Osijek
SLAVONIJO, U JESEN SI ZLATNA

U Tenji pozlatili stare običaje i lijepo ugostili
Objavljeno 6. rujna, 2021.
Subota je bila u znaku eko i etnosajma, mimohoda zaprega, izbora najljepše djevojke i tamburaša

Trodnevna kulturno-tradicijska manifestacija "Slavonijo, u jesen si zlatna" iz godine u godinu privlači sve više posjetitelja. Zadnjega dana, u subotu, prikazana je sva raskoš slavonskog folklora, zaprega i tamburaške pjesme, a Tenja je zadnja tri dana bilo mjesto odlične zabave. U subotu poslijepodne održan je eko i etnosajam koji je, prema riječima Gorane Korać, privukao brojne izlagače iz naše, ali i Vukovarsko-srijemske županije.



- Imamo pregršt suvenira, pirografskih uradaka, licitara, meda, malih životinja, i svatko može pronaći nešto za sebe. Naravno, svake je godine odlično posjećeno, pa su i ove godine pristigli gosti iz Vukovara, Vinkovaca, Gradišta, Otoka i brojnih drugih mjesta, dakako i iz Osijeka te, čini mi se, svi mještani Tenja - rekla je Korać.

Kako i ne bi kad su posljednji dan manifestacije svi mogli uživati u raznim slavonskim običajima: mimohodu zaprega, smotri folklora i odabiru najljepše djevojke u narodnom ruhu te za kraj i u nastupu tamburaškog sastava "Zvono". Neki su, poput Milana Ladišića i Ružice Delić, potegli čak iz Creta Bizovačkog kako bi uživali u programu, a na sajmu su kupili dukate kako bi ih podsjećali na ovaj, njima poseban dan. Zadovoljstvo nije krio ni Josip Mihaljević, predsjednik KUD-a "Josip Šošić", naglasivši kako su organizatori još jednom uspjeli dostojno predstaviti običaje i privući brojne posjetitelje.

- Ljudi vole izvorno, vole tamburu i tamburašku pjesmu, stvarno je ove godine sve, rekao bih, prva liga - poručio je Mihaljević, dodajući kako je u mimohodu ukupno sedam kulturno-umjetničkih društava i zaprega te pet jahača. Za izbor najljepše djevojke prijavilo se njih sedam, a za kraj su ostavljeni omiljeni tamburaši. Sudeći prema zadovoljnim licima, već se svi vesele susretu 2022. godine.



Marija Mihelić
"UBOJITI" ČOBANCI PO TAJNIM RECEPTIMA
Na svim manifestacijama diljem Slavonije i Baranje neizostavni su kulinarski specijaliteti, a tako je bilo i u Tenji, gdje je održano natjecanje u kuhanju čobanca. Miris, kako su nam pojasnili, “više vrsta mesa”, ali i raznih drugih tajnih sastojaka, širio se Ulicom Vladka Mačeka...

- Prvi sam se put prijavio, iako je moj otac bio dvije godine prvak na ovome natjecanju, a već sam kuhao čobanac u Osijeku. Atmosfera je odlična, a recept vam ne mogu dati. Znate kako kažu, onda bih vas morao ubiti - kroz smijeh nam je rekao Mario Grgić. Dodaje, najvažnije je sudjelovati, dobro se zabaviti i skuhano – pojesti!

Možda ste propustili...

ZABORAVNI OSJEČANI KAO ZOMBIJI LUTALI GRADOM

Kruh bi, da ga je bilo, neki platili i 10 eura!

KAD TI GLUTEN ZAGORČAVA ŽIVOT

Osam od deset oboljelih ne zna da ima celijakiju

Najčitanije iz rubrike