Regija
GRADSKO VIJEĆE VINKOVACA

Proračun je 116 mil. kuna veći nego lani
Objavljeno 9. rujna, 2021.
VINKOVCI - Na trećoj sjednici Gradskog vijeća Vinkovaca u novom sazivu vijećnici su raspravljali o izvršenju, izmjenama i dopunama proračuna koji za ovu godinu iznosi 366 milijuna kuna, ali i o financijskim izvješćima gradskih tvrtki i kulturnih ustanova.

Gradonačelnik Ivan Bosančić kaže kako je rebalans proračuna više-manje tehničke prirode, da unatrag nekog vremena mijenjaju proračun i o svemu što kroz projekte rade informiraju javnost i vijećnike. Ujedno se prilagođavaju proračunskim stavkama kako bi što više novca iz fondova EU-a privukli i financirali sve projekte.

- Sada je proračun od 366 milijuna kuna, a kada znamo da je u prošloj, COVID godini bio 250 milijuna, možemo reći da idemo krupnim koracima naprijed. U konačnici smo zadovoljni poslovanjem gradskih tvrtki i ustanova u 2020. s obzirom na to u kakvim su uvjetima radile i da, primjerice, Polet gotovo uopće nije mogao raditi, ali ipak su završile godinu u plusu - kaže gradonačelnik Bosančić.

- Prošla je godina bila zanimljiva za muzej jer smo u nekim područjima imali jako velike uspjehe, a u nekima velike padove. Pad se najviše osjetio u broju posjetitelja, pa smo lani, u pandemijskim uvjetima, imali samo 2263 posjetitelja, ali smo zato imali ogroman porast virtualnih posjetitelja - kaže Hrvoje Vulić, ravnatelj Gradskog muzeja Vinkovci, dodavši kako su obavljali arheološka iskapanja na brojnim lokacijama, što govori da su građevinci imali dosta posla jer, poznato je, svi građevinski radovi koji podrazumijevaju kopanje u zaštićenoj gradskoj zoni, a to je veći dio grada, moraju se prijaviti kako bi arheolozi istražili lokalitet. Prošle godine vinkovački arheolozi u zaštićenoj zoni istražili su 1748 četvornih metara, gdje je debljina kulturnih slojeva veća od dva metra jer se radi, pojašnjava Vulić, o višeslojnom lokalitetu koji je nastanjen od mlađeg kamenog doba do danas. Ukupna kvadratura svih istraženih arheoloških lokaliteta u 2020. iznosi 17.748 četvornih metara.

- Na lokalitetu sjeverno od Vinkovaca, gdje je novo eksploatacijsko polje ciglarske gline na površini od 16.000 četvornih metara, istraženo je rimskodobno selo, u kojemu je prikupljena 3,1 tona keramičkih nalaza i životinjskih kostiju. Sa svih istraživanja u muzej je ukupno dovezeno 1325 vrećica (od kojih svaka teži pet kilograma!) s keramičkim i koštanim nalazima. Osim toga, prikupljeno je još 1850 posebnih nalaza - kaže Hrvoje Vulić. M. Flego
Možda ste propustili...

NA GRADSKIM BAZENIMA u ĐAKOVU

Počele pripreme za kupališnu sezonu

U UTORAK OD 16 DO 18 SATI

Darivanje krvi u OŠ Petrijevci

POZVANI NA DOSTAVU PISMA NAMJERE

Štitar je poslovnu zonu ponudio poduzetnicima

Najčitanije iz rubrike