stečaj PAN Trgovine, a zbog specifične i jedine imovine – 260.000 litara voćnih rakija i drugog alkohola – svojevremeno je priznao i stečajni upravitelj Zoran Subotić.



Suzana Župan
Dva je skladišta, zgrade i dvorište grupa za proizvodnju namještaja kupila za 2,6 milijuna kuna

KRAJ STEČAJA
Stečajni upravitelj PAN Trgoprometa Tihomir Zec procjenjuje kako će stečaj te nekadašnje trgovačke tvrtke biti zaključen za šest mjeseci. U međuvremenu treba riješiti nekoliko nekretnina (na brodskom području) oko kojih se vode sporovi, pa ih potom također prodati.

Možda ste propustili...

HUMANITARNA AKCIJA ZA IVANA MESIĆA

Motosezona počinje u Rajevu Selu 21. travnja

PROLJETNI TRENING “AKTIVNE HRVATSKE”

Beli Manastir vježbat će s Asjom Petersen

Najčitanije iz rubrike