Magazin
S INOM NA KAVI: DRUGA STRANE DIPLOMACIJE

Duga povijest prijateljstva između Egipta i Hrvatske
Objavljeno 18. rujna, 2021.
Ekskluzivno: Razgovor s Khaledom Foudom, guvernerom Južnog Sinaja

Uz pomoć i koordinaciju Nj. Eksc. Alyja Omara, veleposlanika Arapske Republike Egipat u Republici Hrvatskoj, omogućen mi je susret sa Nj. Eksc., general-bojnikom Khaledom Foudom, guvernerom Južnog Sinaja. Prigodom posjeta gospodin guverner poklonio mi je šal sa sinajskim vezom, kao uspomenu na moj posjet.



Koje su perspektive razvoja Sharm El Sheikha i Sinaja?

- Razvoj u Sharm El Sheikhu i Južnom Sinaju vrti se oko nekoliko glavnih osi, od kojih je najvažnija stvaranje sveobuhvatnog, održivog i integriranog razvojnog procvata, koji, osim toga, postiže ravnotežu u korištenju prirodnih resursa i očuvanju okoliša. Obraća pozornost na žene kao bitnu sastavnicu društva. One također čine golemu snagu i proizvodne kapacitete. Čuvaju lokalnu kulturnu baštinu beduina, povijesnu baštinu i rade na podizanju razine dohotka, posebno za beduinske obitelji, te poboljšavaju kvalitetu života uključujući sve elemente društva u razvojni proces regije.

Radi se s naglaskom na trajnom razvoju osnovne infrastrukture, kao što su ceste i mostovi, uspostavi, širenju i razvoju postrojenja za desalinizaciju morske vode, kao i postrojenjima za pročišćivanje otpadnih voda, stanicama i lokacijama za gospodarenje krutim otpadom, te daje pozornost razvoju i raznolikosti turističkih objekata i hotela koji odgovaraju svim turističkim zahtjevima. Dodaju se nove vrste turizma, kao što su ekoturizam, zdravstveni i konferencijski turizam, festivali, kao i turizam za razonodu, šoping-turizam i arheološki turizam.

Rad na postizanju tih ciljeva temelji se na zajedničkim naporima i integraciji egipatske vlade i različitih ministarstava s privatnim sektorom i civilnim društvom u partnerstvu za razvoj.

Sharm El Sheikh najpoznatije je egipatsko ljetovalište. Čemu grad od samo 100.000 stabnovnika može zahvaliti za tu laskavu titulu u državi s populacijom većom od 100 milijuna?

- Sharm El Sheikh stekao je tu reputaciju, svjetsku slavu i sjajno zvučno ime unatoč činjenici što ima manje od sto tisuća stanovnika. Sam grad uključuje dva najljepša i najpoznatija rezervata prirode na svijetu, i to rezervat Ras Mohammed i rezervat Nabq. Njegovi zaljevi i vode zaljeva Aqaba imaju najljepše koraljne grebene na svijetu i najljepše skupine riba te čist i šarmantan morski okoliš. Osim toga, Sharm El Sheikh je otpočetka planiran na znanstvenim, arhitektonskim i razvojnim osnovama na najvišoj razini te je nastavio podupirati, graditi i razvijati svijest javnosti te turističku i kulturnu svijest među zaposlenicima i onima koji se bave turistima. Njegova popularnost povećana je održavanjem stotina međunarodnih, regionalnih i nacionalnih konferencija.

Grad, uz visoku razinu hotelskih usluga, ima brojne znamenitosti. Koje biste istaknuli kao nezaobilazne u obilasku grada?

- Postoji mnogo mjesta i odredišta koja turist može posjetiti, uključujući staru tržnicu, koja sadržava arhitektonsko, inženjersko i kulturno remek-djelo - džamiju Sahaba, kao i stotine bazara na kojima se mogu kupiti suveniri. Kao i trg Soho, plesne fontane i mnogo različitih restorana koji nude jela iz svih zemalja svijeta. Također se preporučuje posjetiti rezervate prirode Ras Mohammed i Nabq, provesti neko vrijeme na krstarenju, uživati ​​u ronjenju i zabavnim igrama na vodi. Zatim provesti večer u Tisuću noći, pogledati prezentaciju o povijesti egipatske civilizacije, uživati ​​u glazbi i plesu oko jezera, ali i posjetiti Muzej egipatske civilizacije. Naravno, posjetitelj može obići samostan sv. Katarine i popeti se na Mojsijevu planinu te se prepustiti beduinskoj večeri u zagrljaju planina.

U kojoj mjeri je pandemija koronavirusa utjecala na turizam u vašem gradu i kako se nosite s posljedicama?

- Cijeli je svijet pogođen pandemijom korone, koja je imala utjecaj na globalno gospodarstvo. Ako znamo da je turizam vrlo krhka i brza industrija te da na njega jako utječu različiti čimbenici, a u svjetlu činjenice da je Sharm El Sheikh globalno turističko mjesto, prirodno je da je i ovdje turizam ozbiljno pogođen. Osobito stoga što je to pitanje povezano s ograničenjima putovanja iz većine zemalja svijeta, posebno zemalja koje izvoze turizam u Sharm El Sheikh. Na sreću, ta su ograničenja sada ublažena, tako da je kod nas zabilježen oporavak turizma.

Koji su razvojni planovi za grad?

- Nastavljamo graditi još postrojenja za desalinizaciju i imamo mnoge planove koje ponekad radije objavljujemo tek nakon što smo ih proveli na terenu kako bismo iznenadili turiste i posjetitelje grada.

Koje je značenje grada kao svjetskog kongresnog središta?

- Izvrsnost Sharm El Sheikha kao mjesta održavanja međunarodnih konferencija u činjenici je postojanja konferencijskih centara s potrebnim kapacitetom, uz više od sto pedeset najboljih hotela, uključujući više od sto dvadeset tisuća hotelskih soba i apartmana. Sve navedeno povezano je s dostupnošću aspekata razonode i komplementarnim aktivnostima u potpori turizmu koje konferencije u Sharm El Sheikhu čine ugodnima.

Pustinjska biciklistička tura jedna je od atrakcija. Što se još može iskusiti na Sinaju?

- Pitate se što još ovdje postoji. Osim tura i izleta biciklom, postoji još mnogo toga. Krstarenja, safari, izleti buggyjima, podmornicom i brodom sa staklenim dnom. Sve to pruža uživanje u pogledu na rijetke i jedinstvene životinje i morski život s koraljnim grebenima, slikovitim planinama i sunčanim vremenom cijele godine.

Koje motive biste željeli staviti na razglednicu Sinaja?

- Za promicanje i aktiviranje turizma, ako me pitate što bih stavio na razglednicu, kažem - razglednicu sa svim znamenitostima Sharm El Sheikha i devet gradova južnog Sinaja, uključujući samostan svete Katarine.

Postoji li šansa za širenje tzv. vjerskog turizma, koji bi između ostalog uključio i posjet Mojsijevoj planini?

- Grad Sveta Katarina je sveti grad i već ga posjećuje mnogo turista iz cijelog svijeta.

Koja bi bila vaša poruka hrvatskim ljudima, a osobito biznismenima?

- Naša poruka je da postoji duga povijest prijateljstva naših naroda i partnerstva iz prošlih vremena, pogotovo jer su naše zemalje osnivači Pokreta nesvrstanih, koji je odigrao veliku ulogu u oslobođenju mnogih naroda. Postoji svijetla budućnost koja čeka naše narode i povećava blistavu suradnju dvaju naroda. Vidimo da su turizam i razmjena posjeta, turistička putovanja i turistička izaslanstva, najbrži i najkraći putevi i načini produbljivanja i jačanja veza bratstva, prijateljstva i izvrsnosti naroda Egipta i Hrvatske.

Moja poruka hrvatskim gospodarstvenicima je jednostavna - pozivamo vas da posjetite Egipat i Sharm El Sheikh kako biste se uvjerili u stotine i stotine obećavajućih i dosad neviđenih mogućnosti ulaganja te vam savjetujemo da sa sobom povedete svoje obitelji jer smo uvjereni da ćete se diviti Egiptu i Sharm El Sheikhu do te mjere da ćete impresionirani njegovom čarolijom i ostati ovdje.


Ina STAŠEVIĆ
Najčitanije iz rubrike