Regija
ŠRD LINJAK NA TOPOLJSKOM DUNAVCU ORGANIZIRAO 23. SOMIJADU

Prvak topoljske somijade je Danijel Kelava iz Beča
Objavljeno 2. kolovoza, 2021.
TOPOLJE



Na Topoljskom dunavcu, popularnom Puškašu, u nedjelju je završena 23. somijada - natjecanje u lovu na soma, u organizaciji ŠRD-a Linjak iz Topolja.



Tri dana i dvije noći ovu najveću riječnu ribu lovilo je 55 pojedinaca i natjecateljskih ekipa iz raznih dijelova Hrvatske odnosno Mađarske i Austrije. Najviše uspjeha imao je Danijel Kelava iz Beča, čiji je ulov težio 4,595 kilograma. Drugo mjesto osvojio je Dario Lehman iz ŠRU-a Smuđ (Beli Manastir) sa somom teškim 4,580 kilograma a treći je bio ‘‘domaći‘‘ Danijel Bošnjak s ulovom teškim 3,750 kilograma. Kelava, kojemu je ovo bila prva somijada, nagrađen je s ‘‘DAM-ovim‘‘ ribičkim priborom i 500 kuna u gotovini. Najveći je ulov Lehmanov 4,580 kilograma težak som, ali pobjednika je određivala težina ukupnog ulova, pa su se Kelavina dva manja soma pokazala većim uspjehom. Nagradu je, kao najmlađi natjecatelj, zaslužio i devetogodišnji Mihael Jožef Šimon, član ŠRD-a Linjak. Na somijadu nije došao samo sudjelovati, što dokazuje 1390 grama težak som koji je završio na njegovoj udici. Nagrade su bile osigurane i za žene sudionice somijade, a budući da ni jedna od tri natjecateljice nije ništa upecala, nagradu je dobila ona čije je ime napisano na komadiću papira - izvučeno iz šešira. Važno je istaknuti kako se osim soma bodovao i ulov bolena, smuđa, štuke i basa, ali je kilogram soma nosio 10 bodova, dok je kilogram ostalih spomenutih ribljih vrsta nosio po pet bodova. Stoga, primjerice, treba istaknuti ulov Filipa Vašande iz ŠRD-a Šaran (Šećerana) na čijoj je udici završio smuđ težak 1,880 kilograma.

- Drago mi je da je još jedna somijada uspješno završila. Iduće godine, ako ne bude nekih nepredviđenih problema, očekujemo još više sudionika, jer se takav prirodni potencijal teško može naći u bližoj i daljoj okolici - priča Matija Kešić, predsjednik topoljskog ŠRD-a Linjak, naglašavajući kako popularnost topoljske somijade dokazuje i prošlogodišnje natjecanje kada je, unatoč pandemiji, na Puškaš došlo 30-ak natjecatelja, ali osim ribolova nisu organizirane nikakve zabavne aktivnosti kao ove i svih ostalih godina. Podsjeća kako je prva somijada održana odmah nakon mirne reintegracije i povratka u Baranju, sada već relativno davne 1998. godine.

- Od tada do sada bilo je uspona i padova, većih i manjih ulova, ali je svaka somijada prošla bez incidenata. To je vjerojatno i razlog što nam se ribiči iz godine u godinu vraćaju, a primjećujemo i brojne nove - kaže Kešić, naglašavajući kako je razlika između ovogodišnje i proteklih somijada glavna nagrada. Uvijek je, naime, pobjednik dobivao drveni čamac, a budući da je sponzor posljednje somijade bio Madcat, nagrade su u obliku ribolovnog pribora, čija je ukupna vrijednost, tvrdi Kešić, bila 10-ak tisuća kuna. Sastavni dio somijade bila je i jučerašnja fišijada na kojoj je kuhalo 30-ak ‘‘fiš-majstora‘‘.


Ivica Getto
Matija Kešić

predsjednik ŠRD Linjak

Od prve somijade do sada bilo je uspona i padova, većih i manjih ulova, ali je svaka somijada prošla bez incidenata. To je vjerojatno i razlog što nam se ribiči iz godine u godinu vraćaju, a primjećujemo i brojne nove.

Rekorder 68 kg
Kako ističe Kešić, u vodama 400-injak hektara velikog topoljskog Dunavca žive pravi somovski divovi. Nije vidio, ali je čuo da su nekada vađen i primjerci teški više od 100 kilograma. Rekorder topoljske somijade som je težak 68 kilograma a ulovio ga je ribič iz Vinkovaca. Koliko zna, ‘‘službeno‘‘ najteži som ulovljen u topoljskom Dunavcu težak je bio 80-ak kilograma.

Najčitanije iz rubrike