Osijek
ŽUPAN ANUŠIĆ S NAČELNICIMA

Protiv komaraca borit će
se cijela županija zajedno
Objavljeno 25. rujna, 2021.
Općine će nagodinu morati sufinancirati linijski prijevoz kako bi zadržale broj autobusa

Linijska povezanost stanovnicima općina oko Osijeka s gradom veliki je problem, pa je to bila jedna od gorućih tema redovite koordinacije osječko-baranjskog župana Ivana Anušića s čelnim ljudima općina i gradova naše županije.



- Što se tiče linijskog prijevoza, dolazi do velike promjene, veliki dio linija i voznih redova regulirat će se preko Osječko-baranjske županije, i mi ćemo biti zaduženi za organizaciju linijskog prijevoza. Nije to jednostavna tema jer nam stavlja na teret, ponajprije jedinicama lokalnih samouprava, golem dio sredstava žele li zadržati linije, odnosno morat će ih sufinancirati. Slijedi drukčija reorganizacija koja će uključiti i željeznički prijevoz, i minibusove, i sve ono što će na neki način biti prilagodljivo na temelju toga komu je linijski prijevoz namijenjen. Imamo naselja koja nisu gusto naseljena, gdje nema radnika i učenika, gdje linijski prijevoz nije potreban u sadašnjem obujmu. To ćemo morati reducirati i štedljivije se ponašati jer će golem trošak pasti na jedinice lokalne samouprave. To je tema koja je jako zanimljiva za općine i gradove jer od 1. siječnja pretpostavljamo da će u svojim proračunima morati namijeniti dio sredstava koji će ići za održavanje linijskog prijevoza kakvog imaju odnosno kakvog načelnici i gradonačelnici žele - rekao je župan osječko-baranjski Ivan Anušić.

Ponovno se govorilo o problemima s komarcima koji se, kaže Anušić, moraju riješiti.

- Inicijativa Osječko-baranjske županije da se objedinjeno rješava problem s komarcima postojala je u prošlom sazivu lokalnih samouprava i regionalne uprave i nismo usuglasili stav svih o tome, ali sada, zbog svih građana kojima komarci prave problem, ponovno pokušavamo to riješiti, a da bismo to mogli, moramo biti spremni za proljeće, kada bismo mogli imati problem za koji ćemo opet tražiti tko je krivac. Obveza općina i gradova je rješavanje problema komaraca. Županija je već dva puta puta ove godine aktivno inicirala traženje pomoći i sredstava od Vlade RH i dva puta smo u tome uspjeli. Ali to nije dugoročno rješenje. Dugoročno rješenje problema jest zajednički pristup, svi trebaju udružiti sredstva i uz sredstva koja će izdvojiti Županija tretirati komarce na području cijele županije - kazao je osječko-baranjski župan Anušić.



Darko Pejić
linijski prijevoz
BIT ĆE VELIKIH PROMJENA

PROTIV "TOČKASTOG" RJEŠAVANJA PROBLEMA
Davor Tubanjski, načelnik općine Antunovac, slaže se s inicijativom Osječko-baranjske županije da se zajedničkim naporima, odnosno objedinjenim djelovanjem, riješi pitanje komaraca, koje se ne može riješiti tako da jedna općina plaća, a druga ne, odnosno ne može se riješiti, kako se župan izrazio, “točkasto”, preskačući pojedine općine koje nisu baš voljne sudjelovati u svemu, jer tretiranje komaraca obuhvaća tretiranja sa zemlje i iz zraka. Načelnik općine Vuka Damir Maričić istaknuo je kako je njegovim sumještanima jako veliki problem povezanost s Osijekom. Autobusa i polazaka kroz općinska naselja baš i nema onoliko koliko bi u pojedinom dobu dana odgovaralo potrebama mještana.

Možda ste propustili...

NAKON ISPITA UČENICIMA SLIJEDI VOŽNJA BICIKLOM

Natjecanje Sigurno u prometu 2024.

Najčitanije iz rubrike