Regija
PONUDIT ĆE NOV I KREATIVAN PRISTUP UČENJU

Kulturni centar "Igrišće" nova udruga u Županji
Objavljeno 8. rujna, 2021.
Inicijator je Ivan Zlatunić, KC će obuhvaćati folklor i tradicijsko rukotvorstvo
ŽUPANJA



Uz KUD "Tomislav" i KUU "Kristal-Sladorana", Županja će uskoro biti bogatija za još jednu udrugu utemeljenu na folkloru, očuvanju baštine i njegovanju tradicijskih vrijednosti i običaja - Kulturni centar "Igrišće".



Ideja se, kaže inicijator Ivan Zlatunić, rodila još prije nekoliko godina, ali se zbog nedostatka vremena nije moglo ozbiljnije pristupiti njezinoj realizaciji. Namjera je bila zaljubljenicima u tradicijsku kulturu pružiti priliku usavršavanja u rekonstrukciji narodnih nošnji i prikazati dokumentarne priloge oblikovanja oglavlja udanih žena u Slavoniji. U tu svrhu koristila bi se dokumentacija i zapisi istraživanja koje je Zlatunić osobno proveo u županjskoj Posavini, a ostale lokalitete pokrivali bi folkloristi s područja koje se obrađuje. Spletom okolnosti i s prestankom njegova dugogodišnjeg djelovanja u "Kristal-Sladorani" otvorio se prostor i prilika za pokretanje udruge.

- Iskustvo koje sam stekao i gradio dugi niz godina, i kao folklorist i kao koreograf, odlučio sam objediniti, pa smo s osnovne ideje djelatnost udruge proširili na ukupnu folklornu djelatnost, koja obuhvaća ples, pjesmu, sviranje, i već spomenuto tradicijsko rukotvorstvo. S ostalim voditeljima, Županjcima, odlučili smo svoje znanje prenijeti našim sugrađanima, i staviti se na raspolaganje djeci i mladima - govori Ivan, koji je godinama uspješno radio i scenarije za svečanosti otvorenja Šokačkog sijela.

Igrišće je, kazao nam je, objašnjavajući zanimljiv naziv udruge, nekada bilo mjesto, prostor, raskrižje u selima u pojedinim dijelovima Slavonije na kojemu se okupljala mladež i ostali mještani na druženje i igru, ako je bilo svirača. Momci bi znali naložiti vatru i preskakati je kako bi curama pokazali svoju spretnost, i sve bi potrajalo do kasno u noć. Sam naziv izumro je početkom 20. stoljeća, ali je ostao u pojedinim pjesmama i sjećanjima naših starih.

Napominje da je Kulturni centar usklađen s najnovijim standardima i načinima djelovanja udruga, a svoj puni smisao, ustvrdio je, dobit će kada ostvare pravo na apliciranje projekata na natječaje na državnoj i europskoj razini.

- Cilj je prvenstveno djeci i mladima pružiti priliku za novi, kreativan i zanimljiv, način učenja, koji se neće temeljiti samo na probama i nastupima, nego će se organizirati i edukativno-rekreacijski izleti, koji kod mlađe populacije pokazuju odlične rezultate. A u provođenju projekata bit će zastupljeni i drugi građani - kazao je.

Podsjeća da su nešto slično radili u 2015. i 2016. godini, ali tada nisu dobili punu potporu upravljačkog tijela udruge, pa se s praksom pisanja projekata stalo.

Sada se, kao samostalna udruga, nadaju dobroj realizaciji projekata, koji bi trebali obogatiti slobodno vrijeme djece i mladih.

- U članstvo ne sumnjamo, a posebno smo zadovoljni time što će s članovima "Igrišća" raditi prosvjetni djelatnici i osobe s položenom pedagoškom grupom predmeta, koja dodatno osigurava kvalitetan rad sa svim dobnim skupinama - zaključuje.




Marija Lešić Omerović
VELIKA POTPORA
Na upit nisu li za jedan grad veličine Županje tri udruge slične djelatnosti ipak previše, priznaje da se djelomično slaže s tom konstatacijom. "Možda nije popularno osnivati nešto što već djelomično zadovoljava potrebe u gradu. Ali kada imate spoznaju da možete sugrađanima i gradu pružiti više i bolje, onda to postaje potpuno opravdano. Svjesni smo da startamo od samog početka, ali kada vas u tome podrže institucije, kolege koreografi, folkloristi, KUD-ovi, tada shvatite da ne radite ništa pogrešno. Za start imamo sve što nam je potrebno, kao i za prva predstavljanja javnosti", kaže. Zadovoljno ističe da je zanimanje za "Igrišće" već pokazano - samo je prva objava na Facebook stranici u kratkom vremenu skupila 380 lajkova i više od 100 komentara podrške, što im puno znači.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike